Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kondensatory w torze woofera ?

argus

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o radę: w jakim stopniu w filtrze woofera istotne jest stosowanie kondensatorów wysokiej jakości ? Jak na razie w filtrze 2 rzędu zastosowałem L=6mH, C=120 mikroF (zestawione z przemysłowych kondensatorów MKT). Czy jakość tego kondensatora jest Waszym zdaniem wystarczająca (choć wiem, że jest to przypuszczalnie lepsze, niż często stosowany tam elektrolit bipolarny) ? Zależy mi na jakości basu, ale przed kupnem drogich MKP 100 + 20 mikroF chcę się upewnić, czy to ma sens.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7241-jakie-kondensatory-w-torze-woofera/

do argusa

jak tak ci zależy na jakości basu , to powiedz lepiej jaką cewkę zastosowałeś w szregu dla tych 6 mH ?

bo zdaje się , że to jest askie gardło gardło

Przy okazji niech inni się wypowiedzą co stosują za cewki , gdy przekracza to powiedzmy 2,2mH ?

=> dodo Na razie jest rdzeniowa z najgrubszego drutu, jaki udało mi się zmieścić na rdzeniu (duża "szpulka" Intertechniki) - w tej chwili śr. drutu =1,5 mm . Docelowo myślę o taśmowej (z oferty Akkusa - chyba, że ktoś zna tańsze źródło), ale jeszcze nie podjąłem decyzji. Jeśli to ma sens (Twoim i Kolegów zdaniem), to spróbuję.

pozdrówka

do argusa

spróbuj bezpośrednio w pollink-u są tańsi albo w Greltonie

Panowie , Taśma 12 AWG i 6 mH to waż gdzieś z 4-5 kg nie mówiąc już o rozmiarach więc definitywnie odpada - ja przy swojej 1,2 mH wywalałem już zwrotkę na zewnątrz.

Tu trzeba szukać jakiś kosmicznych materiałów rdzeniowych - mówimy oczywiście o rozwiązaniach z wyższej półki.

zapytaj jeszcze tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

- argus - nie wiem jaką cene uważasz za wysoką. Ale najtańsze kondensatory MKP są tutaj -

Ukryta Zawartość

O ceny musisz zapytać, o ile pamiętam - 22uF kosztował nieco ponad 8zł.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Dzięki, Panowie, za wskazówki. Cewki jednak będą od Akkusa, jak założę i posłucham dam znać, jak wyszło. Potem przeźbię z kondensatorami. Przy takiej cenie, jaką podaje Qubric, będzie to chyba sensowne.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki :)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.