Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie ONKYO (dvd+aplituner) do DALI5005?

rekakaios

Rekomendowane odpowiedzi

Przy okazji zakupu nowego TV w Media Markt wziąłem również ONKYO DR-L50 (zintegrowany odtwarzacz + amplituner) ale okazało się że ma za słabą moc (5 x 21 W) dla moich DALI5005. Chcę go wymienić na mocniejszy wzmacniacz z niezaleznym DVD. Czy ktoś może mi coś polecić? DR-L50 kosztował 1990 więć muszę wymienić na coś droższego... Mogę wydać 2500 zł. Nie za bardzo ufam doradcom z MM, to oni mi doradzili tego DR-L50 do DALI.

Przy okazji chcę dokupić głośnik centralny, aktywny subwoofer i tylnie ale na DALI już mi nie wystarczy, czy tańsze rozwiązanie 500 zł za centralny i 500 zł za subwoofer + po 150 zł za tylnie się sprawdzi?

https://www.audiostereo.pl/topic/7580-jakie-onkyo-dvdaplituner-do-dali5005/

Kurde kiedys czytalem na tym forum o ampli ONKYO 601. Podobno wspaniała góra i srodek a o ile mnie pamiec nie myli Dali sa lekko "zamulone" wiec ładnie by sie to spasowalo. A nie mozesz oddac w MM sprzetu zabrac kasy i za te pieniadze kupic cos od importerow znacznie taniej niz w MM??

MM nie odda mi kasy. Mogą jedynie wymienić na coś w tej cenie lub droższy. Widziałem tam jakiś zestaw amplituner AV ONKYO + DVD za 2500 ale nie pamietam oznaczenia. Na pewno byl mocniejszy i to by mi odpowiadalo, ale boje sie kupic cos starego. Ten DR-L 50 nie jest zly, ale z moca u niego salbiutko. Wiem, bo do tej pory uzywalem stereo NAD C340 i było rewelacyjnie, ale potrzebuje wzmacniacza AV do kina.

Rozumiem. Słuchaj no to lipa ze tak powiem gdyz wszystkie (no prawie) promocje w MM to sciema. Sprzet albo uzywany na wystawach, albo przestarzaly itd....

U mnie (w gdansku :)) masz 7 dni i mozesz oddac sprzet bez niczego dlatego sie dziwie!. Zreszta wiekszosc sklepów daje taki czas na namyslenie. Idz i sie wykłóc. Obawiam sie ze za 2500 w MM nic ciekawego nie kupisz.....

@rekakaios

Wiesz, ten plan żeby wydać 500 na centralny, 500 na suba i po 150 na tyły jest dość karkołomny... zepsujesz sobie całe wrażenie, bo 5005 to bardzo porządne kolumny z ładnym basem, a tak będziesz miał cały środek sceny jakiś dziwny, wycofany i niewyraźny, tandetne dźwięki z tyłu i buczący bas, który z KD nie ma nic wspólnego. Lepiej kupić mniej, ale za to rzeczy, których nie będzie się żałować.

Głośnik centralny w kinie jest nie do przecenienia. Jak jest kiepski, cała prezentacja traci blask. Lepiej go nie mieć, i rozłożyć dźwięk na fronty - jak dobrze stoją, będzie brzmiało OK - niż kupić tandetę. To samo się tyczy subwoofera - Dali 5005 mają bardzo mocny, twardy i nisko schodzący bas, który brzmi bardzo "kinowo" a który subem tańszym niż 2000 zł można tylko zepsuć. Moi znajomi mają kino z Dali 5005, centralnym też od kompletu i jakimiś tonsilami z tyłu - i gra to u nich tak, że szczęka opada. Ostatnio dokupili taniego suba Jamo i ... no cóż, słyszy się ten tani bas, oj słyszy. Jest wszechobecny, rozlazły, rozmiękczony, podbity - po prostu cud miód:-) A tak ładnie grało bez niego...

Moja propozycja - zainwestuj w tyły, centralny ustaw na NONE, i zostaw tak na razie - wierz mi, cztery dobre kolumny są w stanie stworzyć dobre kino. Wiem co mówię, bo sam sprawdzałem z tymi Dali - scena jest szeroka, zdetalizowana i spójna. Za jakiś czas dokupisz centralny - koniecznie tej samej klasy co fronty, albo lepszy - i ewentualnie subwoofer.

Kurcze..jeśli ma to być Onkyo to może wzmak 'tx-sr500' + dvd 'dv-sp 500', tylko teraz ciężko będzie kupić bo Onkyo wprowadziło modyfikacje do tańszych klocków i tym samym są droższe i w ten sposób zamiast tx-sr500 (ok.1699zł) musisz kupić tx-sr501 (ok.2399zł)..po niewielkiej modyfikacji,a seria 5xx to najtańszy segment w ofercie Onkyo. A jeśli już byś kupował tx-sr501 to kup lepiej jak znajdziesz tx-sr600 (ok.2000zł)...ale ci zamotałem. pozdr.

Tak się składa że wracam właśnie z MM i jest ten ONKYO TXSR500 + DVD SP500 za 2500zl i chyba sie zdecyduje go kupic. Ogladalem jeszcze zestaw DENON AVR1404 i DVD 700 ktory kosztuje 3000zl, ale to juz 500 wiecej i nie wiem czy warto zwlaszcza ze odtwarzacz i amplituner sie od siebie troche roznia a pilot jest kosmiczn

y (czarno, zolto, czerwono, niebieski jak zabawka). Czy ktos uzywal ktoregos z tych wzmacniaczy? Jakie wrazenia?

Kupiłem w końcu onkyo 500-tkę: dvd+avr. Jestem zadowolony. Gra dobrze, moze nie tak perfekcyjnie jak poczciwy NAD C340, bass jest jakis krotki i slabszy jakosciowo, ale zasadniczo sie sprawdza, no i w koncu mam tuner :) Pewnie jak doloze subwoofer to dzwiek nadrobi braki niskich? Dzieki za wszystkie rady!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.