Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do Harmana Kardona

berni74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie z Ustki, czy ktoś może mi doradzić w nast. temacie:

Mam HK AVR 3550 i DVD HK 21 /wiem że nie jest to optymalny sprzęt do odsłuchu stereo ale cóż dwa w jednym taniej/ -szukam kolumn podstawkowych /pokój 20 m kw/, teraz słucham na Scherzo 350. Czytałem pozytywne opinie o Kef q1-co o nich sądzicie, a może wybrać coś innego? Gdyby ktoś miał jakiś pomysł to bardzo proszę-chciałbym się jakoś ukierunkować.

https://www.audiostereo.pl/topic/7658-kolumny-podstawkowe-do-harmana-kardona/

Jezu mam Schezo. To tragiczne kolumny. Zmienilem na niby mniejsze kody NT306f. Wszystko zmienilo sie na lepsze. Wbrew pozorom wiecej basu ale szybszego i zdyscyplinowanego, bardziej naturalne wysokie i srednie tony. Przy tych kolumnach zaczalem uzywac przycisku "direct". Przy porownaniu NT306 z Paradigm Phantom V3, te drugie graly bez wigoru i troche smiesznie. Takze polecam.

Sorki pytales o podstawki. Ja do tego sprtzetu nie smial bym myslec o podstawkach. Podstawki sa dobre (nawet nie zawsze) do malych klitek. Zainwestuj w podlogowce. Moze Eltax Liberty +5 (takie podstawki przerobione na podlogowce). Bardzo ladnie graja i dynamicznie. Slyszalem z Yamaha. Wiec H/K nie bedzie z nimi mial problemu biorac pod uwage ze gra bardziej soczyscie i miesisto od Yamahy.

Jeszcze raz. Kolega kupil monitory B&W i podstawki pod kolumny. Dzis zaluje bo mowi ze w tej cenie kupilby podlogowce. Same podstawki nie sa takie tanie. A gdy przychodzi do mnie to wzdycha ze mam lepsza dynamike przekazu

nie można popadać w schematy typu: podłogowe lepsze, podstawkowe lepsze.

Ja swoją przygodę w odtwarzanie muzyki zacząłem (jak niedawno policzyłem) ponad 20 lat temu, i dla mnie ( a słucham bardzo różnej muzyki od czadu do współczesnej muzyki tzw. klasycznej) wariant z podłogowymi (a ćwiczyłem swoje sytemdeki w pomieszczeniach 12-60 m2) sprawdzał się dopiero powyżej 30 m, a najlepiej to grało w 60ciu (choć systemdeki są małe).

Wszystko zależy od osobistych preferencji nie tylko muzycznych, ale też brzmieniowtych, charakteru basu (są tacy, któzy lubią tzw. "altusowy", któego ja z kolei unikam jak ognia).

Bas jest dla mnie ważny, kiedyś grałem na basie, lubię doskonale kontrolowany i prawidłowo wybrzmiewający i wypełniony, nigdy dominujący. Zauważyłem że wiele osób za kolumny z dobrym basem uważa takie które dają dużo zamieszania na dole, coś tam buczy i jest fajnie, zwłąszcza jak czuć na klacie. Ja tego nie cierpie, chcę słyszeć dokładnie jak struny są szarpane przez basistę, transjenty i wybrzmienie.

Stwierdziłem że do tego potrzeba sporej mocy wzmacniacza i szybkich kolumn, wcale nie podłogowych.

To zły podział podłogowe - podstawkowe, ja dla siebie nie spotkałem lepszych kolumn niż moje pradigmy studio na dobrych podstawkach (obecnie jtl audio na marmurowych cokołach, kolumny przykręcone śrubami, na kolcach). Są też delikatne podłogowe jak np AP Spark. Tu nie ma reguły.

A żałowanie na podstawki (bo można do podłogowych dołożyć) jest dziecinne - albo chcesz mieć dobry dźwięk, taki jak lubisz, albo bawisz się w jakieś zewnętrzne kryteria opłacalności (typu: x ma więcej mocy, y lepsze pasmo, z jest podłogowy, d jest trójdrożny etc).

Witaj

20m2 to troche duzo jak na podsawki. Oczywiscie sa modele ktore sobie poradza (Sonus Faber) ale kosztuja kupe kasy.

Moim zdaniem strzelasz w zła strone....

po 1: podstawkowiec bedzie pracowal na maksymalnych swoich mozliwosciach w takim pomieszczeniu jak bedziesz chcial posłuchac sobie glosniej, moze to prowadzic do znieksztalcen lub nawet zniszczenia głosnika.

2: jak nie masz suba to w kinie bedzie straszna lipa, zero efektów

Jak mialbym cos Ci polecic to Tannoy stara seria M3 lub M4. Znacznie lepsze od Mx ktore teraz sa w sklepach. Ostatnio widzialem NOWE (wyprzedaz resztek z magazynow) na allegro za ok 1,5tys. Naprawde swietne kolumny (oczywisicie w tej cenie)

Jak cos poszukaj uzywanych gdyz jest tu bardzo szeroka oferta i mozna znalesc niezle perełki.

Jezeli jednach chcesz podstawkowca (np wzgledy estetyczne lub moze masz subwofer do KD) to poszukaj B&W 602 (sluchalem) lub paradigm monitor 3 (nie sluchalem).

B&W ma bardzo specyficzny dosc jaskrawy dzwiek ktory albo sie lubi albo nienawidzi. Jest ich tyle zwolennikow co przeciwnikow co nie zmiejsza faktu iz w tej cenie to dobry sprzet. Musisz koniecznie posłuchac. Jezeli B&W nie przypadna Ci do gustu koniecznie posłuchaj Paradigma. To jakby jego (B&W)stonowana i łagodniesza wersja ale o niespotykanej dynamice. Monitorów 3 nie slyszalem ale po tym co w domu u mnie zaprezentowaly uzywane Monitor 7 to kino domowe napewno bede na Paradigmach budowal.

Dwa rozne brzmienia ale naprawde porzadne.

Kef Q1 bedzie za maly no chyba ze masz subwoower wtedy spokojnie Ci starczy.

Do Teraz>

Bardzo ladnie napisales ale obawiam sie ze troszke nietrafnie...z wlasnego doswiadczenia wiem iz jak ktos kupuje Ampli KD i DVD i chce słuchac muzyki to jego wymagania sa srednie :). Oczywiscie to co piszesz jest w 100% prawdziwe ale Ty nie lubisz jak na klacie Cie bas łaskocze, a pewnie on chce by w filmach troche go gilgało :)

Niestety tandetne zródłó stereo( a takim sa na razie Ampli KD) na dobrych monitorkach nie zagra zbyt dobrze....co tu duzo gadac ampli KD robia sie coraz lepsze i wystarczaja do słuchania muzyki na dosc dobrym poziomie ale prozno sie taka muzyka delektowac co zapewne Ty czynisz.

Dlatego ja bym stawiam na budzetowe sredniej klasy podlogowce :)

pozdrawiam

nie twierdzę że mój punkt widzenia jest jedynie słucszny. On jest przede wszystkim MÓJ

DLatego zachęcam do słuchana i śmiałego wybierania sprzętu, stosownie do własnych, a nie ogólnie przyjętych, upodobań.

Każdy jest inny, każdy inaczej przeżywa muzykę

do Teraz >

Ja absolutnie nie twierdze iz mam racje, nawet wiecej popieram Cie i jak napisalem wczesniej uwazam iz to co piszesz to w 100% racja.

Aczkolwiek dla zwyklego amatora muzyki a nie "pasjonata" kolumny podlogowe chyba beda lepsze :)

Witam. Spokojnie możesz nabyć podstawkowe np.MIRAGE Fr-Tree. Miałem takie, pracowały z HK 670. Na pewno nagłośnią pokój 20 metrowy. Ustawione na podstawkach grały czysto, przestrzennie i z basem, ktorego nie posiadają byle jakie kolumny podłogowe. Naprawdę polecam. Przy odtwarzaniu filmów z DVD będziesz mile zaskoczony co potrafią pokazać, a dodatkowo nie potrzebują wydajnego wzmacniacza czy amlitunera.Mimo, że obecnie posiadam inne kolumny to Mirage nie sprzedałem, grają w innym pokoju.Cześć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.