Skocz do zawartości
IGNORED

Wtyk Bananowy Airlock Do Qed Silver Anniversay Xt

irlander

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.To mój pierwszy post na forum.Mam pytanie odnośnie wtyku bananowego Arlock do kabli QED Silver Anniversay XT.Kable mam już ułożone po regipsem i wystają ze ściany ok 70 cm tak że nie mogę iść z nimi do fachowca na założenie wtyku.

1. Czy warto wogóle podłączać wtyk do kabla , czy zostawić jak jest i podłączyć bezpośrednio kabel do głośników i do wzmacniacza? A jeżeli warto to w jaki prawidłowy sposób powinienem to zrobić.

2.Czy potrzebuję do tego jakiś sprzęt? Nadmienię że nie mieszkam w Polsce i tutaj nie jest z tymi sprawami tak łatwo jak w Polsce.

3.Czy te kable utleniają się jeżeli nie są hermetycznie zakończone?

Wszystko przygotowane do kina domowego.

Głośniki JBL ES komplet

Wzmacniacz Yamaha RX-V2065

Dziękuję bardzo za pomoc.

Irlander

hej,

ze swojej strony powiem tak: jesli przepinasz czesto inne kolumny lub wzmaki to zdecydowanie wygodniej jest miec kable zakonczone np. bananami - po prostu wygodniej. nie bedzie sie robic w takiej sytuacji cos a'la koltun czyli poplatanie cieniutkich drucikow w kablu glosnikowym. jesli gniazga glosnikowe w kolumnach lub wzmaku sa blisko siebie to wystajacy taki pojedynczy ducik w styknieciu z innym z drugiego kabla moze uszczkodzic sprzet. wtyki sa by tego uniknac. jesli ty juz podlaczyles na golasa kable i nie masz zamiaru przepinac sprzetu w najblizszym czasie to ja bym to tak zostawil, a przy najblizszej okazji wymiany systemu zalozyl nakrecane banany. mozna je samodzielnie zalozyc za pomoca malego srubokreta. na utlenianiu sie nie znam specjalnie. jesli chcesz miec zabezpieczone przed utlenianiem to chyba mozna zakonczyc kabel cyna. wtedy powstanie taki pseudo banan. nie mam doswiadczenia w zjawisku utleniania, jego czasu i wplywu na dzwiek. moze inni rozwieja twoja watpliwosc.

pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.