Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy format dżwięku! Dolby Digital Mono

sOuNdWoRx

Rekomendowane odpowiedzi

mono a dolby digital mono czy to nie jest bez sens, po co je wydaje w takim razie na DVD. a do marcina s pochwal sie swoja wiedza i napisz dokladnie o dolby digital mono na jakiej zasadzie dziala jak to sie ma do mono...hehe:)) ten temat specjalnie tak zatuowalem bo wiedzialem ze znajda sie tacy geniusze jak ty co beda mnie poprawiac...a ten temat jest zartem!

Mylisz sie bo AC3 nie jest formatem zapisu tylko algorytmem kompresji dzwięku w formacie PCM o częstotliwości próbkowania 48 kHz i max. 24 bitach na próbkę. Pozwala na zapisanie "wielokanałowego" dźwięku w różnych kombinacjach. Dolby Digital to system dźwieku przestrzennego.

...to że pozwala na zapis zmultipleksowanego dźwięku wielokanałowego nie znaczy że nie pozwala na zapis jednego kanału

widzę że na forum pojawił się nowy "specjalista"

DD jest inaczej nazywany AC3 i chodzi generalnie o cyfrowy zapis dzwięku wielokanałowego

to podwójne nazewnictwo można odnieść do nazewnictwa sygnału stereo w TV i Video tzn. że stereo jest tam opisywane jako Stereo NICAM albo też A2 (chyba w Niemczech w tym systemie nadają)

NICAM i A2 to DWA RÓŻNE standardy dźwięku towarzyszące transmisji wizji. A2 to zupełnie analogowy sygnał z modulacją FM na podnośnych 5,5MHz dla lewego i 5,7MHz dla prawego kanału , jak można go mylić z NICAMEM ?!?

może źle się wyraziłem

tak jak NICAM STEREO i A2 odnosza się do sygnału stereofonicznego (nie zagłębiająć się w te twoje podnośne i MHz)

tak DD i AC3 są systemami zapisu wielokanałowego dzwięku (nie wchodząc w szczegóły)

dlaczego na niektórych DVD są napisy w stylu DD 2.0 albo nawet to DD Mono to nie mam pojęcia

bo równie dobrze można napisać Stereo albo Mono; po co to DD ładują to nie wiem :-/

piszą tak dlatego,że w przypadku DD 2.0 masz dwa kanały zmultipleksowane algorytmem AC3 (dolby digital) i do odtworzenia takiego dżwięku potrzebujesz dekodera DD. i nie jest to to samo stereo, które może być zapisane np. w MPEGu lub bez kompresji LPCM. Dlategop właśnie piszą DD 2.0 (dolby digital to tylko nazwa komercyjna algorytmu AC3 tak samo jak np. procesory x586 nazywają się pentium)

Woody alen ma niezle pod kopula. Jesli zmusza widza aby zwrocic uwage na tresc nie bajery czyli DD 5.1 to niech idzie za ciosem i kreci filmy bialoczarne. Zawsze wkurzal mnie ten kurdupel

To ja na to odpowiem tak.

Zapisywanie syganłu stereo w DD (czy to zmultipleksowanego czy nie - sprowadza się i tak do nadawania na dwóch kanałach a więc do nadawania stereofonicznego) ma dla mnie taki sam sens jak kupowanie kolorowego telewizora do oglądania czarnobiałych filmów.

Jedno i drugie nie warte zachodu. Strata czasu i pieniędzy.

gucio

>Zapisywanie syganłu stereo w DD ma dla mnie taki sam sens jak kupowanie kolorowego telewizora do oglądania czarnobiałych filmów.

Mysle ze najwyzszy czas, by ktos w koncu przypomnial fakt, ze DD jest OBOWIAZKOWYM systemem zapisu sciezki dzwiekowej na DVD (DTS jest OPCJA, a normalne PCM stereo niemozliwe), czyli obojetnie ilokanalowy dzwiek chcesz zapisac (mono, stereo, 5.1,....) zgodnie z dzisiejszym standardem MUSI byc kodowany w DD!

Tyle na temat sensu...

xajas

www.jaschiks.com

Oj cos ty nas nabierasz, zobacz pod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Infos zu diesem Titel

• Sprache: Englisch (Dolby Digital 2.0)

• Bildformat: 4:3

• HiFi Sound, Dolby, PAL

• Laufzeit: 94 Minuten

• DVD Erscheinungstermin: 30. Oktober 2003

• Produktion: 1993

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.