Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz SR5400 vs. Denon AVR 1804

Kie??ek12

Rekomendowane odpowiedzi

No i już byłem zdecydowany na Denona, a teraz sam już nie wiem. Z Denonem słuchałem Esa Vivace 2, z Marantzem B&W seria 300 i sam już nie wiem, co wybrać... Słyszałem, że Denon i Maraznt to podobno prawie ta sama elektronika?? Jeżeli tak, to jak mają się do siebie te dwa modele ??

Z góry dzięki za odpowiedź!!

https://www.audiostereo.pl/topic/7229-marantz-sr5400-vs-denon-avr-1804/

No i co nikt nic na ten temat nie wie :( Ze źródeł, które sprzedaja Denona mówią, że Marantz to raczej sprzęt nienajlepszy?? Ci od Marantza nie wierzą, że Denon tyle kosztuje?? No i kto ma rację??

No i jak się mają do siebie te dwa modele? Skoro ich słuchałeś to może uchylisz rąbka tajemnicy, a wtedy może ktoś odniesie się do twoich wrażeń.

Gra cały system, a nie poszczególne urządzenia. Dobierz taki system, który gra lepiej.

O radę w zakresie kina domowego będzie łatwiej w zakładce "kino domowe". Jeśli nie chcesz kina to kup wzmacniacz stereo - będzie lepszy niż amplituner.

> To nie tylko ta sama elektronika ale ta sama firma.

oj Kingkong, ales sie zawzial na ten holding. Ta sama grupa inwestorow/koncern nie oznacza ze to ta sama technika. Czy chcesz nam wmowic ze Mercedes i Chrysler i Smart to ta sama technika, Audi, Bugatti i Lamgorgini to tez to samo, a moze Ford i Volvo to tez to samo (to ten sam koncern)?

opanuj sie...

>Ze źródeł, które sprzedaja Denona mówią, że Marantz to raczej sprzęt nienajlepszy?? Ci od Marantza nie wierzą, że Denon tyle kosztuje

Marketingowy belkot...

W oparciu o palete produktow i dotychczasowy fokus firm raczej odwazyl bym sie na nastepna uproszczona klasyfikacje:

Marantz - audiofilskie brzmienie

Denon - wyzsze gatunkowo kino domowe

xajas

www.jaschiks.com

Problem w tym, że nie mogę znaleźć miejsca, gdzie mógłbym odsłuchać ich jeden po drugim na tych samych kolumnach :( Denon podobał mi się z ESA Vivace2 (tylko na takie mnie stać), a Marantz z B&W seria 300. Najbardziej mnie zdziwiło, że koleś porównał SR5400 z AVR1404?? Mi osbiście wydawało się, że Marantz grał lepiej od 1804. Kolejny problem w tym, że Denona słuchałem na początku mojej przygody i nie wiedziałem dokładnie na co zwrócić uwagę...

> Najbardziej mnie zdziwiło, że koleś porównał SR5400 z AVR1404?? Mi osbiście wydawało się, że Marantz grał lepiej od 1804.

kazda z tych firm zatrudnia sztab ludzi analizujacych rynek konkurencyjnych produktow i wyznaczajacych palet produktow i polityke wypuszczanych modeli oferujacych niemalze te same funkcje za niemalze ta sama cene, dlatego tez sama porownywalna cena jest dosc pewnym/wlasciwym kryterium do selekcjonowania porownywalnych modeli roznych producentow - ostateczny wybor zalezy tylko od preferencji klienta.Dlatego tez odpowiednikiem SR5400 jest conajmniej AVR1803

>koleś porównał SR5400 z AVR1404

bzdura

xajas

www.jaschiks.com

• 3 miesiące później...

Miałem mozliwosc testowac w domu na tych samych kolumnach i w tym samym pomieszczeniu Denon-a od 1404 do 1804, Onkyo od 501 do 701 i Marantz 4400 do 7400. Denon dobra srednica ale słaby bas , Onkyo atakuje wszystkim a bas jest "spuszczony ze smyczy". Natomiast Marantz to finezja. Nie bede popisywał sie tu terminami /rodem z AUDIO czy HF i M/ bo jestem profanem i nie jestem trendy w tym temacie ale słuch na razie mam i to dobry. Wiec bede głosił wszem i wobec ,ze jak ktos bedzie uzytkowal sprzet w typowych domowych warunkach a nie w osobnych pomieszczeniach przeznaczonych tylko dla kina domowego to tylko Marantz i to nawet SR 4400 jezeli ktos nie dysponuje dużą kasą.

PS Moze ktos mnie oswieci dlaczego w polskich pismach na temat audio i KD / tych ktore uważają sie za wiodące/ pomija sie milczeniem istnienie firmy ONKYO i produkowanych przez ta firmę ampli AV ?

• 5 miesięcy później...
  • 4 lata później...

Korporacja ta sama, ale fimy dzialają osobno.Owszem, korzystają ze wspólnych rozwiązan technicznych, ale dotyczą one głownie obsługi urządzeń (np:oprogramowanie transportu, soft do kosci pamieci), ale patenty elektroniki mają swoje. Marantz Gra bardziej ostro w górnych rejestrach i ma bardziej miękki bas od Denona. Denon Bardziej faworyzuje średnice. to najbardziej slyszalne DLA MNIE różnice na kolumnach TLC MAESTRO 180 Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.