Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuję słuchawek do 300zł

davidx_net

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Szukam dla siebie prezentu pod choinke. Jako że udało mi sie złapać dorywczą prace, kase z niej chciałbym przeznaczyć na słuchawki. Z prezentu który znajdzie się pod choinką będe zadowolony..^^ Wszyscy zachwalają Sennheisera ale widzę że są to nie jedyna firma którą zachwalają na foruum odnośnie słuchawek (Sony, AKG)

Głośniki będą używane tylko do słuchania muzyki (metallica, coma, OSTR itp.) Będą podłączone do kompa. Jestem laikiem w tej dziedzinie, ale ma grać dobrze. Dobry bass baaaaardzo mile widziany :)

Z tego co udało mi się wyszukać na forum jak narazie typuje modele:

Sennheiser HD 555

HD 435

HD 380 PRO

Sony MDR-XB700

AKG K 530

Pomożecie? Z góry podziękował za wszystkie rady i porady;)

Tak jak w temacie. Szukam dla siebie prezentu pod choinke. Jako że udało mi sie złapać dorywczą prace, kase z niej chciałbym przeznaczyć na słuchawki. Z prezentu który znajdzie się pod choinką będe zadowolony..^^ Wszyscy zachwalają Sennheisera ale widzę że są to nie jedyna firma którą zachwalają na foruum odnośnie słuchawek (Sony, AKG)

Głośniki będą używane tylko do słuchania muzyki (metallica, coma, OSTR itp.) Będą podłączone do kompa. Jestem laikiem w tej dziedzinie, ale ma grać dobrze. Dobry bass baaaaardzo mile widziany :)

Z tego co udało mi się wyszukać na forum jak narazie typuje modele:

Sennheiser HD 555

HD 435

HD 380 PRO

Sony MDR-XB700

AKG K 530

Pomożecie? Z góry podziękował za wszystkie rady i porady;)

Polecam HD 380 PRO jeśli lubisz dobry bas. Nie mają nieelegancko podbitego midbasu i schodzą bardzo nisko, co daje ciekawe doznania i miłe mruczenie zachowując dobrą kontrolę. HD 555 od razu bym wycofał z tej listy. Jeszcze co do HD 380 PRO, nie są zbyt jasne i są łatwe do napędzenia, a wnioskuję, iż nie masz żadnego wzmacniacza słuchawkowego, co tym bardziej nastawia na 380. Góra nie jest nachalna, co przy muzyce rockowej się sprawdzi, a podstawa basowa da odpowiedni, ciężki charakter brzmienia cięższej muzyki.

Wzmacniacza żadnego nie posiadam. Po prostu chce jakieś dobre słuchawki do słuchania muzyki w domu. Ogólnie nastawiłem się w pierwszej kolejności na HD 555 lub AKG. HD 555 głównie po opiniach na tym czy innym forum. jeżeli chodzi o wygląd najbardziej podobają mi się sony, AKG raczej innych niż białe nie dostane. Czas do namysłu mam do poniedziałku. Czekam na jeszcze inne opinie.

• 2 tygodnie później...

Zagląda tu jeszcze kto?

zolt_88 dla czego hd555 wycofałbyś z listy? Jakie są różnice miedzy 555 a 380 bo zakładam że obydwu słuchałeś?

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

hd555 są trudne do napędzenia. Podobno 380 są mniej zamulone. Mają mniej basu i jest on lepiej kontrolowany. Same 380 mają też podobno niezłą scenę jak na słuchawki zamknięte (HD555 są otwarte). Osobiście mam HD555, ale ciekaw jestem 380 i śmiało bym brał jak bym nie miał dobrej karty dźwiękowej.

Trudne do napędzenia?? Zartujesz, prawda? A może masz wersję 150ohm? Ja mam wersję 50 (były 50 oraz 150 ohm) i zdecydowanie twierdze że nie są. Chodzą "pod wszystkim jak leci". Czy podłącze pod kompa czy wzmak czy ampli nie sprawiają żadnego problemu. Z ciekawości podpiąłem pod tel nokia e72 i też do 3/4 głośności "ładnie" (tzn bez zniekształceń wynikających z braku prądu) grały. A jeśli chodzi o współpracę z kartą dźwiękową w kompie to bez względu na to czy "dobra" czy "zła" karta, napięcie jakie daje powinno być takie same a jedynie jakością dźwięku będzie się różnić.

A co do basu... nie porównywałem ich do 380 ale nie stwierdziłem za dużej ilości lub niekontrolowania basu. Jak dla mnie jest go tyle ile powinno byc w ramach tych częstotliwości które mogą odtwarzać na "słyszalnym" poziomie słuchawki za te pieniądze. To czy basu jest dużo czy mało to jest już wkraczanie na pole brzmienia i tutaj ile osób tyle opinii. Każdy lubi co innego. Dla jednego moze być za dużo a inny powie ze dla niego jest 2 razy za mało.

Swoją drogą, ciekawe co założyciel wątku kupił. David, jeśli tu zajrzysz to się pochwal ;]

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Osobiście mam teraz hd 555, i uważam że nadają sie do pod wszystko i jeżeli kogoś bardzo nie stac to nie trzeba pod nie wzmaka, ja tak słuchałem przez długi okres czasu i wcale nie było aż tak źle, teraz przechodzę na hd 595 jutro mają przyjechac, niestety musiałem sie skusic na używke, ale mam nadzieje że ładnie mi zamruczą w uchi :)

ps jeżeli kolega zwiększy budżet to na alledrogo też może znaleśc 595 używkę w dobrym stanie.

Pozdro.

stwierdzenie 'trudne do napędzenia' to skrót myślowy. Na integrze moje HD555 były niezłe, ale to nie było to. Na HD2 to inne słuchawki ;] nawet jeśli to nie kwestia wzmacniacza, a karty, to jest różnica.

LamaBojowa jak przyjdą Ci te 595 to po paru dniach użytkowania napisz jaka jest różnica (jeśli w ogóle jest "jako tako" słyszalna). Technicznie one się różnią jedynie muszlami, przetworniki mają dokładnie te same. Napisz czy wg Ciebie warto dopłacać? ;)

No i potwierdzam Twoje słowa, że jeśli kogoś bardzo nie stać to nie trzeba wzmaka. Pod moim Denonem AVC-10SE lub lub pma1500r lub bezpośrednio pod cd dcd1550ar grały trochę lepiej ale zeby nie wiadomo jak wielki szal i przepaść była to nie.

HD555 potrzebują conajmniej Xonara DX. I karczka -> to że jedne słuchawki grają odrobinę lepiej pod sprzętem, nie oznacza że inne, nawet w tej samej cenie, go nie potrzebują. HD555 są pod tym względem wredne...

A jeszcze raz zapytam bo chyba przegapiłeś moje pytanie. Którą wersję posiadasz, 50 czy 150 ohm?

mam 50 omowe.

edit: podpiąłem sobie je pod dziurkę od głośników i do tej od słuchawek - wzmacniacz niewiele zmienia, ale jest wiekszy kop na wzmaku. A na mp3 ucina cały bas. nic nie wybrzmiewa, jest tak jak pamiętam na integrze. Bas jest krótki i minimalistyczny. Raczej czuć miejsce gdzie powinien być niż samo brzmienie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.