Skocz do zawartości
IGNORED

super komp zamiast DVD?

mat

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie czy kupując bardzo dobrą kartę dźwiękową (np. Audigy Z2), bardzo dobrą kartę video (potrzebne DVI) oraz przyzwoity napęd DVD (może nawet z nagrywarą) można stworzyć źródło które jest w stanie zastąpić odtwarzacz dvd (powiedzmy klasy Denon 2200)??? (O innych komponentach nie wspominam)

A i przy okazji wykorzystać to jako źródło dźwięku dwukanałowego. Wszystko to podpięte do Ampitunera (ex. Yamaha 1400)

Czy to ma sens?

Przyznam, że byłoby to bardzo dla mnie wygodne.

https://www.audiostereo.pl/topic/7640-super-komp-zamiast-dvd/

mat,

raczej nie... wez pod uwage, ze napedy nawet w dobrych nagrywarkach komputerowych DVD mimo wszystko nie sa najwyzszych lotow... dodatkowo masz do tego szum PC i napedu, co moze przeszkadzac.

Eksperymentowalem z roznymi napedami i kartami dzwiekowymi chcac stworzyc cos na wzor Media Center. Pozostalem jednak przy stacjonarnym odtwarzaczu chociazby ze wzgledu na jego cicha prace, dobre zawieszenie napedu i brak przenoszenia drgan. Wysoka jakosc odtwarzanych CD tez nie jest bez znaczenia.

Chociaz kto wie, moze w twoim przypadku zagra to lepiej i ciebie zadowoli?

Nie musi byc zaraz tak źle . Wszystko zależy od tego jaki budżet masz do dyspozycji, i czy zamierzasz ogladac filmy na TV czy może na monitorze? :) Oczywiscie o dorownaniu klasą Denonowi trudno myśleć, ale to nie znaczy że jakość takiego rozwiązania jest nie do przyjęcia. Jednak jako źródło tak do "dzwieku dwukanalowego" jak i do filmow stacjonarny odtwarzacz bedzie znacznie lepszy.

filmy zamierzam oglądać z projektora. Mam w tej chwili DVD Denona 2800mkII i niestety puściłem filmik (kopia dvd) i odtworzył black&white - troche się wkurzyłem. Do audio nie mam zastrzeżeń (mi to wystarcza), natomiast video słabiutko. Poza tym chcialbym wykorzystać niskompresowany sygnał video via DVI, a najtańszy taki odtwarzacz jaki spotkałem to Pionek 668 (ok.2700PLN), zależy mi też na dzwieku, wiec go nie kupie (zreszta i tak mi sie nie podoba).

To dla kogo oni te karty video za ponad 1000pln i dzwieku za ponad 600 pln robią?

Jakości jaką otrzymasz z komputera chyba sprzętem stacjonarnym nie przebijesz. Musi to jednak być komputer nie tylko wyposażony jak proponoałeś , ale też te podzespoły musisz programowo wykorzystać.

1- dźwięk musisz podłączyć przez iLink (FireWire ma już Audigy za 250zł, więc tu cena karty muzycznej drastycznie spada),

2- obraz z DVI wymaga odpowiedniego ekranu z takim gniazdem, ale jeśli to zapewnisz to masz mistrzostwo świata.

3- za źródło dźwięku będą mogły służyć póki co tylko płyty DVDAudio, bo tylko wtedy wykorzystasz iLinka. Chyba że Audigy radzi sobie z SACD, ale nic o tym nie wiem. Zresztą jakieś pół roku temu pisałem o wyższości (potencjalnej) komputera na sprzętem stacjonarnym, jednak prawidłowa implementacja wymaga sporo wysiłku.

Pozdrawiam

tak dokładnie.

Ten model to DVD-HD935

Zreszta Samsungi, nawet te tańsze sa dobre - ostatnio miałem mozliwość oglądać na takim za 600-650zł, jakość dzwięku i obrazu bardzo dobra.

Pozdrawiam!

rzeczywiście, ale ten kiczowaty wygląd? Narzeczona nigdy mi czegoś takiego nie pozwoli trzymać w salonie:-)

A tak chciałem kupić jakiś wypasiony wzmak wielokanałowy i urządzić właśnie takie "centrum medialne" jako m.in. źródło audio-video.

Budżet to ok. 2000

Jakosci obrazu z wyjscia DVI jak narazie nic nie pobije, omijamy cala czesc analogowa ekranu [mam podlaczone po wejsciu VGA analog i z tej samej karty po DVI [radeon9600], widac roznice w tonacjach kolorow i naturalnosci na obu wejsciach].

Odtwarzacz Samsung 935 jest jak narazie troche drozszy chyba bo w MM kosztuje on 1390zl , niemieckie czasopisma skrytykowaly analogowa czesc toru wizji tego urzadzenia jednoczesnie wychwalajac polaczenie DVI i porownujac je z Denonem 2900. Najtansze beda wyroby z HK i Korei bo nowe uklady ESS i MTK maja wbudowane wyjscia DVI wiec nalezy sie spodziewac zalewu DVD/Divx z wyjsciami DVI pod koniec tego roku.

Jesli chodzi o komputer jako DVD odtwarzacz to z zalozenia mamy multiregion, PALprogressive, tanie wyjscie DVI, SPDIF [ew. FireWire jak ktos wyzej napisal tylko chcialbym to miec jeszcze do czego podlaczyc], odtwarzacz Divx, halas da sie wyeliminowac to nie problem obecnie. A ew. padniecie napedu optycznego da sie tez latwo i tanio usunac.

Hi,

musze dodac swoje trzy grosze.

Przede wszystkim nie mozna tej decyzji podjac niezaleznie od peryferji, czyli:

a) czy Ampli Y1400 nie moze przejac roli przetwornika C/A -> wtedy wystarczy jakakolwiek znosna karta dzwiekowy z wyjsciem cyfrowym

b) czy posiadasz projektor, jesli tak to rzeczywiscie dobra karta (obojetnie czy przez wyjscie VGA czy optymalnie przez DVI) oferuje optymalna jakosc a PC dziala jako scaler, linedoubler i substytut na PgrogScan bez ograniczen Regional Code and Copy Protection (czesto spotykany przy wyjsciach DVI), bez Overscan.

Jesli masz tylko TV to kombinacja z PCtem jest jakosciowo raczej klopotliwa

co coniektorych wspomnianych wczesniej zazutow:

>"wez pod uwage, ze napedy nawet w dobrych nagrywarkach komputerowych DVD mimo wszystko nie sa najwyzszych lotow"

co to znaczy? nie gorsze niz wiekszosc odtwarzaczy DVD

> dodatkowo masz do tego szum PC i napedu, co moze przeszkadzac

ale tylko w tandetnej obudowie. znajdziesz znakomite obudowy do HTPC, zapobiegajace tym problemom i majace znakomita optyke (niemalze jak Krellowske sejfy)

> dźwięk musisz podłączyć przez iLink

Y1400 nie ma wejscia iLink -> czyli zupelnie zbedne

> za źródło dźwięku będą mogły służyć póki co tylko płyty DVDAudio...że Audigy radzi sobie z SACD, ale nic o tym nie wiem

Czy odtwarzacze DVD w PCcie akceptuja DVD-A (wydawalo mi sie ze tylko DVD-Video)?

xajas

www.jaschiks.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.