Skocz do zawartości
IGNORED

Mam kino Panasonic SA-MT1, jak podłączyć odtwarzacz blu-ray?

zen75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na poczatku zaznaczę, że nie jestem elektronicznym orłem i może nie łapię czegoś zupełnie prostego, ale sytuacja wygląda następująco. Kilka lat temu kupiłem kino domowe Panasonica SA-MT1, teraz chciałbym się przerzucić na blu-raya i pomyslałem, że wykorzystam głosniki z tamtego kina, a kupie tylko nowy odtwarzacz, ale tu pojawiła się zagwostka. Mianowicie stary odtwarzacz jest zasilany z subwoofera (także reszta głosników "idzie" do subwoofera), a odtwarzacz z subwooferem połączony jest tylko jednym "kablem systemowym". Nigdzie w instrukcji nie natrafiłem na inną nazwę tego kabla, po prostu "kabel systemowy", ni to euro, ni vga, jakiś specjalistyczny panasonicowy kabel. Teraz moje pytanie. Jak mam kupować nowy odtwarzacz blu-ray? Czy szukać odtwarzacza z mitycznym "wyjściem systemowym" (jeszcze takiego nie widziałem), czy szukać jakiejś przejściówki? Jak połącze nowy odtwarzacz Blue-ray z subwooferem starego kina, jeśli ten odtwarzacz nie ma "wyjścia systemowego"? Dodam, że nie udało mi się nigdzie natrafić na rozwiązanie (ani u panasonica, ani w google). Bedę niepomiernie wdzięczny za rozjaśnienie mojej niewiedzy.

Domyślam się że chodzi Ci o dźwięk. Podejrzewam że się nie da, po prostu Twój zestaw (ta skrzyneczka z wyświetlaczem) nie ma wejść na wszystkie kanały obsługujące dźwięk (optyczny, kompozytowy lub 6 analogowych czinczów), co najwyżej na 2 (lewy i prawy, L i R). Subwoofer zostaw w spokoju tam niczego nie podłączysz, to "niby euro" jest firmowym rozwiązaniem producenta i nie znajdziesz odtwarzacza który ma takie wyjście (no chyba że od jakiegoś kompletu kina z blurejem podobnego do Twojego).

Jedyne co możesz zrobić, to jeśli masz faktycznie 2 wejścia audio, możesz podłączyć 2 kanały wychodzące z blureja (to ma każdy blurej), nic więcej. Jeśli chcesz więcej, to możesz kupić jakiś w miarę nowy amplituner, nawet używany, i podłączyć do niego głośniki które już masz, jednak subwoofera chyba nie da się wykorzystać, czyli będziesz musiał kupić jeszcze suba. Amplituner 500zł, sub 400zł, blurej od 300 pewnie.

Obraz podłączasz oczywiście bezpośrednio do TV kablem HDMI.

Dzięki bardzo za odpowiedź. tego się obawiałem. A co jeśli miałbym sam odtwarzacz blu-ray podłączony do tv przez hdmi natomiast dźwięk z tv "puściłbym" przez kino domowe? To możliwe? Czy wtedy po prostu uzyskam stereo na cztery głosniki?

Jeśli TV puszcza sygnał po euro (tv -> kino domowe) to będzie działało, ale nadal tylko będzie to tylko stereo. Jedyne co możesz jeszcze zrobić, to podłączyć czinczami stereo blureja do kina i w kinie użyć dekoderów dolby pro logic, ale to taka proteza...

Proponuje zakup amplitunera ;) Fakt że troche kosztowne, ale za to uniwersalne rozwiązanie. N.p. coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.