Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha + wharfedale diamond 8.4

sim

Rekomendowane odpowiedzi

Yamaha rxv 530 do tego jamo E430 pokoj 20m2

zastanawiam się nad zmianą kolumn I tutaj pytanie

czy ktoś ma kolumn wharfedale diamond 8.4

podłaczone do yamahy (lub podone modele 420- 540)

Wiem że z niektórymi kolumanmi Yamaha wypada słabo a znie którymi wrecz odwrotnie (np. Yamaha + Eltax Liberty 5 )

PS Ma to pracowąc jako fronty do kina domowego ale przedewszystkim do stereo

https://www.audiostereo.pl/topic/7411-yamaha-wharfedale-diamond-84/
  • 4 tygodnie później...
Gość Przemski

(Konto usunięte)

To jest zbyt mało wydajny amplituner o nieodpowiednim charakterze dla tych kolumn.

Jednolity, bezbarwny i rozpływający się bas w połączeniu z lekkimi słabościami w zakresie średniego basu tych kolumn nie zapewni ciekawych efektów. Z drugiej strony doświadcza się zbyt dużej delikatności wysokich rejestrów, do czego dochodzą jeszcze wszystkie wady końcówki mocy - słuchanie szumu jaki taki amplituner generuje przy wymuszonej przez niską efektywność kolumn połowie głośności nie należy do przyjemności.

no to źle twierdził bo nie mozna tak tego ogólnie okreslić,że każda yamaha z kazdymi Wharfedalami gra źle bo musiał by znac kazdy ampli yamahy jak i kolumny Wharfedala nie mówiąc już o poszczególnych preferencjach brzmieniowych itd.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

oj nic takiego nie stwierdziłem

mogę to ując jednym zdaniem - tanie amplitunery Yamaha mają zbyt mało wydajny tor zasilania i zbyt mało wydajne końcówki mocy

To oczywiste, że nie słuchałem wszystkich modeli amplitunerów czy wzmacniaczy Yamaha, a tylko kilka najpopularniejszych. Wydaje mi się natomiast, że znam charakter sprzętu tego producenta na tyle, abym mógł wprowadzić małe generalizowanie w obrębie danej serii, czy wogule niskich modeli amplitunerów.

Jeśli z powyższym nie możesz się zgodzić, to powiem jeszcze inaczej - wszystkie połączenia elektroniki Yamaha z kolumnami serii Diamond, grały źle, co objawiało się powyższymi efektami i zostało potwierdzone przez inne osoby, słuchające danego zestawienia. Te same kolumny zachowywały się zupełnie inaczej w kooperacji z amplitunerami H/K i Denon. Jako użytkownik Yamahy (z finansowego przymusu) wydaje mi się że moja opinia jest nieco bardziej obiektywna. Koniec dyskusji.

no raczej Przemski jest obiektywna,i ja napewno Cie nie mam zamaru tu krytykowac,bo raczej masz racje,ale raczej y 640 nie jest znów taka mało wydajna,no ale nie słuchałem jej z diamondami,ja mam foronty kody co mają według danych porducenta efektywnośc 88 db i 8 ohm i z z tym ampli co mam spisują sie elegancko i yamaszka sie nie męczy,no ale kto wie jak bym miał diamondy,ale z drugiej strony jak mówiłem wczesniej to na kanał około 45-50 Watt nie jest tak źle i w swojej klasie jest to dobry raczej wynik.POZDRO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.