Skocz do zawartości
IGNORED

DUAL PA-5030

dooomin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktos sluchal wzmacniacza DUAL PA-5030 Audiophile Concept, lub czy wie cos na jego temat?

Dostalem propozycje jego kupna, budowa bardzo solidna, dzwiek po wstepnych odsluchach bardzo przypomina starsze wzmacniacze NADa.

Bardzo bym prosil o jakies sugestie i uwagi na temat tego wzmacniacza.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/7407-dual-pa-5030/
  • 3 lata później...

Witam.

Posiadam ten wzmacniacz. Moja opinia bedzie w odniesienu do Nad 302 ktorego rowniez posiadam.

Dual ma bardzo malo mocy - musi miec mniej niz 25w na kanal, ale ile ma dokladnie to nie wiem, napewno jest slabszy od wyzej wymienionego Nada. Wzmacniacz zaskakuje jesli chodzi o stereofonie, a wlasciwie scene. Dokladnie mozna okreslic lokalizacje muzykow/instrumentow. O Basie nie wypowiem sie, bo mial problemy z napedzeniem Gale 3030, podobnie zreszta jak Nad na nizszych poziomach glosnosci. Jesli chodzi o gore i srednice, to wypada znacznie gorzej od Nada, slychac mniej szczegolow, brzmi mniej realistycznie, dzwieki sa takie "ograniczone"[w porownaniu do 302'ki], nie gra tak pieknie jak Nad. :)

Powiem jeszcze tyle ze powracajac do Nada cieszylem sie i czulem ulge, mimo ze Nad nie mogl mi zapewnic takiej przestrzeni.

“Kejseren er i garderoben!”

https://www.audiostereo.pl/topic/7407-dual-pa-5030/#findComment-837921

coś już było na ten temat na forum. Wypada mi się zgodzić z poprzednikiem. Posiadam Pa5060 i tu na brak mocy nie moge narzekac - na moje potrzeby wystarcza. Całkowicie zgadzam się że w brzmieniu tego wzmacniacza brakuje blasku i ma świetną przestrzeń. W sumie wg mnie wzmacniacze z tej serii sa godne polecenia. Na marginesie trzeba wspomnieć że oba wzmaki sa projektowane przez Rotela. Lta produkcji 87-89. niemiecka cena 5060 ebayowa to ok 50-60euro w zalezności od stanu. 5030 ciutkę niżej. W polsce na allegro pół roku temu 5030 chodziły do 230zł a 5060 do 300zł. Teraz nie wiem bo nie zaglądam do allegrowej szmelcowni. Trzeba jednak przyznac ze funkcjonalny sprzęciak jest. ja do niemieckiego kompletu dobrałem Heco psm800 i jest git, a ze pokoj mam ze skosem to i tak gra na warunki nieźle.

https://www.audiostereo.pl/topic/7407-dual-pa-5030/#findComment-838078

Kiedys rozbieralem tego Duala i zastanawia mnie jedna rzecz, podkreslam ze zupelnie nie znam sie na elektronice...

Wsrodku jest zupelnie oddzielna plytka do reglulacji barw dzwieku - sopran i bas. Polaczona jest kilkoma przewodami z najwieksza plyta - 3'ema ale moge zle pamietac - nawet nie lutowanymi - sa tylko zakrecone na wystajacych bolcach. To napewno nie jest takie proste, i watpie zeby to dalo sie tak zrobic, ale podkreslam ze wogole nie znam sie na elektronice - mianowicie zastanawia mnie czy da sie ta plytke ominac. Bolce[te do ktorych pozakrecane sa przewody, na plytce od regulacji barw] sa podpisane... O ile mnie pamiec nie myli maja oznacznia -1 , 0 i +1 i jeszcze przedtym literki A czy B. Do jednego z nich idzie przewod prosto od trafa, a dwa pozostale sa polaczone z reszta wzmacniacza. Nie wiem co ta plytka wnosi do obowdu, czy mnozna ja tak poprostu ominac. Musial by to ogladnac ktos kto sie na tym zna, napewno trzeba by to najpierw sprawdzic, pomierzyc.

Prosze o wypowiedz osob kompetentnych w tym temacie, moge zrobic dokladne zdjecia.

A i jeszcze jedno w tym Dualu na panelu nie ma wylacznika reglulacji barw jak np. w Nad - "Tone Defeat"

https://www.audiostereo.pl/topic/7407-dual-pa-5030/#findComment-838115

Można to ominąć chociaż nie wiem czy da się bez schamatu. W przypadku pasywnej regulacji - całkiem prosto.

Takie układy (aktywne) regulacji bywają włączone w pętlę ujemnego sprzężenia wzmacniacza operacyjnego lub tranzystorowego, a ich odcięcie wymaga usunięcia oraz zwarcia kilku elementów regulatora.

Te podłączenia to transformatora (??) to pewnie zasilanie tego regulatora / przedwzmacniacza.

https://www.audiostereo.pl/topic/7407-dual-pa-5030/#findComment-838472

Witam,

hehe no wlasnie, ale ciekawe bo na dobra sprawe na audiostereo o tym wzmacniaczu nic nie mozna znalesc...

Moj tato kupil go na allegro juz troche temu, w ciemno, za niecale 300zl. Moim zdaniem juz ta cena to za duzo, a co dopiero 405zl...

Trwa jeszcze aukcja 5060 i narazie nikt nie licytuje, a przeciez to wyzszy model...

[

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

https://www.audiostereo.pl/topic/7407-dual-pa-5030/#findComment-844058

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.