Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz DVD/media center - prośba o poradę

raj

Rekomendowane odpowiedzi

Będzie długie :) , ale bardzo proszę o uważne przeczytanie.

W miejsce mojego starego odtwarzacza DVD/DivX, który dożywa swoich dni (Manta Emperor 2), potrzebuję kupić coś nowego. Ponieważ jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia :), szukam czegoś o większej funkcjonalności i okazuje się, że wymagania mam na tyle szczególne ;), że mimo iż szukam już dość długo, nie mogę znaleźć takiego urządzenia, które spełniałoby je wszystkie. Dlatego proszę o radę - liczę na to, że ktoś tu ma większe rozeznanie/doświadczenie niż ja...

Dopuszczam możliwość, że będą to dwa urządzenia (ale nie więcej niż dwa) o uzupełniającej się funkcjonalności, jeżeli się nie da (a pewnie się nie da) zmieścić tego wszystkiego w jednym.

Oto czego oczekuję (z grubsza w kolejności od najważniejszych):

- odtwarzanie płyt CD i DVD (nie chcę Blu-Raya, bo nie - bojkotuję ten format):

* wszelkie rodzaje nośników (CD-R(W), DVD+/-R(W), także DL)

* odtwarzanie standardowych CD-Audio, VCD, DVD-Video (region free!), niestandardowych: płyt z plikami DivX/XviD z polskimi napisami .txt (obsługa napisów koniecznie w formatach TMPlayer i MicroDVD, inne mile widziane), MP3, JPEG. Inne formaty plików mile widziane.

* przy odtwarzaniu DVD możliwość pomijania reklam przed filmem i rozpoczęcia odtwarzania od razu filmu (taką funkcję ma mój stary odtwarzacz i jest to super :))

- wbudowany twardy dysk, odtwarzanie plików z dysku w jak największej liczbie możliwych formatów (np. RMVB, OGG, MKV...), oczywiście także formaty wymienione powyżej przy DVD. Wskazana możliwość odtwarzania z polskimi napisami także innych formatów niż AVI.

* wbudowany interfejs sieciowy, możliwy dostęp do dysku urządzenia przez sieć (działanie jako serwer NAS), jak również możliwość dostępu urządzenia do dysku udostępnionego na komputerze i odtwarzanie z niego plików. WARUNEK KONIECZNY: BEZ instalacji żadnego specjalnego oprogramowania na komputerze; dostęp ma być po standardowych protokołach takich jak SAMBA czy NFS.

- możliwość nagrywania wideo na twardy dysk (z możliwością późniejszego przerzucenia na komputer i/lub zgrania na DVD) z anteny (wskazany tuner analogowy oraz DVB-T MPEG-4) oraz ze źródła zewnętrznego np. magnetowidu

- jak najwięcej różnych rodzajów wyjść video i audio, żeby urządzenie było uniwersalne w przypadku zmiany sprzętu do którego będzie podłączone. Konieczne złącze SCART oraz - w przypadku urządzenia z rozdzielczością HD - HDMI, wyjście audio stereo oraz 5.1. Im więcej dodatkowych wyjść jak composite, S-Video, component, digital audio tym lepiej

- możliwość odtwarzania plików z urządzeń USB (pendrive itp.) mile widziana, choć nie absolutnie konieczna

- mile widziana obsługa radia internetowego

- rozdzielczość HD wskazana, choć urządzenie spełniające wszystkie pozostałe warunki, a nie mające rozdzielczości HD też wchodzi w grę

Wstępnie rozważałem następujące kombinacje:

1) Ferguson DVP 868 HD lub D-890 HX + Emtec Movie Cube V800H

Plusy:

- Ferguson:

* odtwarza CD/DVD/DivX/MP3/JPEG/OGG + napisy

* USB

* komplet wyjść

* HD (model DVP 868 HD, drugi nie ma HD i chyba tylko tym się różnią)

- Movie Cube:

* odtwarza prawie wszystkie formaty plików

* LAN - SAMBA serwer i klient

* USB

* nagrywanie z tunera i wejść zewnętrznych

* radio internetowe

* HD

Minusy i wątpliwości:

- Ferguson:

* ? nie wiem jak z odtwarzaniem płyt DL - nie ma nic na ten temat w opisie

* ? nie wiem jak z bezregionalnością

* ? nie wiem jak z omijaniem reklam

- Movie Cube:

* tylko tuner DVB-T, brak analogowego

* nagrania z tunera w formacie TS, ze żródeł zewnętrznych pliki MPEG-2 - konieczność używania komputera i dodatkowego oprogramowania do konwersji np. na DVD

2) Panasonic DMR-EX795 + Ferguson HD Player 210

- Panasonic:

* odtwarza CD/DVD/DivX/MP3/JPEG + napisy

* USB

* komplet wyjść

* nagrywanie z tunera (analog + DVB-T) i wejść zewnętrznych na dysk/DVD

* HD

- Ferguson:

* odtwarza więcej formatów niż Movie Cube (np. FLV, AAC, GIF, PNG, lepsza obsługa napisów...)

* LAN - SAMBA serwer i klient

* USB

* HD

Minusy i wątpliwości:

- Panasonic:

* regionalizacja

* brak omijania reklam

* ? jakieś niejasności w dokumentacji dotyczące obsługi płyt DVD+R(W) dla innych formatów niż DVD-Video

* ? nie jest jasno powiedziane czy obsługuje polskie znaki w napisach

- Ferguson:

* brak radia internetowego

Jakieś uwagi do w/w? Inne, lepsze propozycje?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Jakby ktoś znał JEDNO urządzenie które ma w sobie i odtwarzacz DVD i możliwość odtwarzania z dysku/sieci to już w ogóle byłoby super :)

(wiem że jest coś takiego jak Ferguson HD Player 150 DVD - ale on z kolei dysku nie ma, i może odtwarzać tylko przez sieć pliki z komputera, a w sumie jak już mam włączony komputer to moge obejrzeć film na komputerze... To, co mnie interesuje, to wrzucenie z komputera przez sieć pliku na dysk odtwarzacza, i potem oglądanie bez włączania komputera...)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.