Skocz do zawartości
IGNORED

Projektory: Epson EMP-TW680 - Optoma HD 20 - Epson EH-TW450 - Pomocy!

deerrr

Rekomendowane odpowiedzi

cholerka dark chip 2 darki chip 3 ..................a potem dark 4 a potem 5 a moze nawet...hmmmm 17 poproszę jaśniej jak dla zwykłego zjadacza chleba , o co chodzi w tej dark technologii . Dzis akurat jeden zajebisty fachura coś wytłumaczył na forum bardzo oczojebnie i na tyle przystepnie ze mej mózgownicy to przemówiło do rozsądku. poproszę zatem i tu łopatologicznie. im prosciej tym lepiej.

2 jest lepsze od 3, w dziedzinie kontrastu, czerni i apertury (wykorzystania powierzchni piksela). Poza tym, w kwestii dwóch pierwszych parametrów sporo zależy też od konstrukcji toru optycznego, nie tylko od samego chip'u DMD.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Przepraszam wiatrak ale dark chip3 jest nowszy od 2 i lepszy. Problem z nowymi Optomami 2d jest taki, że nie wiadomo po co wpakowali tam tak mocne lampy bardziej do biura niż kina. Taka lampa może powodować, że nawet najlepszy chip na nic się nie zda.

Mój błąd, miałem na myśli że 3 jest lepsze od 2!!!

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• 5 tygodni później...

Pierwsze kroki skieruj do sklepu, niech Ci podłączą projektor dlp i lcd z tego samego przedziału cenowego. Zobaczysz czy jesteś podatna na efekt tęczy w przypadku tech. dlp oraz jaki obraz bardziej Ci odpowiada. Żywy, dynamiczny, mega konturowy (trochę jak z tv lcd- tech lcd) czy bardziej pastelowy, naturalny nie tak efektowny ale głębszy(trochę jak tv plazmowy- tech dlp).<br />

Powiedzmy że jest Ci to obojętne czy lcd czy dlp oraz montaż i warunki nie wykluczą wykorzystania tech dlp(trochę trudniejsza w prawidłowej instalacji). Poczytaj anglojęzyczne strony w których porównują poszczególne modele. Zwróć uwagę na jasność projektora. Myślę że przy dziennym oglądaniu wynik podawany przez producenta na poziomie 1600lumenów będzie wystarczający ale powinnaś brać namiar na fantazję producentów gdyż specyfikacja tech. mija się często z praktyką. W przypadku zbyt jasnych projektorów stosuje się szare ekrany celem pogłębienia kontrastu. Nie zaproponuję Ci żadnego modelu z wyższego przedziału cenowego bo po prostu nie widziałem ich w akcji. Mogę polecić Ci coś ze stajni jvc choć nie wiem czy nie potrzebują zaciemnionych pomieszczeń. Obraz ponoć bajka.<br />

Z drugiej strony oferta budżetowych projektorów oferujących również znakomity obraz jest bardzo bogata(nie ma przepaści pomiędzy poszczególnymi modelami). Wydając 4000-5000zł na pewno będziesz zadowolona a resztę kasy przeznacz na inne przyjemności;))

Dzięki za poradę - zrobilam tak jak móiwleś- tj poszłam do sklepu i poprosiłam o włączenie obu technologii na przemian DLP i LCD. nie zauważylam chyba róznicy. Nie jestem wprawaną obserwatorką. natomiast wydaje mi sie ze pod wzgledem dynamiki tj szybkich scen LCD wypadło chyba nieco gorzej.......było mniej czytelne przynajmniej dla mych oczu.Co donjasnosci to masz rację , musi być jasny., te co mają po niżej 1000 lumenów to jakis żart.....

bea

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.