Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt RH807 - opinie, sugestie

bumszakalaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Kolegów,

Ostatnio skupiłem sie na lampkach 6L6. Interesuje mnie jedynie SE. Po szukaniu w sieci (i na forum) natknąłem sie na projekt RH807. I tu pojawia się pytanie - czy to dobra konfiguracja? Budżet raczej niewielki dlatego padło na te lampy itd. Czy na tym można posłuchać jazzu, chilloutu, bluesa i klasycznego rocka z zadowoleniem? Jak na razie popełniłem podstawowy wzmacniacz lampowy na ECL82 ale jednak chciałbym tych kilka watów więcej ;) Może podacie jakieś propozycje co do traf, a może doradzicie inne lampy i inne projekty - niestety budżet jest ograniczony więc nie poszalejemy z 300B. Ciekaw jestem Waszych opinii i propozycji.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/76096-projekt-rh807-opinie-sugestie/
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Witam Szanownych Kolegów,

Ostatnio skupiłem sie na lampkach 6L6. Interesuje mnie jedynie SE. Po szukaniu w sieci (i na forum) natknąłem sie na projekt RH807. I tu pojawia się pytanie - czy to dobra konfiguracja? Budżet raczej niewielki dlatego padło na te lampy itd. Czy na tym można posłuchać jazzu, chilloutu, bluesa i klasycznego rocka z zadowoleniem? Jak na razie popełniłem podstawowy wzmacniacz lampowy na ECL82 ale jednak chciałbym tych kilka watów więcej ;) Może podacie jakieś propozycje co do traf, a może doradzicie inne lampy i inne projekty - niestety budżet jest ograniczony więc nie poszalejemy z 300B. Ciekaw jestem Waszych opinii i propozycji.

Pzdr.

Bawię się symulacjami w PSPice z tą lampką od kilku miesięcy. Wyniki są obiecujące, sam zacząłem od tego schematu, jako punktu wyjściowego, ale próby pokazały, że można dużo, dużo lepiej. Napisz na PW, mam za mało czasu, żeby śledzić forum i pisać w wątku. Pozdrawiam.

Gość traxman

(Konto usunięte)

G807 jest nieco uciążliwa (UX5+kapturek) poszukaj 6P7S (octal+kapturek) lub 6P3S (octal). Przy wysokim anodowym da się wyciągnąć więcej niż 10W (Ua=500V/Ug2=200V,Ug1=-14/15V). To kolejny projekt do sprawdzenia w miarę wolnego czasu. Trochę nietypowy transformator wyjściowy...

Traxman, można również użyć taniej 6L6 i włąśnie ku niej bym sie skłaniał.

Trafo wyjściowe można zastosować takie:

Moc 10W,klasa A EL 34 lub 6L6,Ra 2.3kOhm,

Ia 90-120mA,30Hz-20kH,8 ohm, EI 84/28EP

przekładnia napięciowa 16.9

Czy w zasilaczu zamiast lampy prostowniczej można dać mostek krzemowy i takie trafo zasilające?:

UWE: 230V 50Hz

UWY: 250V 0.2A, 6.3V 4A

Po wyprostowaniu i odfiltrowaniu można osiągnąć ~ 320V.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Tu masz link do dobrej karty katalogowej 6L6

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/021/6/6L6.pdf

Moja aplikacja nie odbiega od typowej, chociaż specjalnie estetą nie jestem, staram się stosować lampy o jednakowych cokołach, jak na przykładowym zdjęciu 6N9S/2x6P3S, czyli obsada oktalowa. Bez nadrywania osiąga to 5W/8R, trafa 4pietro4 2,5k/8R EI84 i zasilający 230//230V/0.25A+6.3V/2,5A.

Co do zasilacza to dać, można mostek krzemowy, zrezygnować z dławików, zwiększając pojemności lub dodać filtr aktywny, to jednak klasa A, i dosyć istotna jest filtracja zasilania.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Słucha/(łem) na nim każdej muzyki, od bluesa poprzez metal do rocka. Wzmacniacz jest porównywalny do EL84SE, wszystko jak zwykle zależy od transformatora głośnikowego i dostrojenia pętli sprzężenia zwrotnego.

dodać filtr aktywny, to jednak klasa A, i dosyć istotna jest filtracja zasilania.

Ten mały czarny za lampą sterującą na zdjęciu to radiator tranzystora w filtrze aktywnym? Bardzo mały... wystarczy taki, nie grzeje się?

Gość traxman

(Konto usunięte)

Na czas uruchamiania wystarczy, w normalnej eksploatacji warto wrzucić tranzystor na chassis lub dać więcej aluminium. Na tej płytce robię od EL84 aż po EL34 więc radiator trzeba dobrać do prądu anodowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.