Skocz do zawartości
IGNORED

Wykorzystanie PC do nagłośnienia samochodu

davedohc

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym użyć PC jako źródła dźwięku w samochodzie, pojawia się jeden problem oraz nurtuje mnie jedno pytanie...:) Pomiędzy PC a wzmacniacz chce wsadzić DAC, z komputera sygnał będzie puszczony przez SPDIF dalej DAC i do wzmacniacza RCA. Czy w tej sytuacji potrzebna jest dobra karta muzyczna, czy być może ta zintegrowana z płytą główną da taki sam sygnał cyfrowy? Chce zgrać swoje płyty do wav a także sluchać flac. Jest jeszcze problem bo poszukując DAC widziałem tylko takie które mają jedno wyjscie RCA, w samochodzie potrzeba mi przynajmniej 2 a najlepiej jakby były 3, czy istnieje taki DAC który ma na wyjściu 3 pary RCA ewentualnie czy są jakieś rozdzielacze RCA żeby nie było strat jakości?

Kup DAC z wejsciem USB i wtedy karta dzwiekowa bedzie zbedna. Kolejna sprawa, to po co ci dwa lub trzy komplety wyjsc, kiedy muzyka nagrana w formacie mp3 lub flac ma i tak tylko dwa kanaly (stereo). Jezeli chcesz uzyc wielokanalowego wzmacniacze zeby zasili 4 lub 5 glosnikow, to kup rozdzielacz chincz albo aktywna zwrotnice jezeli potrzebujesz sterowac poziomem sygnalu na wejsciu wzmacniacza. Niektore wzmacniacze maja wbudowana taka zwrotnice. Kolejnym krokiem ponad to jest cyfrowy procesor dzwieku, np Alpine PXA H701.

Ja nie szukam alternatywy dla mojego rozwiązania, bo doskonale wiem jak to zrobić inaczej. Chciałbym tylko sie doweidzieć czy warto inwestować w dobrą kartę muzyczną skoro potrzebny mi tylko wyjsciowy sygnał cyfrowy który następnie będzie przetworzony w DAC. Zastanaiwam się również czy istnieje DAC z 2 lub 3 wyjsciami rca, czyli z każdego wyjścia RCA szedł by dokładnie ten sam sygnał dostarczony przez jedno cyfrowe SPDIF. Ewentualnie rozdzielić sygnał RCA bez żadnych strat jakości (nie chce uzywać zwykłych kablowych rozgałęźników).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.