Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha i Yamaha

Avathar

Rekomendowane odpowiedzi

Avathar. Sluchalem moich plyt na wzmacniaczu Denona za 1900 zl (nie pamietam symbolu) i Cedeku rownie dobrym. Powtarzam na wzmaku stereo z kolumnami B&W 602 S3 (uznawanymi za bardzo szczegolowe). Nie uslyszalem zadnych dzwiekow ktorych nie slyszalbym na moim amplitunerze do KD Yamaha RXV800. Powiem wiecej: na ominieciu barw dzwieku denon byl cienki i plasciutki trzeba bylo krecic potencjometrami ja slucham na direct on i nizczego mi nie brakuje. Nie sadze aby HK byl bardziej szczegolowy od Yamahy.

Avathar słuchałem 3550 i owszem,rużnica jest w brzmieniu ale napewno bym się nie zamienił:)według mnie H/K gra o wiele gorzej od yamahy 640 i na dodatek w jego brzmieniu wychwyciłem o wiele mniej szczegułów,H/K gra bardzo ciepło i z dużą ilością basu który według mnie jest bardzo potężny i mało naturalny w porównaniu do H/K,więc jednym to pasuje a inny nie,a w poprzednim poście dlatego zapytałem czy żartujesz po tekst w stylu "ja poporstu chciale mzmienic temat z yamahy na cos konretniejszego :), denon, harman, nad, cambridge, moze TECA " jest bardzo niepowazny.

POZDRO

elfan, avanthar,

skończcie już pierd.... o wyższości jednego nad drugim, przynajmniej w kwestii ampli za 3 tysiące, bo to już troszke denerwujące jest !!! :)

a jak już się jeden z drugim tak dzielnie spiera, to może wypadało by dobrze poznać obydwa omawiane modele ???!!!

i tu mam pytanie : Elfan byłeś przypadkiem na jakiś nowych odsłuchach ???

Pozdrawiam

Avathar co Ty wiesz o Harmanie/Kardonie ???? Byles sobie raptem 2 godzinki w salonie i zachowujesz sie jakbys znal go na wylot. Kup sobie go wreszcie i sie osluchaj. Ja slyszalem H/K i nie musze myslec aby wiedziec ze nie jest bardziej szczegolowy od Yamahy, ma tylko pompowane brzmienie, rozniace sie troszku od Yamahy ale zaden cud z niego nie jest i sie nie oszukujmy.

no wreszcie Avanthar to powiedziałeś "BO TOBIE ODPOWIADA" i o to mi chodziło,bo w większosci twoich wypowiedzi uznawałeś Yamahe za jakiego kasprzaka z bazaru a H/K był dla ciebie Hi-Endem,więć teraz po ostatnim poście to Cię rozumiem.

jesko-słuchałem H/K 3550 jak kupowałem sobie ampli,Tobie tego nie wymieniłem kiedyś bo słuchałem go za krótko jakieś 10-15 min,więc może dobrze wszystkich funkcji i właściwości nie poznałem ale słuchać to słuchałem,a poza tym to ja nie wywyższam tu yamahy tylko chciałem uświadomić Avatharowi że H/K nie jest HI-Endem w porównaniu do Yamahy,już nie jeden raz powtarzałem że H/K jest równie swietnym ampli jak Yamaha.

POZDRO

dobrze że to mówisz. Mimo wszystko wydaje mi się, że 15 minutowy odsłuch może dać co najwyżej zarys tego co sobą prezentuje jakiś klocek. I nie mówię tego tylko do Ciebie, bo podejżewam, że z Avatharem sytuacja jest podobna. Dlatego też nie rozumiem po co ta cała dyskusja ??!! :)

Pozdrawiam

Witam,

Chciałbym dodać do całości dyskusji taki wniosek - większość rad kończy się Yamahą właśnie lub stwierdzeniem - wszystko kwestią gustu, idź sobie człowieku sam i posłuchaj. Wydaje mi się że bolączką pism typu Audio, tego forum i audiofilów w ogóle jest gadka o sprzęcie w oderwaniu od muzyki!!! Czyta się recezję typu: dźwięk taki i owaki, bas śmaki, góra ok etc. Ale co gość słuchał - Mozarta, Korna, Primusa, King Crimson, Milesa Davisa czy może Christinę Aguilerę czy może jeszcze innego Michaela Jakcsona???? Przecież to chyba MA znaczenie???? Chyba inne są oczekiwania miłośnika popu od jazzmana???

O forumowiczach to tylko wiem o Elfanie że lubi Korna i jest to już jakiś punkt odniesienia - gość lubi mocniejsze uderzenie i konsekwencje tego powinny być jasne dla wszystkich......

O większości fanów sprzętu mam takie zdanie - dyskusje w oderwaniu od muzyki, sprzęt dla SAMEGO sprzętu, kupowanie dla kupowania....

The odd get even.

Jeśli o mnie chodzi to do referencji "używam" trzech płytek:

- Peter Gabriel "Passion" - przestrzeń, basy i specyficzne dzwonki na płycie;

- Rage Against The Machine - ich pierwsza płytka, wykop i dynamika;

- King Crimson "Discipline" - analityka sprzętu i radzenie sobie z plątaniną gitar, na marginesie to jedna z bardziej genialnych płyt na świecie - oczywiście moim zdaniem........

I jak to wypada? Słuchałem tych rzeczy u znajomego na Yamasze 640 i DVD 540 plus Tannoye, dla mnie odpada - dobra przestrzeń i dynamika ale dudniący bas........ Niedługo posłucham sobie Denona 1804........

The odd get even.

theli28

Masz sporo racji , ale wez pod uwage ze wszelkie dyskusje na temat sprzetu, toczone "na sucho" sa ułomne z samego zalożenia, podobnie jak idea prowadzenia pism dla audiofilow typu Audio z recenzjami sprzetu. Ale co robic jakos musimy sobie radzic, a ze uszy na koncu i tak zweryfikuja wszystko to no coż - takie zycie :D

Pozdrawiam.

Oj ludzie jak wy mało wiecie .....

Moim zdaniem Yamaha to najbardziej zaawansowany koncern jeżeli chodzi o kino domowe to nie ma porównania. Wzmacniacze mają dopracowane do perfekcji, dsp także, Do środka pakują swoje układy Lsi po prostu majstersztik. Mam obecnie RX V 800 i myślę że to bardzo udany model nawet obecna seria nie może się z nim równać. Ten dźwięk po prostu jest w moim typie. Nie mogę powiedzieć nic złego na tą firmę a przesłuchałem już trochę ich klocków. Słucham muzyki rockowej,metalowej,pop czasami ale nacisk kładę na "ostre i szybkie".

darth o tym zaczelem pisac na poczatku dyskusji ale o malo nie zostalem zlinczowany.... to wlasnie ta niezaleznosc i wlasne pomysly na tryby przestrzenne u y mnie ujmuja. ciekaw jestem jak zabrzmi DSP Z9 w THX. firma nie uginala sie naciskom zewnetrznym i nikt z niej nie poszedl do pana lukasa po certyfikat. dopiero w tym modelu go znajdujemy. co do niskich modeli y proponuje uzycie zewnetrznej koncowki mocy. pamietam ze w flagowcu z przed lat ktorego bylem posiadaczem z 7 kan surrund tez byla zalecana choc gral poprawnie... i tym bardziej polecam nizszym konstrukcjom.kazdy lubi cos innego i chwala mu za to. nie wyobrazam sobie odgornej komuny i sytuacji gdy wszyscy maja np yamahe. audiofila poznaje sie po tym ze slucha ciagle tych samych i tylko sprzet zmienia. wyczytalem to kiedys w audio i cos w tym jest

no ale nie można tak powiedzieć że i wyzej od 3 tyś ja się odonsiłem do mojego modelu czyli 640 a wyżej to już może byś różnie,bo może to oznaczać 10tyś zł i 5 tyś zł więc tak ogólnie nie można muwić,bo w przedziałach 10-15tyś to już wkraczają końcówki mocy i procesory i firmy takie jak primare, rotel,musical fidelity i inne więc tam yamaha moze okazać się o wiele gorsza.POZDRO

elfan mówimy o jednym klocku w którym są wzmacniacze,procesory dsp,wszystko to co jest potrzebne aby poczuć się w domu jak w kinie. Chodzi mi o wzmacniacz cyfrowego kina. Yamaha ostatnio zrobiła flagowca az9 i az1. Kupujesz to coś do tego dvd porządne kolumny i sru. W grę nie wchodzą inne zewnętrzne końcówki. Oczywiście że każdy kanał można zasilić osobnym wzmakiem ale to już inna bajka.

no to jesli chodzi Ci o wzmacniacze do cyfrowego kina to yamaha choć może zabrzmi to nie skromnie bardzo dobra,i konkurencja jest raczej słabsza,ale jak miałbym wydać jakieś 20 tyś na yamahy wzmacniacz do kina a miałbym mozliwosc kupić za tą cene jakiegoś rotela to bym się zastanowił:) no ale jęsli konkurencja była jak np H/K,onkyo,denon to bym już tak się nie zastanawiał,i na dodatek jak by to miało być do kina,co dla yamahy jest istnym żywiołem i najlepiej się tam czuje,a co do reszty to tagrze super klocki ale według mnie jesli chodzi o ampli to tylko taki miły dodatek a nie konkurencja, i prosze mnie nie krytykować bo to jest moje zdanie.POZDRO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.