Skocz do zawartości
IGNORED

uszkodzenie CDM-9/44 --- Philips DC928

JiM

Rekomendowane odpowiedzi

czesc

mam taki problemik... posiadam radyjko samochodowe PHILIPS DC928, oczywiscie kompakcik

ktos cos nagrzebal i radio zaczelo szalec, nie mozna bylo podglaszac/sciszac ani programowac stacji, raz na 30 sekund w glosnikach cos PIkalo. mama zawiozla radio do fachmanow i ogolnie nie zrobili nic poza zgubieniem ramki i popsuciem kompktu. wczesniej chodzil perfect

wkurzylem sie i wzialem radio na warsztat

wylutowalem eprom (zdaje sie 24c04), wyczyscilem go (wszedzie 00) i wlutowalem spowrotem, po kilku wlaczeniach i wylaczeniach radia wszystko dzialalo jak nalezy, oczywiscie poza kompaktem ktory popsuli fachmani

jak wkladam plyte zostaje ona lekko "bujnięta" i zatrzymuje sie. jak ja rozbujam palcem to czasem radio znajdzie sciezke i gra.

co to moze byc?

ktos spotkal sie z taka usterka?

prosze o pomoc,

radio jest bardzo fajne, mam je od kilku lat i nie chcialbym kupowac nic innego

pomocy!!! modul lasera to CDM-9/44

pozdrawiam goraco

Kuba

[email protected]

GG# 1138713

https://www.audiostereo.pl/topic/7345-uszkodzenie-cdm-944-philips-dc928/

siedzialem caly wieczor przy radiu i doszedlem do takich wnioskow

elektronika radia wykrywa naped CD (elektronike napedu), laser dziala

nie dziala za to silniczek ktory kreci plyta, brak sterowania tym silniczkiem

silniczek ma zasilanie +/- wiec pobawilem sie troszke i podalem mu napiecie z zasilacza regulawaneg i udalo mi sie ustalic taka wartosc przy ktorej obroty byly odpowiednie i muzyka z plyty grala :D

jednak w samochodzie nie bardzo mi sie usmiecha wozic dodatkowy zasilacz :)))

czy ktos moze doradzic co moze byc problemem w tym ze elektronika nie steruje tym silniczkiem?

moze ktos podjalby sie naprawy radia?

prosze o kontakt

pozdrawiam

trywializm - sterownik silnika... Może jakiś wzm. operacyjny wys.prądowy (TCA0372, LA6520, 6517...) może jakiś bardziej specjalizowany... idź z miernikiem od kabelków silnika po ścieżkach to dojdziesz. Poczytaj Application Sheet tegoż a się dowiesz, co powinno być podane aby działał i znajdź, czego brak. Jak jest wszystko-wymień tę kostkę. Może okazać także uszkodzony kabelek, gniazdko-wtyczka...

Powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.