Skocz do zawartości
IGNORED

CD Cambridge Audio, Teac czy HK???

rapatapatoja

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich,

wybaczacie, iz zakladam watek nowy, jakoze w poprzednim:

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

nikt nie raczył mi pomóc, takteż może w nowym, "czytelniejszym", ktoś rozjaśni sytuację... pilna dość to sprawa (wiem, wiem, z tym spieszyć się nie powinno, ale co robić, gdy od kilku lat słuchało się 5 płyt dziennie a teraz nie ma na czym, bo komputer to nie źródło przecież...).

nie chodzi mi nawet o konkretne polecenia, ale raczej uwagi, spostrzeżenia, opinie itd., (czy awaryjny, jak gra etc.). poradziłbym sobie bez pomocy tegoż grona, ale możliwości odsłuchu nie mam a chciałbym mieć coś, co cieszyłoby mimo wszystko ;-)

w ogóle nie wiem, czy takie dylematy sa na miejscu, gdy w dyspozycji podstawowy rotel 921 i podstawowe monitory alr/jordan..., no ale do rzeczy - poniżej źródło rozterek:

*** TEAC CD3000 (porzadna aluminiowa obudowa, tylko ten 1-bitowy przetwornik mnie zniecheca..., ktoś się orientuje kiedy ten model mógłbyć wyprodukowany?)

*** HK HK710 (najprostszy model, ale podobno dobrze gra...)

*** CAMBRIDGE AUDIO TRACK1 (ktos mial?, dobre to jest? jaka cena bedzie tu odpowiednia?)

*** ewentualnie NAD 512, 501, 5200... (o nad sie już tyle zlego naczytalem, ze awaryjne, ze nie czytaja plyt, ze chyba sobie odpuszcze...)

chyba na tyle... licze, ze ktos bedzie jednak potrafił pomóc, choć troszke ;-) nowy watek, to jednak nowa nadzieja, hehe ;-)

wiem, ze niekonstruktywny watek, obiecuje ze ostatni taki ;)

pozdro

m/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/7685-cd-cambridge-audio-teac-czy-hk/

NAD 512 zagra najlepiej z wymienionych.Na bank.

Poza tym nady z tej seri miały jeszcze porządne (no powiedzmy porządne w kategoriach bezwzględnych) sonowskie napedy które czytały absolutnie wszystko.

Zaraz za nim,ale jednak słabszy jest CA Track 1.

Teac będzie dalej,a HK710 to już totalna kupa.

Ot i co.

Czesc

Mialem odtwarzacz Teac cdp 3450, a ten o ktorym piszesz jest jego poprzednikiem tak mi sie wydaje czyli mniej wiecej 93 94 rok produkcji Ja ze swojego Teaca bylem bardzo zadowolony, bo akurat moj cedek mial dobry mechanizm Sanyo, dobry bo po dzis dzien chodzi i czyta praktycznie wszystko poza plytkami cdrw i gazetami Dzwiek jak na swoje lata ma calkiem niezly, tzn generuje sporo miekkiego basu, srednica lekko pogrubiona i ocieplona przez co glosy wydaja sie byc bardziej obecne gora stonowana ale selektywna jedyne braki to stereofonia tzn lokalizacja jest dobra ale wystepuje brak wymiarow sceny Niby pisze o zupelnie innym odtwarzaczu niz pytasz ale moze Teaci maja ze soba jakies wspolne cechy brzmieniowe i to co napisalem moze jakos bedzie dla cie pomocne

to: Bartek1,

wszystko OK, ale mógłbyś chociaż jakiś argument

podać? bo takie opinie, że ten to super a ten

to "kupa" jakoś do mnie nie przemawiają ;-)

dla ciebie może być tak, dla mnie inaczej...

każdy coś innego ceni w brzmieniu. znajomy

twierdzi, że tylko HK, bo porzadna

obudowa, niezła przestrzeń i świetny dźwięk.

ty piszesz, ze NAD 512... dlatego też pytam

raczej o brzmienie niż takie bezwględne

opinie... ;-) (a co z opinią, że NADy są ponad

przeciętnie awaryjne?)

dzięki wszystkim za uwagi.

pozdro!

i jeszcze: pięćset dwunastka NAD'a ma 1-bitowy przetwornik (bodajze mash)..., zazwyczaj takie sa montowane w najprosztszych konstrukcjach, czy to nie ma związku z brzmieniem? wezmy pod uwage analityczność (jak to komicznie brzmi w kontekście "takiego" sprzetu, hehe) i średnice.

ogólnie to najlepiej byłoby gdybym znalazł jakiegoś arcama alpha, 'one' choćby, ale to rzadkość niestety...

p!

to: Aleksander,

fajnie, że masz, ale wypadałoby chociaż podać jakikolwiek kontakt... CA to dość dziwna firma, przez jednych gloryfikowana, inni natomiast kompletnie nie doceniają, uważając, iż to 'plastikowe' i bez polotu. czy Track1 ma aluminiowy front, jak te nowsze modele d300, d500? KONTAKT please!

p~!

Zobacz na stronie.

Ukryta Zawartość

Najlepszy jest ten perłowy wyświetlacz.

Ukryta Zawartość

to: marekwj,

oj, właśnie sobie upatrzyłem ten CD... tylko cena troche za wysoka, bo CD4 mozna kupić spokojnie w tych okolicach, no, dopłacając może 50-100 pln.

mówiąc o 'plastykowatości' CA, miałem na uwadze te nowe modele d100, d300..., i raczej nie materiały a sam design. za lekki i za naiwny. nie wiem jak ze starszymi jest, może są porządniejsze. zauważ, że ja sam, tak nie uważam (sugeruje sie only tym, co slyszę), jedynie poddałem do dyskusji taki oto pogląd...!

ppp!

Moja mama "zabrała" mi CA500 , CA track1 i Kefy Koda8

Miałem to trzy lata.Nigdy nie zapomnę pierwszego wrażenia jakie wywarł na mnie ten dzwięk.Przedtem miałem zestaw Technicsa kupowany jeszcze w Pewexie .Niech nikt nie pisze ,że to był szajs. /Aluminiowe płyty czołowe/Powiem szczerze , że już nic nie zrobiło na mnie takiego wrażenia.

Co z jednej strony mnie martwi.

>Rapatapa

Wydaje mi się ze nie usłyszałeś tego co chciałeś usłyszeć.

Znam (znałem) wszystkie wymienione wyżej odtwarzacze i mówię że NAD 512 z czterech wymienionych zapewni najbardziej rasowy dźwięk.Mi się on nawet bardziej podobał od przereklamowanego CA D500SE.

Co do napędów,powtarzam poraz drugi .Tamta seriia NADA miała bardzo dobre napędy Sonego które czytały wszystko.Obecna ma fajans od Sanyo i stąd obiegowe opinie o awaryjności.

CA Track 1 też jest ok,ale trochę słabszy.

HK owszem,ale nie 710.Ten akurat jest bardzo słaby (zreszt jest prawie pusty w środku).

Przepraszam że nie będę się rozpisywał o szczegółach brzmienia,ale jest to poziom dość podstawowy.Gdybyś troszeczkę poszperał to na www.hifi.pl są recenzje NAD 512 i NAD 514.Może i nawet CA Track 1,nie pamiętam.

Pozdr.

no w końcu ktoś mi pomógł (oczywiście wszystkie wpisy okazaly sie bardzo cenne - DZIĘKI!). czyli nad 512 (ktos oferuje, tylko ze wersje amerykanska - czy te transformatory 220V/110V, 100W, sa dobrym rozwiazeniem?, czy lepiej szukać wersji 220V?) albo CA track1 (tutaj fajnie, że ma obudowe aluminiową...). zobacze, co taniej uda sie kupić ;-)

testami (na hifi.pl, czy audio) wole sie nie sugerować, uważam, iż lepiej posłuchać opini użytkowników - sa o wiele bardziej wymierne...

ALEKSANDRZE, odezwij sie na mojego mejla:

[email protected], bądź na GG #141010.

pozdrawiam,

//) arcin

-> z tą rzetelnością opinii użytkowników trzeba uważać: "redukcja dysonansu postzakupowego"

każdy swoje chwali

jeden ma większy dystans do siebie i swojego sprzętu, inny większy

raczej im więcej lat tym dystans się zwiększa, ale znam przypadki odwrotne :)

najlepiej słuchać samemu PRZED zakupem

kolega bartek1 chyba jest srednio w temacie bo w istocie nad 512 jest ma mashu firmy matushita (znajetie szto eta ?) - analogicznie harman hk 710 rowniez gra na mashu co powoduje ze okreslanie go jako "kupa" wzgledem nada jest dosc zabawne - nie twierdze ze to gra tak samo ale troche ostrozniej z werdyktami - znam 710 i powiem ze srednio mi sie spodobal - gra duzym jasnym dynamicznym dzwiekiem z dosc napompowanym basem - podobny do niego jest hk 720 ale tu juz jest troche lepiej - zupelnie inaczej gra 740 ktorego jakis czas posiadalem - dzwiek jest wyraznie ocieplony i gladki - bas w istocie swietny - gleboki ale zwarty i kontrolowany , wysokie tony nieco wycofane czyli idealny cedek do jasnego wzmaka i kolumn - suma sumarum uczciwe zrodlo - moze nie tak ekscytujace jak hk 7725 ale uszu nie kaleczy i muzyka stanowi na nim jakas calosc - mozna go dostac za ok 450 - 550 zeta i to jest w tej kategorii cenowej best buy - a jesli uda sie dostac hk 7725 to na istotna poprawe tzreba juz wydac sporo kasy bo w bezposrednim porownaniu ze zrodelkiem audio analoqe paganinini hk 7725 wykazuje swa pzrewage w kazdym aspekcie brzmienia - takie wnioski wysnulem po konforontacji obu klocow - na koniec w skrocie - hk 710 nie polecam - 740 to bezpieczny zakup , ca track 1 nie znam a nad to nad - niektozry kochaja nady - ja nie trawie - z angoli polecam arcamy - tam sie pzrynajmniej cos z dzwiekiem dzieje - nad i ca to dla mnie uosobienie nudnego hi fi - podkreslam ze to moja opinia czyli nie rzucac we mnie zgnilymi jajami...

A czy ja mówiłem ,że NAD nie ma przetwornika MASH? Nie.Wspominałem tylko o napędach.

Ma ,no i co z tego ,na tym poziomie CD-ków nie ma to znaczenia,liczy się efekt.Znam oba ( a właściwie wszystkie cztery wymienione CD-ki) i podtrzymuję to co powiedziałem.Co nie znaczy że za cenę tego NAD 512 z drugiej ręki nie można lepiej.Można tylko że nie bez dłubania.

pozdr.

no tos zes zle trafil bo ja arcama alphe 7se mialem 2 lata razem ze wzmakiem alpha 7r i duzo sie tam dzieje - tzn arcam 7se jest specyficznym zrodlem -ma totalnie wysuniety do pzrodu wokal i stepione sybilanty - gra troche "kremowo" i to jest w nim uderzajaca cecha w stosunku do nada ktory ma bardziej obecna wyzsza srednice - gra bardziej ''sucho" -brzmieniowo to calkiem rozne kloce -

nie wiem czy rodzaj pzretwornika nie ma znaczenia w "tym" pulapie cenowym - jako dyletant mysle ze rodzaj przetwornika ma znaczenie w kazdym pulapie cenowym aczkolwiek cedeki o tych samych pzretwornikach moga sobie grac roznie z uwagi na sekcje analogowa ktora moze byc taka lub owaka - swego czasu podniecano sie pzretwornikami w harmanie hd 750 i dziwiono czemu to gra niespecjalnie podobnie do linna ikemi posiadajacego te same kosci - dzis tylko chyba red stryjecki wypisuje pierdoly jakie to kosmiczne i hiendowe kosci wkladaja chlopaki z ca do swoich klockow i w zwiazku ca jest cool - co prawda ostatnio zdrozal o polowe i stal sie srebrny ale dalej jest cool

z nadow bym raczej szukal 514 - z tego co raz go sluchnalem w pzrelocie jest calkiem ok i raczej unikal bym stwierdzen ze nad jest automatycznie lepszy od harmana bo nad jako firma jest krasnoludkiem w porowaniu do harmana - sam harman schodzi pomalu na psy ale kiedys wyznaczal standarty w tzw hifi - co smieszne nad tez kiedys robil lepsze kloce..

To powtórzę jeszcze raz:

Z wymienionych czterech odtwarzaczy NAD zagra najlepiej.

Nie powiedziałem ,że HK to kupa,ani że CD-ki HK to kupa.Powiedziałem HK 710 to kupa.

Arcam 7SE grał dobrze,ale nie miał wogóle dynamiki ani werwy,chciało się zasnąć słuchając go.

Na szczęście nie miałem go przez 2 lata tylko miesiąc czy dwa i na szczęście dawno już jestem na innym poziomie brzmieniowym.

A cedeki z tym samym przetwornikiem moga grac różnie nie tylko z uwagi na stopień analogowy ale i napęd,zasilanie,jakość komponentów,rozmieszczenie płytki,prowadzenie masy i wiele innych..

NAD 514 oczywiście będzie lepszy ,ale i droższy.

Pozdro.

ok - masz swieta racje - ja jestem tez na innym poziomie brzmieniowym - z cedekow ktore mialem moge wymienic rotele 930ax , rcd-951, rcd-971 , arcam alpha 7se, arcam alpha one, 3dlab cd-12, pionier 707, technics 770d, onkyo dx-7222, yamaha 490 , harmany 710, 720, 750 740 , pzretwornik audio alchemy ultra dac 3 - w sklepie u znajomego sluchalem mf, nad , sugden, gryphon, thule, copland ,primare z ktorych to gryphon byl jedynie na "innym poziomie brzmieniowym" jesli wiesz co mowisz - teraz mam harman 7725 ktory zakupilem za 400 zeta - chcialbym go wymienic ale nie mam 10 tys zeta - ponizej tej kwoty z tego co w sklepie maja nic sie nie dzieje z dzwiekiem wzgledem 7725 - pozostaje wiec na tym poziomie ale moze kiedys...

ps

710 to kupa ale tego nada 514 kupisz za pare stowek wiecej bo to tez kupa na "tym poziomie brzmieniowym"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.