Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Space 86, czy warto na tych warunkach

m00nr4k3r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Znajomy ojca ma 4 sztuki Tonsil Space 86. Oczywiście mają do wymiany zawieszenia niskotonowców i średniotonowców.

Mam taką możliwość, że biorę od niego te kolulmny, wymieniam średnie i niskie na STX'y (są ekwiwalenty wielkościowe) we wszystkich czterech (4x35zł +4x23zł +k.w.) i po takiej operacji dwie kolumny wracają do właściciela a dwie zostają u mnie + stare przetworniki też dla mnie jako "śmieci" (które prawdopodobnie kiedyś odremontuję poprzez wymianę zawieszeń i coś z nich zrobię). Czyli ja mam na plus dwie kolumny z nowymi głośnikami + 4 sztuki głośników do ewentualnej regeneracji i na minus ~260zł. I teraz powstaje moje pytanie do Was - czy mi się to opłaca? Dodam tylko, że wzmacniaczem do tych odnowionych tonsilów prawdopodobnie byłby u mnie Sony STR-414L produkcji circa 1977. Praktycznie już się na to zgodziłem, ale przejrzałem allegro i zobaczyłem tam wiele ciekawych używanych modeli kolumn w tych pieniądzach (quadrall, pioneer itp. ważne żeby były większe niż zwykłe 16cm monitory bo takie już mam) i mam teraz wątpliwości. Szczególnie, że przeczytałem na tym forum sporo nieprzychylnych opinii n.t. Space 86.

Pozdrawiam i życzę szczęścia w nowym roku.

Mialem takie kolumny i wtedy wydawalo mi sie, ze sa swietne (zwlaszcza, ze w ogole sa :)), ale teraz nie dalbym za nie nawet 50zl. Sa slabiutkie i dodatkowo powinienes doliczyc koszt wymiany wysokotonowych, bo pala sie niemilosiernie. Chociaz mozna je przewinac - ja robilem to srednio co 2 tygodnie przy bardzo umiarkowanym sluchaniu na Tosce 303.

Generalnie - zdecydowanie odradzam.

tosca ci się wzbudzała i popaliła gwizdki

kolumny na początek mogą być

nie wiem co tam włożysz

niskotonowy musi iść 40W (w przypadku głośnika 60, 80W i więcej to kolumny aż będzie nosić, będą dudnieć)

średniotonowy wg kwitu

gwizdek możesz dać GDWK 9/80

aż się prosi o wymianę kabli

wymianę kondensatorów w zwrotnicy na MKT(tylko w przypadku gdy są tam elektrolity)

czy się opłaca ... raczej chyba NIE ... ale to twoja kasa i kolumny

praca i zadowolenie z efektu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.