Skocz do zawartości
IGNORED

excellence do pokoju 16m2 warto?

slawczyn

Rekomendowane odpowiedzi

EX 1S

Moc znamionowa W 50

Moc max W 100

Impedancja Ohm 6

Pasmo przenoszenia Hz 50-20000

Efektywność dB 87

oraz

EX 1C

Moc znamionowa W 70

Moc max W 130

Impedancja Ohm 6

Pasmo przenoszenia Hz 40-20000

Efektywność dB 87

Ależ to nie miała być żadna docinka, wprost przeciwnie :D ciesze sie że są tu ludzie z otwartymi głowami ; nigdy nie mialem stycznosci z tymi kolumnami, ale mysle ze za te pieniadze sie opłaca :)Tym niemniej gdybys mial wiecej gotowki to polecamlbym jednak o Eltaxach pomyśleć:). Centralny zawsze mozesz dokupic pozniej.

eltax, tannoy to już jest konkretna propozycja, jestem na etapie podejmowania decyzji więc z ochotą wysłucham opinii na temat proponowanych modeli z ewentualnym zestawieniem z tonsilami...

• 1 rok później...

Mała reaktywacja tematu :)

Tonsil Excellence Ex1S to zdecydowanie dobre kolumny. Ostatnio miałem możliwosć porównania z Kefami iQ3 (1700zł) i... Excellence umieją się bronić!!! Faktem jest, że kefy górują pod każdym względem, od wykończenia, przez jakość montażu po dźwięk (lepsza średnica i więcej detali na górze, cykanie bardziej rozdzielcze - ogólnie lepsze brzmienie), to jednak, zwłaszcza w aspektach brzmieniowych, tonsile nie mają się czego wstydzić! Różnice w jakości dźwięku są adekwatne do róznicy w cenie (100%), a ponadto nawet po usłyszeniu kefów dźwięk Ex1S mnie nie "odrzuca", nie ma w nim nic, co by mi bardzo przeszkadzało. Jest to niewątpliwy postęp w porównaniu do Sonat czy Maestro. To już zdecydowanie wyższa klasa - firma poprawia jakość swoich produktów (choć montaż nie jest już tak staranny jak kiedyś :( ).

jeszcze takie pytanie: czy ktoś słuchał nowości na Audio Show? Chodzi zwłaszcza o zajefajnie wyglądające Omegi?

Było ostatnio sporo o Excellence na forum. Przypomnę tylko że o ile Eltaxy i Tannoye to budżety, to Tonsil Excellence jest Eposem za 2800EURO. Dokładnie wszystko wyczytasz na forum, miałem również przyjemność słuchać tych kolumn i faktycznie to co słychać to potencjał hiendowych kolumn. Otwarta scena, zero kompresji czy typowego dla tanich kolumn (Tannoy, Eltax, Whafedale) - zamulenia. Dziwi mnie tylko że nie piszecie nic o zbyt mocnych wysokich- na forumkrąży opinia że tłumik należy zwiększyć, ja słuchałem na 9,1 Ohma i było super.

Po kilkunastu tygodniach przerwy wszedlem na strone Tonsil-a i co ujrzalem? Brak Excellence w ich ofercie. Wprowadzili zamiast(?) tego serie Premium. Ciekawe co ona warta. Porownujac golym okiem, glosnik srednio-niskotonowy wydaje sie ten sam. Moze to podobny chwyt jak zastosowal Tannoy: Wycofali sie z Mercurego, a obecnie ma oficjalnie w ofercie serie Mercury F. A to moim zdaniem nic innego jak Fusion.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.