Skocz do zawartości
IGNORED

prośba o pomoc w wyborze kolumn

bartogorzow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Byłbym bardzo wdzięczny za sugestie dotyczące zakupu kolumn podłogowych do stereo. Mój wzmacniacz i cd to HK 680 + HD 710. Obecnie są one z musu podpięte pod stare KODY AV-702, kable głośnikowe i ic od audionovy. Wydaje mi się że na lepszych kolumnach ten sprzęt potrafiłby dużo więcej. Pomieszczenie, w którym stoi przeznaczyłem do słuchania muzyki. Wymiary 3,5m/6m. Na podłodze dość gruba wykładzina, na ścianach tapeta z fizeliny sufit w deskach opada w kierunku słuchacza. Na kolumny nie chciałbym wydawać więcej niż 3 tyśki. Słucham muzyki dobrej bez względu na gatunek (od poezji śpiewanej po metal)Jednakże preferuję muzykę Porcupine Tree.

https://www.audiostereo.pl/topic/76884-pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-wyborze-kolumn/

Wzmacniacz masz OK, ale oprócz kolumn powinieneś też wymienić odtwarzacz CD.

W tej chwili masz na allegro :

Kolumny

Sonus Oliva - 2800 zł

Monitor Audio Silver 8i - 2500 zł

Dali 850 - 2200 zł

Vienna Acoustic Bach - 2000 zł

Kef iQ7 - 1999 zł

Dali Evidence 470 - 1999 zł

Dali Ikon 5 - 1999 zł

Cervin Vega VE12F - 1900 zł

Infinity RS6001 - 1900 zł

B&W DM603 - 1599 zł

Paradigm Monitor 9v2 - 1550 zł

Ze względu na wzmacniacz wcale nie musisz strzelać w te najdroższe. Ale koniecznie musisz też wymienić CD :

KK HD 7325 - (wyższy model na takim samym przetworniku, ale są do niego lasery) - 180 zł

HK HD 970 - aukcja, będzie tanio

HK HD 980 - 999 zł nowy

Dzieki za podpowiedź. Wnioskuję że wymieniając taką ilość kolumn chciałeś mi dać do zrozumienia, że cokolwiek innego zagra lepiej niż moje Kody. Zgadzam się z tym. Mam jeszcze jedno pytanko. Strasznie podobają mi się Xaviany Gran Colonna (głównie wizualnie bo ich nie słuchałem) czytałem dużo pochlebnych opinii. Czy warto byłoby w nie wchodzić?

Xaviany są OK. Ale boję się że tu przydała by się może jeszcze ... wymiana wzmacniacza. Bo z tymi najdroższymi kolumnami wchodzimy jednak na wyższy poziom (zakładając wcześniejszą wymianę CD).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.