Skocz do zawartości
IGNORED

Sony Strdb780 + Dali Concept 5.0

tomciok49

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem juz w posiadaniu amplitunera Sony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i po jak na razie odwiedzeniu dwoch salonow audio, w obu polecono mi na pierwszym miejscu komplet glosnikow Dali Concept. Przesluchujac porownywalem je z roznymi innymi kolumnami i rzeczywiscie wypadaly najlepiej. Jednak odsluchy byly z wykorzystaniem wzmacniaczy sklepowych, zas w domu oczywiscie sprzet jest inny. Stad tez moje pytanie do kogos bardziej obeznanego ode mnie: czy Dali Concept bedzie odpowiednim zestawem do posiadanego juz przeze mnie amlpitunera? :)

Najwazniejsza w poszukiwanych przeze mnie glosnikach jest jakosc przy odsluchiwaniu muzyki, jednak musi to byc komplet do KD, a wiec potrzebuje komplet, a nie tylko dobry front (ktory oczywiscie jest mimo wszystko najwaznieszy). Pomieszczenie, w ktorym beda ustawione to mniej wiecej 4x6m.

Czy te glosniki beda odpowiednie czy moze dopasuje sie cos ciekawszego w tym przedziale cenowym do mojego amplitunera? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/72381-sony-strdb780-dali-concept-50/

Witam

Seria concept to udana budżetowa konstrukcja, która jako zestaw 5.0 jest jednym z lepszych w kwocie do 2500tyś

Czy lepsza od tego, czy innego zestawu, to już zależy od indywidualnych upodobań-jeden lubi takie, a drugi inne brzmienie

Jako były własciciel moge powiedzieć co nieco obrzmieniu tych kolumn.

Mianowicie grają one ciepło i muzykalnie, naturalności w nich nie ma więc, ale słucha sie ich bardzo przyjemnie

Urzeka szczególnie śrtednica, bas jest tez dobry, przede wszystkim jest świetnie kontrolowany i punktowy, niektórzy narzekaja na zbyt mało jego ilośc, ale ja uważam, że było go tyle ile trzeba

Jedyne, czego nie lubiłem w dali to zbyt mocno wyeksponowana góra-ja czegos takiego po prostu nie lubię

Generalnie są to głośniki do muzyki, gdzie mniej się dzieje i gdzie trzeba zagrac ciepło i nastrojowo-jazz blues, natomiast gubią się przy gatunkach o większym zagęszczeniu instrumentów-rock metal

Wiem, że słuchaleś tych kolumn, ale celowo przybliżyłem Ci ich brzmienie, zebyś miał jakieś odniesienie

Brzmienie zmienia się w większym, czy mniejszym stopniu w zależności pod co podłączymy dane kolumny, ale ogólnie zawsze ma ono już określony charakter, który narzucają kolumny, od których to zależy najwięcej

Ze wzmacniaczem stereo każda kolumna zagra lepiej niż za amplitunerem av.

Myślę, że skoro dali były najlepsze w grajac na wzmacniaczu, to i z amplitunerem tez powinny być najlepsze.

Nie wiem, jak gra twój sony, dobrze byłoby gdybyc udał się z nim na odsłuch, wtedy nie miałbyś wątpliwości co wybrać, co się z nim zgrywa, a co nie.'

Jeśli chodzi o concepty, to myślę, że to byłby zakup bezpieczny jeśli nie była by ta góra tak mocno wyeksponowana-tak to trzeba uważać, żeby nie połaczyc z równie ambitnie grającym tym pasmem wzmacniaczem i żeby potem nie było brzmienia "krew z uszu"

Te wszystkie moje spostrzeżenia odnoszą się do słuchania muzyki, jeśli zaś o filmy chodzi, to polecam zdecydowanie.

Jeśli nie zależy Ci na super dynamicznym graniu, a bardziej cenisz sobie wyłapywanie smaczków dzwiękowych to dali sa dla Ciebie

ta góra kontrowersyjna w muzyce w filmach spisze się doskonale.

Reasumując musisz określic się co lubisz w dzwięku, oraz spróbować odsłuchac tych i innych kolumn z docelowym wzmacniaczem

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.