Skocz do zawartości
IGNORED

"... za szybkie wysokie ..."

Krzysiek71

Rekomendowane odpowiedzi

AUDIOSTEREO FORUM > LAMPA > LAMPA. DLACZEGO? FAQ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Umówiłem się na odsłuch Symphonic Line. Wielce zacny właściciel Pan Rolf fajnie ocenił "konkurentów" : źle słyszą, za szybkie wysokie i brak pojęcia jak powinna brzmieć muzyka.

No i muszę Wam zdradzić, że wiele się nie mylił.

Podyskutujmy o tym co pan Rolf miał na myśli mówiąc "za szybkie wysokie".

Kiedyś na forum przytaczałem także słowa pana Lipinskiego, który także w jednym z wywiadów mówił o opóźnianiu czasowym wysokich tonów, których propagacja według niego przebiega szybciej.

Po analizie różnych artykułów na temat propagacji fal i opiniach o tej wypowiedzi pana Lipinskiego mógłbym powiedzieć, że dźwięki tonów wysokich propagują się nie szybciej niż inne zakresy pasma, ale zbyt szybko (za wcześnie) w aspekcie postrzegania obrazu muzycznego przez słuchacza.

Robiłem dopasowania przesterowanego materiału muzycznego z płyt CD tak, aby uzyskać lepsze brzmienie płyt których nie da się słuchać.

Ewidentnie korzystne jest dla mnie, kiedy zakresy częstotliwości niskich (poniżej 80 Hz) i wysokich (powyżej 8000 Hz) opóźni się czasowo o np. 15ms.

Czy cichsze wysokie (dźwięki) - czyli o niższym natężeniu - będą odbierane przez nas tak samo jak opóźnione w czasie ale o tym samym natężeniu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

https://www.audiostereo.pl/topic/76376-za-szybkie-wysokie/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.