Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak do Qba Mieszko 2 - propozycje?

kravietz7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Właśnie się rozglądam, może ktoś ma jakieś sugestie, doświadczenia?

Cena myślę, że maks 2,5 no do 3 kpln, ale już na pewno nie więcej.

Muza: od jazz'u (klasyczny po nu jazz), po trip hop i wszelkiego rodzaju "nowe brzmienia" no i takie tam inne...:)

Wymagania co do pieca to na pewno spora wydajność, (kolumny 93 dB / 4 Ohmy),

przymierzam się oczywiście do zrobienia małego wypadu w celu odsłuchów,

ale na razie jestem na etapie typowania... dlatego też chciałem się poradzić na forum...

dzięks z góry za komentarze..

pozdrawiam

Kravietz7

https://www.audiostereo.pl/topic/7404-wzmak-do-qba-mieszko-2-propozycje/

Ja bym posluchal na poczatek:

- Baltlab (kiedys mialem nienajlepsze zdanie, ale po ostatnim odsluchu nawet mi sie spodobal)

- Densen Beat B100 z 2-giej reki moglby byc nieglupi (nie wiem czy jeszcze jest w produkcji)

Amplifikatora nie znam ale slyszalem dosc pochlebne opinie.

nie jestem pewien, czy baltlab nie gra lepiej z latwiejszymi obciazeniami, amplifikator z kolei silny jest. natomiast limit cenowy jaki podales, jesli chodzi o nwe zmaki, to oba te produkty sa zbyt drogie.

posluchaj np. NADc352(ok.2400) , a moze harmana 670 (ok.2200)-ma spora rezerwe pradowa, no i pelno innych wyborow jest, Rotele serii 02 teraz sa w promocji (bez pilota 1200,z pilotem 2000), chyba radza sobie ze sporymi obciazeniami. no i pelno innych firm w tym przedziale cenowym.... (do 3tys)

Zgadza sie - sprawdzilem ceny - Amplifikator ok 4.8 kzl, baltlab pewnie kolo 4 k i ciezko bedzie wytargowac 3 k (poza tym rzeczywiscie lepiej czuje sie z 8Ohm, ale powinien uciagnac Qby - trzeba by sprobowac).

NAD moze byc nieglupi - i uciagnie na 100%. Moze jeszcze najnizsze modele Thule (do 3k powinny sie zmiescic).

to juz wzrosla cena amplifikatora? bo bylo ciagle 4000, co do baltlaba to nowa wersja po zmianach kosmetycznych i z pilotem bedzie za 3500. i to sa ceny uczciwe, watpie czy tu jest sens sie targowac. te wzmaki sa tego warte, to nie zagranicze z narzutem sprzety.

pozostaja te wybory, ktore wspomnialem wyzej, na pewno NAD to silne bydle, Harman tez mocny, reszty nie poznawalem dokladniej, sluchalem tez Rotela02 - fajny sprzet rowniez.

-> pitdog - sprawdzalem na stronie www.adudio.com.pl - stalo 4.8 k :-(

-> Zolty - dzieki - ceny baltlaba nie moglem znalezc - ja nie kupuje, ale w tej klasie cenowej zawsze poradze, zeby sprobowac - wzmak jest wart tej kasy :-)

to może bardziej doprecyzuje, wzmak nie musi byc nowy, nawet lepiej jak będzie używany bo wtedy

zazwyczaj to klasa wyżej...

o NAdzie słyszałem że jest nieco chłodny, nie wiem jak to zniosa qby - Ja osobiście wolę brzmienie

lekko ocieplone, jasne zestawy mnie nie pociągają... myślałem też o nim i pewnie wciągnę go na listę...

rotel jest chyba tez jaśniejszy...?

baltlab - słyszałem opinię posiadacza i sam nie wiem, tu muszę pomyśleć...

densen? a jak to gra, muszę poszperać po sieci...

Z moich funduszy wynika, że będzie to chyba raczej tranzystor, bo o lampę byłoby niełatwo (tu alterantywą byłby może Petrus - ciekawe jakby to zagrało), tyle, że do lampy zawsze dochodzą koszty dodatkowe, np. w postaci wymiany lamp (chociaż to chyba nie są duże pieniądze, mylę się?)...

najgorsze jest to, że wzmaki które wytypowałem podczas czytania forum i lektury prasy chyba nie bardzo nadają się do mieszko: creek 4330, vincent 233 (to chyba byloby trudno dostać za tą kasę)

czyli na razie:

nad c352

rotel 02

vincenta i creek też może spróbuję, nie zaszkodzi...:)

oczywiście moim zamiarem jest wycisnąć jak najwięcej z posiadanej kasy, czyli dla mnie lepiej kupić coś z drugiej ręki...:)

www.densen.dk

Jak dla mnie calkiem przywoity - akustyczny jazz brzmial calkiem dobrze (Beat B-100 byl zestawiony z RDM 1 KEF'a).

Ja bym do listy dodal jeszcze Marantz PM 66 KIS - moze byc calkiem dobrym pomyslem - juz nie produkowany (tylko uwaga - byl PM 66 , PM 66 SE i PM 66 KIS) polecam SE i KIS.

qb-1 - na stronkach producenta nadal jest 4000, choc ponoc ta promocja ma sie niedlugo konczyc.

no jesli w gre wchodza uzywane sprzety, to inna sprawa zupelnie :), powodzenia w poszukiwaniach.

Mieszko II mają nisko schodzący bas i potrzebują wydajnego , uczciwie zaprojektowanego wzmaka, minimum to jest Primare20, Exposure2010 ,Creek 5350 albo Rotel 972, z tańszymi modelami tych firm odradzam np. z NADem 350 to nędza w porównaniu do tego co te głośniki potrafią- pięknie jest natomiast z Primare20 :-),

z Baltlabem też słuchałem -Baltlab jest cienki w basie , ma słaba kontrole i wymaga starannego doboru głośników,

Baltlab + Mieszko + Erykah Badu to bylo pierdzenie- nie chciałbys tego usłyszeć w domu

=>kravietz7

maleo napisal racje Baltlab za slabo kontrolowal bas przy tego typu muzyce

//eryka zawsze jest "przeslodzona na dole"// Primare ladnie je trzymal ...

Moze znajdziemy kiedys chwile do sprawdzenia ich na lampie :)

Moze zadzwon do QBA i popytaj bo CSR robil dla JN jakis wzmacniacz na AS.

Tu wazne sa podstawki - musza byc ciezkie i solidne

=>maleo

Co to byl za piecyk ABC - troche ogolony ???

lubie Erykę i ni chciałbym rzeczywiscie mieć czegos takiego w domu...

ok, dzięks za wszystkie wskazówki,

jak uda mi się coś fajnego znaleźć nie zapomnę się pochwalić... :)

pozdrawiam

Kravietz7

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.