Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa wzmacniacza czy nowy zestaw?

bojas1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W związku z tym, że to mój pierwszy post to chciałbym się przywitać:)

Mam problem, mianowicie zepsuł mi się amplituner Technics SA-GX180. Działał on na dwóch kolumnach Saba CE9596 (na głośnika Tonsila - 25/55 jak dobrze pamietam - jezeli chodzi o niskotonowiec). Prawdopodobnie nie opłaca się naprawiać, trzeba kupić nowy. Dodam jeszcze, że te głośniki wymagają regeneracji - trzeba wymienić zawieszenie.

Naczytałem sie, że ten zestaw cieszy się średnią jakością dźwięku, a wąskim gardłem był właśnie ten amplituner. Stąd też moje pytanie, czy opłaca się w ogóle inwestować w odpalenie tych kolumn, tj kupno wzmacniacza i regeneracja głośników niskotonowych. Może lepiej zainwestować w mały zestawik typu Microlab, albo coś od Geniusa. Zależało by mi na głośnikach 2.0/2.1. 5.1 raczej nie wchodzą w grę. Źródłem dźwięku jest zazwyczaj karta zintegrowana, ale do amplitunera podłączony był CD - Technics SL-PG580A. Grało by to w pokoju 6x4m, ewentualnie gdy były by to zestaw (a nie wzmacniacz do Saby) zabrał bym to do pokoju 4x4m. Dodam jeszcze, że słucham sporo elektroniki, ale również zdarzają się kawałki ambientowe itp. Ogólnie lubię "ostry" dźwięk, tzn lubię wybierać "smaczki muzyczne" w tle:) Dźwięk nie może zlewać się w jedną całość. No i najlepiej jakby to zrobić jak najmniejszym kosztem. Wiem, że takie rzeczy tylko w Erze, ale warto spróbować:)

Stąd też moje podstawowe pytanie: Czy warto inwestować w odpalenie tych kolumn, a może dzisiejsze zestawy muzyczne są jakościowo porównywalne i warto zakupić takowy?

https://www.audiostereo.pl/topic/75597-naprawa-wzmacniacza-czy-nowy-zestaw/

Oczywiście że nie opłaca się naprawiać. Teraz jest taki wybór wśród używanych sprzętów i tyle dobrych egzemplarzy, że się po prostu nie opłaca reperować. Kup wzmacniacz stereo i wysokoefektywne kolumny wolnostojące. Jest w czym wybierać w każdym pułapie cenowym. Gdyby to starzywo to był sprzęt hi end, wtedy warto reanimować. Ponieważ nie jest - taniej i lepiej będzie wyrzucić albo sprzedać za grosze i kupić coś nowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Mogą występować chwilowe problemy z ładowaniem postów w tematach. Przepraszamy to tylko nasze prace techniczne.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.