Skocz do zawartości
IGNORED

HD750 i szumiacy naped raz jeszcze...

kook

Rekomendowane odpowiedzi

...........mnie się udało nabyć "nieszumiący" HD750, zawsze działał cichutko tj. normalnie - jednak po tygodniu pracy zaczęły się fochy typu nieumiejętność przeczytania płyty (dowolnej płyty) i w efekcie wypisaniem NO DISK, na szczęście wystarczał ponowny Open/Close...

Sprzedałem go po miesiącu w miarę bezstresowego użytkowania - ale powód sprzedaży był inny...

:)

Ja na cale szczescie HD 750 nie nabylem. Jak czytam, ze naped slychac w calym pokoju albo, ze nie chce czytac jakis plyt, to noz mi sie w kieszeni otwiera! Najpodlejszy naped CD-ROM za 50 PLN czyta wszystko i po cichu (jak go odpowiednio ustawic), a tu za 1000 zlotych klient musi walczyc z takimi niedorobkami i zamiast zajmowac sie poprawa dzwieku martwi sie tym, jak poprawic to, co szanowany (?) producent zawalil. Obecnie jade na Soniaczu XA 3 ES: naped jest pancerny i nawet silnie przyciskajac ucho do szuflady nie jestem w stanie uslyszec zadnego szumu.

Pożytek z tego i paru podobnych tematów przyznam miałem, choć tego HK i tak bym nie kupił, bo nie było mnie stać. Ale udręczony już szumiącym napędem Samsunga w kompie, kupując swój pierwszy cedek rzecz sprawdziłem odpowiednim narządem (czyli nausznie). Nabyty w komisie kilkunastoletni CEC z raczej dolnej półki chodził i chodzi bezgłośnie. Przykładam ucho i nic. Moim zdaniem szumiący napęd to wada dyskwalifikująca dla CD. A co do napędu w kompie to już wymieniony na prawie bezgłośnego na w stosunku do poprzedniego Teaca.

nie wiem jak wy panowie slyszycie ten szum mechanizmu...

no chyba ze sluchacie cedeka z wylaczonym wzmacniaczem, ale to juz nadaje sie do galerii audiofilskich osobliwosci.

fakt, bez dzwieku szum slychac, ale przy muzyce ten szmer znika.

nie wiem, byc moze ja trafilem na jakis lepszy egzemplarz pod tym wzgledem, albo jestem przygluchy i nie wychwytuje takich subtelnosci.

czytanie plyt - u mnie problemu nie ma, czyta wszystkie oryginaly i cdry (no chyba ze cos jest juz bardzo powaznie zniszczone). jak na razie nie mam powodu do narzekan.

jedna rzecz moge potwierdzic. czasami (dwukrotnie w ciagu 2 miesiecy) zdarza sie ze po lyknieciu bylejakiej plytki pokazuje error, ale wtedy, jak ktos juz napisal, wystarczy szybki resecik.

>fademan

Zycze powodzenia z reklamacja, ale slowo ostrzezenia: kiedy sam rozwazalem kupno tego cedeka, to wpierw napisalem listy do kilku sklepow/dystrybutorow z zapytaniem, czy taki szumiacy naped moze stanowic podstawe do reklamacji. W wiekszosci odpowiedzi przeczytalem, ze sprzet jest super i ze Panowie fachowcy nic o zadnych problemach nie slyszeli i ze w zwiazku z tym, nie bedzie czego reklamowac. Jeden czy dwoch napisalo uczciwie, ze ten cedek 'tak to juz ma' i ze (1) reklamacji mi nie uwzglednia (2) a nawet jesli uwzglednia, to i tak nic z tym nie zrobia :-)

>jkflesh

Zawieszac to mi sie moze komp na Windzie (tzn. nie ze jestem szczesliwy z tego powodu, ale sie przyzwyczailem). Ale zeby cedek sie zawieszal i wymagal resetowania??? Dziekuje.

Panowie !!! nie dam sobie k**wa wciskać do głowy takich bzdur !! ( przepraszam za uniesienie ) ...

nie może byc mowy o takim czymś że ten cd tak ma ... to absurd ... w moim harmanie jest ewidentna wada, która musi zostać naprawiona ... panowie tu nie chodzi tylko o szum ale teraz to co godzine mam no disc i jakieś różne ciekawe dzwięki dochodzące ze środka , a przecież ten transport jest udanym modelem ( kss213 ) , ale tak jak kolega McGyver stwiedził to najprawdopodobniej wina serwa ... jeżeli nie zostanie ta usterka w moim harmanie naprawiona to osobiście pojade do katowic i .... brryy .... ręce opadają

"mam obecnie zestaw HK 670 i HD750. napęd pracuje cicho , raz zdarzyło się że wyświetlił ERROR ale było to spowodowane tym że zbyt szybko po włożeniu płyty naciskałem klawisze funkcyjne . Egzemplarz był pierwszy z półki i jedyny jaki sprawdzałem "

Ten Harman Kardon to chyba mocno przereklamowany,jakie to ma znaczenie czy sie szybko wlacza przyciski jezeli CD sie wtedy wiesza to chyba nie jest normalne. Ja mam tylko starego Technicsa szuflada otwarta wciskam play albo inny numerek zamyka i odtwarza bez problemow. Tak chyba powinien dzialac kazdy CD poprawcie mnie jesli sie myle.

Barthezz dokładnie .. mam też starego filipa cd 723 i tam można normalnie wszystko naraz wciskać i nawet uderzać go a dzwięk idzie dalej ... a transport użyty w cd 723 w bezpośrednim porównaniu z hd 750 to po prostu HI END ... i tyle .... zawiodłem się na tym Harmanie ... nie w sensie brzmieniowym ale użytkowym , szkoda gadać ...

PS . juz więcej nie kupie cd marki Harman / Kardon

Ciekawe jest to że wielu popularnych producentów przerzuciło się na napędy cd wymagające smarowania. Przecież od wielu lat znane są sprawne technologie suche. Niestety konsultanci od cięcia kosztów potrafią odwrócić postęp techniczny parę lat do tyłu a przy okazji przygotować rynek na DVD.

Od ekonomii nie uciekniemy... chyba że mamy duże pieniądze na dobry napęd :-))))

nie wiem , może jesyem szczęściarzem ale mój hd 750 jeszcze ani raz nie pokazał "no disc" nawet na starych mocno porysowanych cdr cdrw, których nawet komputer ani moj drugi odtw sony nie chce czytać

• 9 miesięcy później...

Mam również hd 750 który od nowości cierpiał na przeskakiwanie. Wymieniłem laser KSS 213C kupiony na allegro za 25 zł i na szczescie mam już swiety spokój. Chociaż przyznaję że naped jest troszke za głośny i też się zastanawiam co zrobić.

• 2 miesiące później...

Wiecie w czym jest problem hk 750 to juz jest wada fabryczna tym którym nic nie szumi poprostu sie poszczesciło przy kupnie.Model 755 niby rozni sie tylko kolorem a mialem go w domu i nic mi nie szumiało i cdry odczytywał normalnie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.