Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L i połączenie Bi-wiring

Imacman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie dotyczące podłączenia Yanka w bi-wiringu. Zdaję sobie sprawę, że głównie zależy to od kolumn, ale czasami coś jest nie tak ze strony wzmacniacza. Jak jest w tym przypadku z tym chińczykiem? Czy ktoś miał z Was z tym problem?

A może ktoś próbował zasilać wzmacniaczem lampowym górę, a dół tranzystorem?

Pozdrawiam

Marek

Witam serdecznie. Co prawda mam yanka ms-34d, ale to jest prawie to samo ? Dwa miesiące słuchałem na pojedynczym kablu i myślałem, że jest bardzo dobrze. Po wpięciu drugiego kabla okazało się, że jest o wiele lepiej. Wszystkie aspekty audio polepszyły się. Przestrzeń, głębia, kontrola i wielobarwność basu itp. I co jest w tym najciekawsze ? Możesz dopasować kabelek do swoich preferencji. Na górę pasma (górne zaciski w kolumnach) dajesz inny kabelek, a na bas i średnie inny (dolne zaciski). U mnie u góry mam Reson solid cord a na dole Supra ply 3,4s i jest ślicznie. Jak dałem dwa kabelki Supry to było u góry za ostro. Gdy zmieniłem na Resona, soprany stały się perliste. Oczywiście najważniejszą sprawą jest osłuchanie się z daną konfiguracją. W pewnych aspektach audio słychać różnicę od razu, natomiast w innych trzeba poświęcić naprawdę sporo czasu, by dostrzec różnicę. Życzę owocnego słuchania i nie można się poddawać, trzeba dążyć do idealnego systemu, nie koniecznie zmiany sprzętu.

Pozdrawiam.

@sebolx - sprawdzałeś może w Minasach jaka jest różnica w graniu pomiędzy połączeniem bi-wiring a normalnie?

Wiesz ze wlasnie dzis jak pisalem to wczesniej to pomyslalem ze tego nigdy nie sprawdzilem a musze to sprawdzic tylko ze kabelki zwykle to mam jakies Procab LS 25 czy cos takiego juz nie pamietam jak sie nazywaly ;)

Jak znajde chwile i mi sie zachce to je podlacze i poslucham co sie dzieje ;)

A ogolnie to tez mysle w przyszlosci nad zastosowaniem 2 roznych kabli na bas jakiegos potwora basowego a na gore cos z extra wokalem i wysokimi tylko ile bedzie potrzeba czasu i kupowania sprzedawania zeby trafic na takie kable ktore beda mialy wlasnie to czego szukamy ech...

@slawmen5 - dziękuje za udział w dyskusji. Masz rację, że trzeba poświęcić naprawdę sporo czasu aby trafić na swoje brzmienie, ale jaka później satysfakcja. W większości różnice są po stronie kolumn, a nie wzmacniacza, ale czytałem, że niektóre wzmacniacze gorzej radzą sobie z bi-wiringiem.

U mnie Janek podłączony jest zestawem: dół - Antydruty, góra - Da Vinci (tymczasowo). W moim przypadku takie połączenie poprawiło wybrzmiewanie tonów niskich (schodzą niżej niż sam Da Vinci) i poprawiło średnicę (w porównaniu do samych Antydrutów). Da Vinci na pewno zastąpię jakimś sreberkiem ale to w późniejszym czasie. Na razie są inne priorytety:

@slawmen5 - dziękuje za udział w dyskusji. Masz rację, że trzeba poświęcić naprawdę sporo czasu aby trafić na swoje brzmienie, ale jaka później satysfakcja. W większości różnice są po stronie kolumn, a nie wzmacniacza, ale czytałem, że niektóre wzmacniacze gorzej radzą sobie z bi-wiringiem.

U mnie działa zdecydowanie lepiej na bi niż na pojedynczym kablu. Z tego co czytałem to i na 10L też zagra bez problemowo. Frajda jest przy tym niesamowita. Co jest jeszcze ważne ? Jeżeli masz kable z metra, bo tak jest o wiele taniej, to pamiętaj o połączeniu końcówek kabla ze wzmacniaczem i kolumną poprzez banany (lub inne Tobie odpowiadające). Na ebay nakamichi złocone wyszło po 2,60zł za sztukę i przesyłka gratis, oczywiście z HongKongu. U nas masz od 5zł w zwysz + przesyłka !!!

Pozdrawiam.

U mnie Janek podłączony jest zestawem: dół - Antydruty, góra - Da Vinci (tymczasowo). W moim przypadku takie połączenie poprawiło wybrzmiewanie tonów niskich (schodzą niżej niż sam Da Vinci) i poprawiło średnicę (w porównaniu do samych Antydrutów). Da Vinci na pewno zastąpię jakimś sreberkiem ale to w późniejszym czasie. Na razie są inne priorytety:

To sreberko, to będzie DIY, czy jakaś markowa konstrukcja?

To sreberko, to będzie DIY, czy jakaś markowa konstrukcja?

Na pewno coś markowego. Zastanawiam się, czy nie lepiej najpierw zainwestować w lampy (KT77) a nie inwestować w kabelki. Z tego co można wyczytać w necie, KT77 nadadzą świeżości dźwiękowi wydobywającemu się z kolumn. Dokończę remont i jako jeden z pierwszych (ujawnionych) użytkowników Yaqina "przesłucham" KT77.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

AC - AntiCable, grubszy (12awg) na dół, cieńszy (18awg) na górę.

Interkonekt też mam Antydruciarski.

Poszukaj na forum, było wiele razy.

http://www.anticables.com/products.html

http://www.audiostereo.pl/ANTI_CABLES_Anti_I_C_kable_sygnaZowe_(interkonekty)-616-3244-16.html

post-15750-076061700 1293661388_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )-616-3244-16.html

A no widzisz, źle Cię zrozumiałem, myślałem, że pisałeś o drutach ze srebra. AC znam, ale niestety moje umiejscowienie kącika audio :) nie pozwala na zastosowanie AC :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Względy estetyczne? - fakt AC wyglądają dość... obciachowo :)

Spróbuj Audionova Moonwalk Bi-wire tak jak Sebolx. Z tego co wiem, powinno być dobrze i... ładnie.

Pewnie warto byłoby pokombinować z Kimberami i kablami Hotline. Może ktoś ma doświadczenie?

Względy estetyczne? - fakt AC wyglądają dość... obciachowo :)

Spróbuj Audionova Moonwalk Bi-wire tak jak Sebolx. Z tego co wiem, powinno być dobrze i... ładnie.

Pewnie warto byłoby pokombinować z Kimberami i kablami Hotline. Może ktoś ma doświadczenie?

AC nie wyglądają aż tak źle, u mnie chodzi o to, że głośnikowe są stłamszone pomiędzy szafkami :(. Niestety warunki lokalowe nie pozwalają mi na odpowiednie poprowadzenie w miarę sztywnych przewodów. AC muszą być odpowiednio ułożone, u mnie to odpada. Obecnie mam taśmę Jantzena i jestem zadowolony. Niestety nie mam ich jeszcze bi-wire. Może na górę zastosuję coś innego. Audionova - miałem kiedyś IC - ale nic specjalnego. pomimo, że producent wycenił go na 328 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )-616-3244-16.html

A porownywales z innymi kabelkami te AC ? To polaczenie ktore masz daje basik mocny ? lepszy niz na innych kablach bo ja jesli bede szukal to wlasnie kabla ktory poprawi bas da mu kopa i go wzmocni chce wiecej basu po prostu ;)

AC nie wyglądają aż tak źle, u mnie chodzi o to, że głośnikowe są stłamszone pomiędzy szafkami :(. Niestety warunki lokalowe nie pozwalają mi na odpowiednie poprowadzenie w miarę sztywnych przewodów. AC muszą być odpowiednio ułożone, u mnie to odpada. Obecnie mam taśmę Jantzena i jestem zadowolony. Niestety nie mam ich jeszcze bi-wire. Może na górę zastosuję coś innego. Audionova - miałem kiedyś IC - ale nic specjalnego. pomimo, że producent wycenił go na 328 zł.

Proteusa miales moze ? ja mialem pozyczonego i byl w miare ok nie zauwazylem w nim nic zlego no moze lekko podbarwial dzwiek tak mi sie wydawalo ;)

Teraz mam Audionova Nightflight mk2 i gra fajnie basik nisko schodzi gora gladka zadnych sssssssssss czy czegos podobnego ;)

Mialem tez znanego QED QUNEX SILVER SPIRAL gral fajnie lekko ocieplony dzwiek przyjemny gora delikatnie ostra ale jak dla mnie Nightflight gra lepiej i zostal u mnie do dzis ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proteusa miales moze ? ja mialem pozyczonego i byl w miare ok nie zauwazylem w nim nic zlego no moze lekko podbarwial dzwiek tak mi sie wydawalo ;)

Teraz mam Audionova Nightflight mk2 i gra fajnie basik nisko schodzi gora gladka zadnych sssssssssss czy czegos podobnego ;)

Mialem tez znanego QED QUNEX SILVER SPIRAL gral fajnie lekko ocieplony dzwiek przyjemny gora delikatnie ostra ale jak dla mnie Nightflight gra lepiej i zostal u mnie do dzis ;)

Tak miałem Proteusa, ale był taki nijaki, nic rewelacyjnego. Gdy zrobiłem sobie IC ze srebra w ponadwymiarowym teflonie z fajnymi wtykami Cardasa SLVR, to od razu pozbyłem się Audionovy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wyglada super :) a nie gra za ostro ? i jak z basem jest go wiecej niz w proteusie i schodzi nisko ?

Dziękuję :) Mogło być lepiej. Trochę za duża średnica koszulek termo od ViaBlue względem kabla.

Zrobiłem go zgodnie z projektem z tej strony:

Ukryta Zawartość

Dla mnie jest poprawa w całym zakresie. Proteus mi trochę mulił na Yanku. Bas jest lepiej kontrolowany, konturowy. Jak ma przywalić, to przywali. Jest też lepsza separacja instrumentów. Wysokie - pełny klar, bez syków czy innych anomalii. Mnie przypadł do gustu.

Ukryta Zawartość

Dziękuję :) Mogło być lepiej. Trochę za duża średnica koszulek termo od ViaBlue względem kabla.

Zrobiłem go zgodnie z projektem z tej strony:

Ukryta Zawartość

Dla mnie jest poprawa w całym zakresie. Proteus mi trochę mulił na Yanku. Bas jest lepiej kontrolowany, konturowy. Jak ma przywalić, to przywali. Jest też lepsza separacja instrumentów. Wysokie - pełny klar, bez syków czy innych anomalii. Mnie przypadł do gustu.

Czytalem ze sreberko do lampki jest wskazane musze kiedys cos srebrnego potestowac u mnie ;)

Tylko czasami srebro bywa za ostre a ja nie lubie ostrosci mam na to uczulenie ;)

Ja niestety nie mam zdolnosci ani tez cierpliwosci do DIY wiec sobie czegos takiego nie zrobie niestety i jestem skazany na gotowce a szkoda bo to musi byc fajne uczucie zrobic cos co fajnie zagra i przy tym nie bedzie bolalo ze w portwelu zrobilo sie luzno ;)

Szczesliwego Nowego Roku Zycze ;)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.