Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie do ampli / wzmaka

karczka

Rekomendowane odpowiedzi

Jak najlepiej będzie podłączyć amplituner do zasilania? do tej pory miałem zawsze wszystko podłączone przez listwę antyprzepięciową natomiast zastanawiam się czy nie lepiej by było podłączyć przez UPS-a takiego np. do kompa? Ma on swój akumulatorek więc prąd byłby "poukładany" (prąd stały a nie zmienny).

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

https://www.audiostereo.pl/topic/75001-zasilanie-do-ampli-wzmaka/

Sęk w tym, że z akumulatorka w UPS prąd należy przetworzyć ze stałego w zmienny (230VAC); do tego taka operacja wnosi dużo zakłóceń, i prąd zmienny z UPS jest jeszcze mniej poukładany, niż ten z gniazdka sieciowego... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Więc chyba najlepiej podłączyć przez listwę antyprzepięciową?

a czy jest różnica między zwykłą listwą antyprzepięciową a taką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Czy jedynie posiadacz wie, ze jest dobra bo droższa i profigolda a nie "no name"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Kup sobie najtańszego APC Smarta.

Jeśli chodzi o ups-a to ja mam w domu, został mi od PC-ta i stoi nie używany. Myślałem, że może do tego się nada, ale skoro nie, to dalej będzie zbierał kurz.

Wiatrak: Bo zależy mu jak widzę głównie na przepięciach. A za niewiele więcej będzie miał lepszą ochronę plus dodatkowo podtrzymanie. Poza tym pominę to co napisałeś w swoim pierwszym wpisie w temacie ;-P

Karczka: Jaki model masz w domu?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Po kiego w sprzęcie audio podtrzymanie? Czy po piwo do sklepu na rogu pojedziesz ciężarówką? ;)

UPS dający dobrą sinusoidę (pod obciążeniem!) to solidny wydatek. Standardowy nieźle sieje harmonicznymi; to ja już wolę nieoczyszczony prąd prosto z gniazdka... :)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

No nie do końca tylko na przepięciach. Wiem, że jeśli da się do ampli czy wzmaka odpowiednio "poukładany" prąd, a nie taki prosto z gniazdka to będzie lepszy dźwięk. A przynajmniej takie są opinie. Pomyślałem, że może ups do tego da się wykorzystać bo go mam. Kupno kondycjonera to dodatkowy wydatek i byłby to przerost formy nad treścią w moim wypadku.

A ups-a mam starego bo mi od starego pc-ta został... A jakiego? chwila niech go wyciągnę i przetrę z kurzu... no już. Jest to EVER MP300

Napięcie zasilania 220V AC

Napięcie wyj. 220V AC

Moc maksymalna 300VA

Częstotliwość 50 Hz

Prąd 0,8A

A ampli to Harman avr 132. Poboru ma 235 wat

Wiatrak: No wiesz co? :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - całe 250 zł z sinusem na wyjściu....

Karczka: Jeśli masz skoki napięcia to UPS będzie jak znalazł. Ale też nie licz że porazi Ciebie dźwięk ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmmm, sprecyzuję. Nie mam skoków napięcia (raczej). Ups miał być użyty w celu polepszenia dźwięku. Wiem, że sprzęt jest... jaki jest;) , ale w ramach tego co mam chciałem zoptymalizować jakość. Z czasem kupię wzmak stereo lub wymienię ampli na jakiś wyższy model ale na razie rzeźbię z tego co mam.

Tak więc jeszcze raz, czy dobrze zrozumiałem, że lepsza będzie zwykła listwa antyprzepięciowa?

Nie będzie lepsza bo zrobi tyle samo albo mniej niż ups.... I odwrotnie ;-) Nie mniej wepnij sobie tego upsa na pewno ma lepsza ochronę niż listwa.

Na razie czekam na kolumny, myślę że w przeciągu 2 tygodni powinienem je mieć, więc jak będą to sobie poeksperymentuje, czy usłyszę jakąś różnicę przy różnych podłączeniach. Napiszę jaki był efekt eksperymentów ;)

Ja już mogę Tobie powiedzieć jaki będzie efekt eksperymentów jeśli mówisz że nie masz problemów z zasilaniem u siebie. Różnice będą żadne :-) Czy z listwą czy z upsem czy bezpośrednio z gniazdka.....

No też tak podejrzewam, ale jak by było coś dodatkowo, to działało by to na psychikę, że ... no teraz to to musi być dobrze ;) Chyba mam za dużo wolnego czasu, że tak kombinuję hehe Myślę, że taka zabawa może mieć większy sens przy sprzęcie za np. 10 tysi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.