Skocz do zawartości
IGNORED

Jan Sebastian Bach - muzyka w filmach

Imacman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam prośbę o podanie tytułu utworu Jana Sebastiana Bacha, użytego w filmie pt Kolekcjoner z 1997 r w roli głównej z Morganem Freemanem.

Chodzi mi o to co gra ta czarnoskóra skrzypaczka.

Pozdrawiam Marek

https://www.audiostereo.pl/topic/72030-jan-sebastian-bach-muzyka-w-filmach/

Witam, mam prośbę o podanie tytułu utworu Jana Sebastiana Bacha, użytego w filmie pt Kolekcjoner z 1997 r w roli głównej z Morganem Freemanem.

Chodzi mi o to co gra ta czarnoskóra skrzypaczka.

Pozdrawiam Marek

W filmie wykorzystane są dwie kompozycje. Giga z drugiej partity d-moll i adagio z pierwszej sonaty g-moll na skrzypce solo.

Nie tylko Bacha. Bardzo proszę. Może jeszcze jakiego wykonawcę polecasz?

Z Bacha to jedynie Partity i Sonaty. Jeżeli chodzi o wykonawcę to zależy od gustu i chęci :).

Warto sięgnąć po płytkę Rachel Podger - w duchu epoki wykonywaną

0723385121985.jpg

A jeżeli wolisz na współczesną manierę a nie przykładasz wagi do wielkich nazwisk to może takie audiofilskie nagranie

Johann Sebastian Bach

Partitas BWV 1002, 1004, 1006

Florin Paul, violin

Violin: Antonio Stradivari, 1689

00104.jpg

Jest też ciekawa pozycja w pewnym sensie przekrojowa

Mira Glodeanu - Musik des deutschen Barock für Violine solo

Utwory na solo skrzypce Bacha, Bibera, Pisendela, Westhoffa

ciekawostką jest to że Mira gra na skrzypcach wybitnego polskiego lutnika z XVII wieku Marcina Groblicza

3760135100194.jpg

To jak jesteśmy przy Bachu w TV - to mam trochę nietypowe pytanie. Oglądałam jakiś czas temu program przyrodniczy na Discovery

(coś o Arktyce) i w tle leciały dwa utwory. Jeden grany na skrzypcach, a drugi na fortepianie. Oba utwory były

dynamiczne, grane bardzo emocjonalnie, z dużą ilością szybkich zmian. Cudeńko. Na koniec przeleciały napisy i "mignął"

mi napis "Music - J.S. Bach", ale nie były podane nr katalogowe utworów. Aż się zdziwiłam - bo utwory były dosyć nietypowe jak na Bacha...

Wiem że taki trop to trochę mało, ale może kojarzycie jakieś transkrypcje na fortepian lub utwory skrzypcowe Bacha, grane

w szybkim tempie, nietypowe, momentami przypominające trochę utwory romantyczne (kojarzyło się odrobinę z Brahmsem)..

pozdrawiam

Ola

Pozdrawiam,

Ola

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.