Skocz do zawartości
IGNORED

potrzebny dosc specyficzny dac

Lukasz76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam laptopa , jednak bez wyjscia opto czy S/Pdif. Chcialbym wyslac cyfrowy sygnal do amplitunera aby moc dekodowac poprawnie filmy ze sciezka AC3.

Moje stara dzwiekowka z takim wyjsciem sie wykrzaczyla i nie wiem co byloby opowiednie jako zamiennik.

znalazlem cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten DAC ma mozliwsc podlaczenia USB do komputera i przeksztalca z USB takze na cyfrowe TOSlink i S/Pdif .

Posiada takze wjscie analogowe audio JACK .

Szukam ciekawej konstrukcji potrafiacej wlasnie nie tylko zamieniac sygnal cyfrowy na analogowy ale rowniez przy okazji na cyfrowy akceptowalny przez amplituner(TOSlink.S/PDIF)

Znacie moze sprawdzone konstrukcje do powiedzmy 150usd ?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/77487-potrzebny-dosc-specyficzny-dac/

Witam,

potrzebujesz czegoś nazywanego PC-Link np to urządzenie ma niezłe opinie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy nadaje się to do AC3 nie mam pojęcia.

Ukryta Zawartość

SoundBlaster Live 5.1 External, podłączasz pod USB do kompa ma S/PDIF out jak i analogowe 5.1.Miałem tak podłączone w stacjonarnym, z SB Live po S/PSIF szło na ampli i tam następowało dekodowanie DTS i AC3.Ceny oscylują w granicy 100-130zł za używkę.

Dzieki Piotr 37 . To calkowicie sensowny zestaw i spelni pewnie oczekiwania.Co jesli jednak szukalbym jakiegos DAC-a na nowych przetwornikach - rozwiaznaia troche bardziej chmm "audiofilskiego" ?

znalazlem kolejną propozycje :

Ukryta Zawartość

niestety 2 razy drozej niz zakladany budzet

Ukryta Zawartość

hm...do "augiofilkiego" to nawet ten który podałeś nie bardzo ;) ,ale na pewno jest już znośny ma próbkowanie na USB 24/96,tylko pytanie czy przepuści sygnał DTS i AC3 do ampli czy też taki sygnał odetnie i nie przepuści co ma miejsce w większości takich kart.

jeszcze cos takiego

Ukryta Zawartość

Napisalem do tego Chinczyka jak t jest z tym przepuszczaniem Ac3 ?

Ukryta Zawartość

A takie cos bedzie dzialac jako pass-through dla >2. kanalowego ac3/dts?

Ukryta Zawartość

Czyli innymi slowy czy pcm2706/2906 podola takiemu zadaniu? Ewentualnie czy jest jakas inna kostka pozwalajaca na konwersje usb-spdif z rownie banalna aplikacja.

/typo

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

tez chcialem o to zapytac

No wiec na dzien dzisiejszy zrobilem test mojego laptopa . Jest to kilkuletni dell inspirion gdzie okazuje sie ze JEST SPDIF out na dodatkowym kabelku podlaczanym do s-video. Jest tam faktycznie wyjscie sPDIF i co najwazniejse - dziala. Do samej muzyki ok - dziala to naprawde dobrze i moj ampli czyta sygnal doskonale. Jednak jest to tylko PCM :( Dzwiek wielokamnalowy nie przechodzi niestety.

Probowalem sciezki AC3 i same filmy z dzwiekiem zakodowanym w tym formacie. Nie wiem czy to ograniczenie wyjscia z karty dzwiekowej laptopa czy moze cos jest jeszcze potrzebne w sofcie itp. Dodam ze lapik ma na pokladzie sigmatel HD audio .

Zamiast instalowac nowy kodek sprawdzilbym najpierw czy w obecnie uzywanym dekoderze dzwieku jest ta opcja "zaptaszkowana". Uzywasz do odtwarzania media player classic?

server unreachable;--

Uzywam KMPlayer

Odpalilem narazie na sucho , wlaczylem ac3filter i tam mialem ustawione stereo 2.0 . Zmienilem tak jak kazal piotr_37 na "spdif pass trough" i 5.1 .

Nie moge jeszcze tego sproawdzic bo mi zona kazala sprzatnac caly bajzel z kablami. Narazie testuje nowe ampli na jakis przypadkowych glosnikach i przewody glosnikowe sa wszedzie w pokoju. Dzis zobacze i dam znac jak rezultat .

Uzywam KMPlayer

Odpalilem narazie na sucho , wlaczylem ac3filter i tam mialem ustawione stereo 2.0 . Zmienilem tak jak kazal piotr_37 na "spdif pass trough" i 5.1 .

Nie moge jeszcze tego sproawdzic bo mi zona kazala sprzatnac caly bajzel z kablami. Narazie testuje nowe ampli na jakis przypadkowych glosnikach i przewody glosnikowe sa wszedzie w pokoju. Dzis zobacze i dam znac jak rezultat .

Melduje poslusznie - DZIALA :) DO ampli przechodzi dolby digital i sciezka dzwikowa w filach dziala przepieknie. Wystarczylo tylko przelaczenie w AC3 filter i ruszylo z kopyta .

Piotr_37 - wielkie dzieki za podpowiedz .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.