Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + CD do 3000 zł

bravo32

Rekomendowane odpowiedzi

Z uwagi na fakt, że można trafić coraz częściej na niezłe okazje na starsze Dali Ikony pozbyłem się uprzednio posiadanej Yamahy oraz kolumn a do końca miesiąca mam zamiar zakupić Dali Ikon 6.

Szukam nowego wzmacniacza + CD w cenie do 3000 zł lub amplitunera stereo + CD. Docelowo za pół roku dojdzie osobny mały zestaw do okazyjnego oglądania filmów (budżetowy amplituner KD z niższej półki, odtwarzacz i kolumny 5+1 z małymi nadstawkami).

Szukam sprzętu który będzie niezawodny i nie rozleci się po 5 latach. Których firm unikać w stereo?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

https://www.audiostereo.pl/topic/74215-wzmacniacz-cd-do-3000-z%C5%82/

Raziel w ten sposób do niczego nie dojdę :-) Myślałem o CA 550A + 550C, onkyo A-5VL C-S5VL, xindak A06+C06. Cambridge audio z dodatkowym tunerem później byłby jak dla mnie idealny. Ale też podoba mi się np. połączenie yamahy R-S700 + CD-S300 gdzie radio jest w komplecie i tysiąc złotych w kieszeni.

A może szukać amplitunera stereo i CD?

Z uwagi na fakt, że można trafić coraz częściej na niezłe okazje na starsze Dali Ikony pozbyłem się uprzednio posiadanej Yamahy oraz kolumn a do końca miesiąca mam zamiar zakupić Dali Ikon 6.

Szukam nowego wzmacniacza + CD w cenie do 3000 zł lub amplitunera stereo + CD. Docelowo za pół roku dojdzie osobny mały zestaw do okazyjnego oglądania filmów (budżetowy amplituner KD z niższej półki, odtwarzacz i kolumny 5+1 z małymi nadstawkami).

Szukam sprzętu który będzie niezawodny i nie rozleci się po 5 latach. Których firm unikać w stereo?

Denon seria 710

tomwax: Denona 710 mam unikać? ;-) Bo taki DRA-700AE wygląda na przyjemny....

IGNAC: Słabe czy nie słabe... Np. podane onkyo potrafi wysterować nawet 2 omowe kolumny. Nie wiem, czy to słabo.... Przyznam się do tego iż też brałem nady pod uwagę. Używanego sprzętu nie chcę a już na pewno nie w tych pieniądzach. Na używkę mógłbym przeznaczyć maksymalnie 1500 zł - 2000 zł.

Zastanawiam się coraz bardziej czy nie lepiej zamiast wzmacniacza amplituner stereo.

tomwax: Denona 710 mam unikać? ;-) Bo taki DRA-700AE wygląda na przyjemny....

IGNAC: Słabe czy nie słabe... Np. podane onkyo potrafi wysterować nawet 2 omowe kolumny. Nie wiem, czy to słabo.... Przyznam się do tego iż też brałem nady pod uwagę. Używanego sprzętu nie chcę a już na pewno nie w tych pieniądzach. Na używkę mógłbym przeznaczyć maksymalnie 1500 zł - 2000 zł.

Zastanawiam się coraz bardziej czy nie lepiej zamiast wzmacniacza amplituner stereo.

zdecyduj się czy chcesz wygode obsługi czy jakość dźwięku bo mieszasz troszkę.

Takie kombinacje jak proponujesz z amplitunerem mogą zagrać gorzej niż nowa Yamaha PianoCraft już z głośnikami.

Dlaczego: bo sprzęt złożony w ten sposób będzie przypadkowy a amplituner zagra gorzej niż firmowo zestrojone kolumny. Tym bardziej że planujesz jakieś kino domowe, jak wtedy połaczysz fronty z dwoma wzmakami?

Najpierw zastanów się ile muzyki słuchasz jakiej i ile czasu? Jesli to ma być podstawa Twojego czasu spędzanego w fotelu to może warto powalczyć o coś lepszego niż słaby amplituner z dużymi kolumnami co może nieźle hałasować ale muzyki z tego nei będzie.

zdecyduj się czy chcesz wygode obsługi czy jakość dźwięku bo mieszasz troszkę.

Takie kombinacje jak proponujesz z amplitunerem mogą zagrać gorzej niż nowa Yamaha PianoCraft już z głośnikami.

Dlaczego: bo sprzęt złożony w ten sposób będzie przypadkowy a amplituner zagra gorzej niż firmowo zestrojone kolumny. Tym bardziej że planujesz jakieś kino domowe, jak wtedy połaczysz fronty z dwoma wzmakami?

Najpierw zastanów się ile muzyki słuchasz jakiej i ile czasu? Jesli to ma być podstawa Twojego czasu spędzanego w fotelu to może warto powalczyć o coś lepszego niż słaby amplituner z dużymi kolumnami co może nieźle hałasować ale muzyki z tego nei będzie.

Chciałbym i wygodę i jakość. Sugerujesz, że PianoCraft zagra tak samo jak Ikony? :-O W jaki sposób dobrać wzmacniacz do tych kolumn? Już pisałem że będą dwa osobne systemy. Jeden do stereo a drugi do kina i nie będą łączone.

Na jakie rzeczy we wzmacniaczu lub amplitunerze mam zwrócić uwagę? Na THD, dynamikę, poziom sygnał/szum, tłumienie, moc wysterowania w stereo. Ok ale jakie wartości będą optymalne? Z góry dziękuję.

Chciałbym i wygodę i jakość. Sugerujesz, że PianoCraft zagra tak samo jak Ikony? :-O W jaki sposób dobrać wzmacniacz do tych kolumn? Już pisałem że będą dwa osobne systemy. Jeden do stereo a drugi do kina i nie będą łączone.

Na jakie rzeczy we wzmacniaczu lub amplitunerze mam zwrócić uwagę? Na THD, dynamikę, poziom sygnał/szum, tłumienie, moc wysterowania w stereo. Ok ale jakie wartości będą optymalne? Z góry dziękuję.

sugeruję że złym pomysłem jest zestawianie duzych kolumn z przypadkowym amplitunerem. Kolumny które proponujesz przeważają kosztowo pozostałą część toru, dalej nie wiemy co słuchasz, okazjami nie warto się sugerować a już szczególnie opisami technicznymi.

Według opisów technicznych każdy wzmacniacz gra tak samo, bo dzisiejsza technologia umożliwia takie wyniki.

Lepiej podsumować ile w sumie chcesz wydać i próbować kompletować zestaw i odsłuchać u dealera nie chcę wymieniać przykładów bo lepiej wyszukiwarką poszukać.

Najpierw: ile w sumie kasy, jaka muzyka, jakie pomieszczenie dopiero wtedy można coś radzić.

"Według opisów technicznych każdy wzmacniacz gra tak samo, bo dzisiejsza technologia umożliwia takie wyniki." tego trochę nie rozumiem. To znaczy że w dzisiejszych wzmacniaczach liczy się już tylko moc?

Na wzmacniacz / amplituner stereo oraz CD chcę wydać 3000 zł. Muzyka rock, pop, klasyczna, jazz. Pomieszczenie 4 metry na 5 metrów. Na wszystkich ścianach meble oraz półki. Na podłodze dywan. W oknach ciężkie zasłony i firanki.

"Według opisów technicznych każdy wzmacniacz gra tak samo, bo dzisiejsza technologia umożliwia takie wyniki." tego trochę nie rozumiem. To znaczy że w dzisiejszych wzmacniaczach liczy się już tylko moc?

Na wzmacniacz / amplituner stereo oraz CD chcę wydać 3000 zł. Muzyka rock, pop, klasyczna, jazz. Pomieszczenie 4 metry na 5 metrów. Na wszystkich ścianach meble oraz półki. Na podłodze dywan. W oknach ciężkie zasłony i firanki.

nie tylko moc: ale niuanse których w opisach nie widać i wydajność prądowa przy spadku impedancji kolumn.

dalej nie wiemy czego słuchasz i jakie są Twoje preferencje brzmieniowe..

dalej uważam że cena wzmacniacza co najmniej równa cenie kolumn :-) ale to oczywiście nie jedyne kryterium

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

AMC XIA + AMC XCD-B

test w niemieckim Audio http://nowetrendy.pl/index.php/news/id/6814 to tak, żeby mnie nie zlinczowali zaraz co to ten AMC :-) Słuchałem go już sporo i bas i średnica w tej cenie absolutnie rewelacyjna a góra lekko podkreślona i niestety trochę za sucha, ale przy tej cenie to i tak dobra. Natomiast Cambridge 650A czy Denon PMA710 i tak samo Xindak A06 zostaje w tyle. Może na papierze wydaje się, że nie ma za wiele mocy, ale bas jest świetny i mocy wystarcza nawet dla sporych podłogówek.

nie tylko moc: ale niuanse których w opisach nie widać i wydajność prądowa przy spadku impedancji kolumn.

Dali Ikony są jednymi z najłatwiejszych kolumn do wysterowania.... Nie za bardzo wiem co masz na myśli mówiąc o niuansach, których w opisach nie widać :-(

dalej nie wiemy czego słuchasz i jakie są Twoje preferencje brzmieniowe..

Ok, jeśli mam się na coś zdecydować.... Wybieram Freddiego Mercury ponieważ słucham tego przez 1/4 czasu.

dalej uważam że cena wzmacniacza co najmniej równa cenie kolumn :-) ale to oczywiście nie jedyne kryterium

Według mnie mnie stosunek 2:1 to i tak bardzo duży ukłon w stronę wzmacniacza.... Dlatego na wzmacniacz i CD nie chcę wydać więcej niż 3000 zł.

Audiozakupy: Z tym, że ich CD zdobył dst.... Poza tym test się rozjechał :-(

Dali Ikony są jednymi z najłatwiejszych kolumn do wysterowania.... Nie za bardzo wiem co masz na myśli mówiąc o niuansach, których w opisach nie widać :-(

Ok, jeśli mam się na coś zdecydować.... Wybieram Freddiego Mercury ponieważ słucham tego przez 1/4 czasu.

Według mnie mnie stosunek 2:1 to i tak bardzo duży ukłon w stronę wzmacniacza.... Dlatego na wzmacniacz i CD nie chcę wydać więcej niż 3000 zł.

Freddiego wg mnie akurat świetnie słuch się na lampie (Yaqin 100B) jeśli nie masz zaufania do lamp (nowych chińskich ok 2k, na cd zostaje 1k) to myślę że Primare I21 niestety 3.5k (miałem kilka lat poprzedni model), Jungson (wg mnie lepszy od Vincenta) D lub jesli musisz taniej to E ale to już niżej, traci się magię słuchania. Myryada warto sprawdzić ostatniej wersji nei słuchałem ale poprzednie bardzo muzykalne były (ok 2.5k).Podobał mi się Music Hall ale krótko słuchałem i na bardzo dobrych monitorach Da Capo Reference 3i.

Jak chodzi o CD to jak musisz nowy to Yamaha cds700 na przykład choć pewnie wybrałbym Marantza 17KI jakkolwiek leciwy to model.

Moim zdaniem najczęstszy błąd w zakupach to słaby wzmak i dobre kolumny. Znacznie lepiej jest odwrotnie!! i to nie tylko moje zdanie były takie testy w Audio chyba. Masz wtedy bałagan sceny, instrumentów brak przejrzystości i niezbyt przyjemne słuchanie na dłuższą metę. Do kina na pewno OK na pewno też OK do techno rapu i innych agresywnych brzmień dlatego pytałem co słuchasz.

Jesli chcesz posłuchać Barcelony z dużą przyjemnością to polecam pierwsze zestawienie z Yaqinem, i kolumnami Electra Focala 906, 905.

Po prostu będzie początek magii która pozwoli zapomnieć o włączaniu TV. :-)

To jest według mnie najlepszy test systemu: jeśli wolisz włączyć TV znaczy że system jest aby był, jak Cię muzyka wciągnie i nie chcesz wyłaczać to jest dobrze zestawiony do Twojego gustu system.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Dlatego podałem droższy model CD do kompletu a nie ten co testowali niemcy bo ten droższy model jest dużo lepszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.