Skocz do zawartości
IGNORED

Specyficzny zasilacz symetryczny - problem :(

homodelfinus

Rekomendowane odpowiedzi

Próbuję zrobić osobne zasilanie analoga z istniejącego trafa w Behringerze SCR tj. odczepu 18V. Zrobiłem prostowanie analogicznie jak w schemacie tj. 1 gałąź z odczepu 18V do masy a 2 pomiędzy katodę i anodę 2 diód a potem kondy 1100uF/32V i dalej schemat z noty lm337 dla zasilacza symetrycznego. Staby lm137 i lm337. Napięcie na wyjściu b. powoli dąży do 0V. od 10 rano do 20 wieczór spadło z ok +/-15.20V do +/-14.50V. Ma ktoś pomysł na to bez zmiany trafa? Czy potencjometry mogą zmieniać tak rezystancję? Masa zasilacza na razie nie podłączona do obudowy i reszty behra. Może zrobić wirtualną masę albo choć dzielnik napięcia? Załączam zasilanie analoga z Behringera scr2496

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co jest jeszcze zasilane z tego trafa oprócz tego zasilacza który zamieściłeś, i w jaki sposób łączysz to w Behringerze ?.

Zasilanie sekcji cyfrowej Behra ale z osobnego odczepu. Na razie ten zasilacz ma masę nie podłączoną do niczego.

Nie wnikając w sposób zasilania tego urządzenie i co za część analogową chcesz z tego zasilać, powiem tylko że zasilanie jakiejkolwiek części analogowej zasilaczem z prostownikiem jednopołówkowym jest wg mnie nieporozumieniem.

Nie wnikając w sposób zasilania tego urządzenie i co za część analogową chcesz z tego zasilać, powiem tylko że zasilanie jakiejkolwiek części analogowej zasilaczem z prostownikiem jednopołówkowym jest wg mnie nieporozumieniem.

Oryginalnie Behr jest tak zasilany i ludzie sobie baaardzo dźwiękowe doznania jakkolwiek byłoby to niepoprawne elektrycznie. Nie wierzę, że w oryginale napięcie spada w sposób ciągły. Chcę tym zasilić wyjście z noty katalogowej ak4396(1 podwójny opamp), którą mam wlutowaną zamiast ak4393. Chcę mieć porównanie do traf na wyjściu, które pieszczą teraz moje uszy ;) To eksperyment, więc nie chce wydawać na razie pieniędzy na nowe trafo. Ale Henryk Kwinto pisze, że takie rozwiązanie przy ak4396 bije trafa sonicznie więc chcę spróbować ;)

Jestes pewny? Piszesz, że z tego trafa zasilona jest część cfrowa, a ta raczej nie potrzebuje zasilania symetrycznego.

Nie chodzi o to, że w prostowniku jednopołówkowym będzie siadać napięcie, (tu jest jawnie coś nie tak) a o to że to ma zwyczajnie większy brum. No a ludzie to sobie chwalą wiele rzeczy, nie zawsze dobrych.

Co znaczy wydać pieniędzy na nowe trafo? Trafo do zasilenia jednego opampa kosztuje 5 do 10PLN.

Jestes pewny? Piszesz, że z tego trafa zasilona jest część cfrowa, a ta raczej nie potrzebuje zasilania symetrycznego.

Nie chodzi o to, że w prostowniku jednopołówkowym będzie siadać napięcie, (tu jest jawnie coś nie tak) a o to że to ma zwyczajnie większy brum. No a ludzie to sobie chwalą wiele rzeczy, nie zawsze dobrych.

Co znaczy wydać pieniędzy na nowe trafo? Trafo do zasilenia jednego opampa kosztuje 5 do 10PLN.

Trafo ma 2 odczepy na wtórnym. 10V - z tego jest zasilana część cyfrowa układu; oraz 18V z którego była zasilana analogówka tak jak na podanym przykładzie. Ja odciąłem ten odczep i na jego bazie chcę zrobić osobne zasilanie na opku. Proszę mi podać gdzie mogę kupić trafo 2x14-15v za 5-10 zł. Moje poszukiwania zakończyły się na około 30zł z przesyłką ale ok jak trza to się "zainwestuje" :)

Najlepiej jest dać osobne symetryczne trafo do tego opa ale jeśli koniecznie z tych 18v a jest to zmienne 18v to zrób układ z wirtualnym zerem, powinieneś bez problemów uzyskać stabilne +- 10v znacznie lepiej nadające się do tego celu niż prostownik jednopołówkowy.

Trafo ma 2 odczepy na wtórnym. 10V - z tego jest zasilana część cyfrowa układu; oraz 18V z którego była zasilana analogówka tak jak na podanym przykładzie. Ja odciąłem ten odczep i na jego bazie chcę zrobić osobne zasilanie na opku. Proszę mi podać gdzie mogę kupić trafo 2x14-15v za 5-10 zł. Moje poszukiwania zakończyły się na około 30zł z przesyłką ale ok jak trza to się "zainwestuje" :)

Chyba nie tyle chodzi o to gdzie a co? Nie szukaj trafa parędziesiąt, a parę W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepiej jest dać osobne symetryczne trafo do tego opa ale jeśli koniecznie z tych 18v a jest to zmienne 18v to zrób układ z wirtualnym zerem, powinieneś bez problemów uzyskać stabilne +- 10v znacznie lepiej nadające się do tego celu niż prostownik jednopołówkowy.

Bzdura! Uklad jest w pozadku, nie ma zadnych przeciwskazan zeby zastosowac prostownik jednopolowkowy i takie rozwiazanie jest znacznie lepsze od tworzenia ''wirtualnej'' masy. A jak chcemy maksymalnie stlumic brum to daje sie dwa dowolne stabilizatory jeden za drugim, musi tylko starczyc na nie napiecia.

Jesli masz jakies problemy z tym ukladem to znaczy ze cos zle podlaczyles. LM317/337 maja duzo wieksze szumy od 78/79xx (tu duzo zalezy od producenta), dopiero LM-y w aplikacji z kondensatorem Cadj uzyskuja lepsze parametry.

Moze zle dobrales wartosci rezystorow, LM-y do prawidlowego dzialania potrzebuja aby ich wyjscie bylo obciazone min 10mA. Typowo zalatwia to rezystor 120om z wyjscia do koncowki ADJ. Potkow nie stosuj to tylko zrodlo szumow w dodatku sa wrazliwe na wibracje ktore potem przeniosa sie na zasilanie.

Masa zasilacza na razie nie podłączona do obudowy i reszty behra. Może zrobić wirtualną masę albo choć dzielnik napięcia? Załączam zasilanie analoga z Behringera scr2496

Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem, nie podłączyłeś masy w ogóle ? Masa musi być podłączona.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Bzdura! Uklad jest w pozadku, nie ma zadnych przeciwskazan zeby zastosowac prostownik jednopolowkowy i takie rozwiazanie jest znacznie lepsze od tworzenia ''wirtualnej'' masy. A jak chcemy maksymalnie stlumic brum to daje sie dwa dowolne stabilizatory jeden za drugim, musi tylko starczyc na nie napiecia.

Jesli masz jakies problemy z tym ukladem to znaczy ze cos zle podlaczyles. LM317/337 maja duzo wieksze szumy od 78/79xx (tu duzo zalezy od producenta), dopiero LM-y w aplikacji z kondensatorem Cadj uzyskuja lepsze parametry.

Moze zle dobrales wartosci rezystorow, LM-y do prawidlowego dzialania potrzebuja aby ich wyjscie bylo obciazone min 10mA. Typowo zalatwia to rezystor 120om z wyjscia do koncowki ADJ. Potkow nie stosuj to tylko zrodlo szumow w dodatku sa wrazliwe na wibracje ktore potem przeniosa sie na zasilanie.

Zawsze słyszałem że lm3xx mają niższe szumy niż lm78xx. Z noty katalogowej też mi tak wychodzi.

Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem, nie podłączyłeś masy w ogóle ? Masa musi być podłączona.

Masa jest lokalna tylko na zasilaczu. Po prostu jeszcze nie dołączona do obudowy i części cyfrowej układu :)

Szumy zaleza od wielu czynnikow, duzo zalezy od producenta stabilizatora a takze od polaczenia sciezek masy. Jak juz sie interesujesz szumami to skup sie raczej na wartosciach pomiarowcyh bo to ze kto powiedzial ze cos mu szumi a inne nie szumi to kompletnie nic nie mowi.

Zwykly 7812 z prostym filtrem RC na wyjsciu ma szumy bliskie mierzalnosci.

Jak juz robisz niezalezny zasilacz to jego plus, minus i masa powinny byc podlaczone jak najblizej wysjciowego opampa. Jak masz podlaczona mase razem z innymi masami to niezalezny zasilacz nie ma wtedy sensu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.