Skocz do zawartości
IGNORED

Wybor Subwoofera

jasiu22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Mam Denona AVR1603 i DVD800, kolumny Avance Omega MKII 509 i mam te jeszcze glosnik centralny z serii OMega Avance i tylne glosniki satelitki - zwykle jakies tonsilowskie (sredni czy wysoko tonowe) zastanawiam sie nad zakupem subwoofera. Pomieszczenie ma kolo 30 m2. Czy beda duze kożysci z jego zakupu, jaki sprzed wybrac ? ? Zaznaczam, ze głownie słucham muzyki stereo, kino domowe tylko czasem dla zabawy. Z gory dzieki !! pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7159-wybor-subwoofera/

Moim skromnym zdaniem subwoofer zawsze wzbogaca brzmienie, pod warunkiem że jest to "dobry" subwoofer. Do "zwykłego" stereo jest sens kupić subwoofer, gdy:

a) mamy kolumny podstawkowe, które z racji swojej konstrukcji prawie nigdy nie potrafią zagrać głębokiego basu

b) mamy kolumny podłogowe przeciętnej jakości, a zależy nam na nisko schodzącym basie

Jeśli chcemy korzystać z kina domowego, wówczas niezależnie od jakości kolumn subwoofer jest przydatny.

Osobiście subwoofer kupowałem 3 lata temu, stąd nie wiem co obecnie jest najlepszą propozycją na rynku. Wówczas ceny "dobrego" subwoofera zaczynały się od okolic 3 kzł. Taniej można było kupić tylko HSU Research, niestety niedostępne w Polsce. Dobrą propozycję miał KEF w okolicach 4kzł, ja osobiście kupiłem Mirage FRx-12 i też nie narzekam, chociaż obecnie słuchając w stereo subwoofer mam najczęściej nieaktywny (najczęściej nie ma potrzeby przy moich TLC). Ale wówczas u mnie grały jeszcze kolumny podstawkowe, więc nie miałem tego rodzaju dylematu i subwoofer po prostu był potrzebny.

Ja w Twojej sytuacji jeśli kupowałbym subwoofer, to jedynie wyższej klasy, z dobrą (gładką) charakterystyką schodzącą w okolice 20 Hz i niżej. W przeciwnym przypadku wydawanie pieniędzy na "przeciętny" subwoofer IHMO nie ma sensu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

https://www.audiostereo.pl/topic/7159-wybor-subwoofera/#findComment-100274

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.