Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebne opinie głośnikach

zimmistrz

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Jakiś czas temu przeglądając forum udało mi się znaleźć pomocne info w wyborze głośników, z którego ja i obecny właściciel jesteśmy zadowoleni. Kupowałem na prezent, małe, w przystępnej cenie i dobrze grające- padło na Creative T20, co było dobrym wyborem. Teraz czas wybrać coś dla mnie, ale już gorzej ze znalezieniem konkretów na forum więc muszę męczyć nowym tematem, więc do rzeczy.

Chcę kupić głośniki do pokoju 2,6x5(czyli wąski i długi), co prawda rzeczywisty prostokąt, na którym głośniki będą rozłożone ma 2,6x2,5. Przedział cenowy do 400zł mocno ogranicza pole do popisu, szczególnie gdy mowa o zestawie 5.1. Póki co mam dylemat między 3 modelami różnych firm: Microlab FC-730, Logitech Z 506, Genius SW-HF5.1 5050. Zdaję sobie sprawę że w tym przedziale cenowym lepiej skupić się na 2.0 (i jeśli totalnie odradzicie tamte modele to możliwe, że kupię po raz drugi T20), ale problem w tym, że bardzo często gram w gry i oglądam filmy więc wolałbym coś z dźwiękiem 3D. Pod względem wizualnym (bo dźwięk zostawiam Wam) najbardziej podobają mi się Microlaby i Geniusy lecz problem jest z głośnikiem centralnym, który jest dużą skrzynką i nijak będzie go zmieścić na monitorze(mimo, że mam CRT 22'). Obecnie mam zestaw 5.1 Manty Thor MM1500, który daje radę po mocnym grzebaniu w ustawieniach na pc, ale czas najwyższy zmienić grające pudełka. Pytanie jeszcze, jakiej muzyki słucham- wszystkiego, od klasycznej, przez rock/metal do elektronicznej z mocnym basem, dlatego przydało by się by grały raczej wszechstronnie. Natomiast karta dźwiękowa, to stary poczciwy sb live!24-bit.

Jeśli macie doświadczenie z tymi modelami to proszę podzielcie się subiektywną opinią, tak samo jeżeli możecie polecić coś innego wartego uwagi w tym przedziale cenowym(najlepiej 350, ale na upartego do 400zł).

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/76942-potrzebne-opinie-g%C5%82o%C5%9Bnikach/

Radzę zwrócić uwagę na te kolumny(deklasują wg. mnie Logitechy/Creativy pod względem brzmienia), a i filmy i gry zyskują w tym momencie na niskich tonach(wiadomo efekty specjalne związane z np. wybuchami etc.):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ew. jeśli chciałbyś mieć 5.1 to myślę że okazją są te kolumny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dzięki za odpowiedź. Widzę, że jesteś/byłeś posiadaczem SPA 2360 i chwalisz je sobie. Nie przyszło mi do głowy by przejrzeć ofertę producentów typu Philips, Sony, czy też Panasonic do komputera, bo wydawało mi się, że te firmy nie mają doświadczenia w tej dziedzinie(nawet nie sądziłem, że produkują coś tej klasy). Otworzyłeś mi trochę oczy i chwała Ci za to. Mam pytanie, a raczej obawę co do polecanego przez Ciebie SPA5300. Boję się, że basy, które niewątpliwie są tam postawione na 1 planie zbyt mocno się wybiją i zdominują średnie i wysokie tony(co przy klasycznej i rocku średnio na plus wyjdzie).

Creative są niewątpliwie okazją, ale 400zł to już max totalny w moim głośnikowym budżecie więc niestety odpadają.

Brzmienie moich Philipsów właśnie głównie skupia się na tonach średnich, i wyższego basu(mam pokrętło basu skręcone na ponad połowę), w 12m2 jest wystarczająco, choć najniższego basu te kolumny nie przetwarzają(mają za mały przetwornik i obudowę do tego) i dobrze, bo było by z tego więcej złego niż dobrego. Myślę że tego suba z SPA5300 można sobie spokojnie dostosować do oczekiwań(i na pewno już osiąga te najniższe pasmo bo wydaję się 2/3 razy większy od tego z mojego zestawu który w grach/filmach sprawdza się doskonale w swojej kwocie w połączeniu z PS3). Niestety większość filmów z YT przedstawia ten zestaw kiepsko(wiadomo puszczana jest kiepska muzyka etc.). Na pewno możesz dodać ten zestaw do ew. zakupów, mniej też na oku te Creativy Gigaworks które myślę że za 400zł je upolujesz, z 2.1 jeszcze warte zainteresowania są jeszcze JBL Creature. Z zestawów 2.0 pomyśl o Edifier RT1600Plus.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Na samym początku przyznam szczerze, że myślałem nad tymi Edifierami RT1600Plus, bo wyglądają i brzmią niewątpliwie pięknie(z tego co słyszałem), ale niestety też co jest ich zaletą jest dla mnie wadą-głośnik wielkości pustaka nie znajdzie miejsca na moim biurku. JBL CII też są ciekawą propozycją, lecz kształt mają zbyt kosmiczny, a nawet jeśli to przełknąć to wadą niewątpliwie jest konieczność trzymania suba na biurku by otrzymać dobrą jakość dźwięku. Poważnie zamieszałeś mi tymi Philipsami, bo podobają mi się coraz bardziej- niewielkie satelitki, zgrabne kształty i dźwięk, który w necie zachwalają(aż jadę dziś do jakiegoś sklepu "(nie)dla idiotów" by sprawdzić czy przypadkiem nie mają wystawionych do odsłuchu). Wpadłem jednocześnie na kilka opinii negatywnych o Logitechach więc chyba skreślam je z listy na dobre.

• 3 tygodnie później...

Na samym początku przyznam szczerze, że myślałem nad tymi Edifierami RT1600Plus, bo wyglądają i brzmią niewątpliwie pięknie(z tego co słyszałem), ale niestety też co jest ich zaletą jest dla mnie wadą-głośnik wielkości pustaka nie znajdzie miejsca na moim biurku. JBL CII też są ciekawą propozycją, lecz kształt mają zbyt kosmiczny, a nawet jeśli to przełknąć to wadą niewątpliwie jest konieczność trzymania suba na biurku by otrzymać dobrą jakość dźwięku. Poważnie zamieszałeś mi tymi Philipsami, bo podobają mi się coraz bardziej- niewielkie satelitki, zgrabne kształty i dźwięk, który w necie zachwalają(aż jadę dziś do jakiegoś sklepu "(nie)dla idiotów" by sprawdzić czy przypadkiem nie mają wystawionych do odsłuchu). Wpadłem jednocześnie na kilka opinii negatywnych o Logitechach więc chyba skreślam je z listy na dobre.

dołóż troche i sie zainteresuj SWANS M10

Pzdr.

S.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.