Skocz do zawartości
IGNORED

Tawo 352, Eltax Century czy Tonsil Fenix

andon13

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowalem sie na zakup jednego z tych zestawow. Co byscie mi polecili? Ktory z nich jest najlepszy? Wiem ze nie mierze wysoko, ale na nic lepszego mnie nie stac... Mam wzmaka Yamahe AX-550, a pokoj w ktorym beda staly to ok 20m2. Z gory dziekuje i pozdrawiam:).

https://www.audiostereo.pl/topic/7760-tawo-352-eltax-century-czy-tonsil-fenix/

Widzisz czasami ciężko tu uzyskać odpowiedź na takie pytanie i niski budżet

Ja napiszę tyle że pominąłbym Tonsila Fenix, zostaje Tawo i Eltax, Tawo są na Tesli TVM coś jak Diora Polaris, mogą mieć troszkę większą obciążalność niż te Eltaxy, a znowu Eltaxy zagrają trochę lepiej i natrualniej (powinny)

A co ja bym zrobił:

p.s. szkoda marnować takiej Yamahy na takie liche głośniki, nie lepiej powegetować jeszcze trochę i dołożyć ze 300 zł i kupić Symphony 8.3 za 1000 zł ?

Symphony 6.3 także dużo lepsze ale za małe do 20m2

Zastanów się, ja bym dozbierał

pzdr

Dzieki Seba za wypowiedz! Musze wybrac cos z tych trzech... Jak narazie najbardziej odpowiadaja mi Tawo 355. Nie mam kasy zeby dolozyc i nie bede mial jej w najblizszym czasie... Ale cos musze kupic

Tawo 200 wat mocy znamionowej ? Napewno tyle nie mają, kolumna ma 8 ohm, więc napewno basy są połączone szeregowo w pętle 2 głośniki po 4 ohm, na wyjściu zwrotnicy 8 ohm, jeśli tak to na moje oko mają moc ok. 60-70 wat mocy znamionowej, ja bym się jednak zastanowił nad Eltaxami, nie wiem czy będzie więcej basu ale napewno będzie twardszy i bardziej zaznaczony niż w Tawo.

Nie sluchalem zadnych z nich:( Nie mam takiej mozliwosci... wybiore to co mi doradzicie! Wie ktos moze jaka moc znamionowa maja te eltaxy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

100 Wat tyle samo co Universe bo to chyba te same kolumny tylko w innym pudle, Eltaxy wytrzymają duże obciążenie a nawet bardzo duże obyś nie machał regulatorami barw, nie dodawał basu, po linii zagrają głośno i czysto.

Ja brałbym Eltaxy

Na tym kończę moje audiofilskie wywody :)

POzdr

No i wyrosl mi nastepny problem.... Kupujac Tawo mam rok gwarancji, a na eltaxy jej nie mam, ale sa nowe i fabrycznie zapakowane. Juz bylem zdecydowany na Eltaxy a tak mam znowu dylemat....

Znalazlem cos jeszcze, mianowicie JBL ATX 40. Jak zobaczylem to sie tak napalilem ze chcialem odrazu kupowac! Jednak bardzo szybko ostyglem po przeczytaniu na forum kilku wypowiedzi na ich temat. Czy naprawde sa takie slabe? Jak mozna je ocenic w porownaniu z Eltax Century?

A moze dolozyc kawalek grosza i kupic Tonsil MAESTRO 130 (wersja eksportowa 120TL)? Naprawde nie znam sie na tym i nie mam mozliwosci odsluchu. Pomocy! Najpozniej w poniedzialek rano musze sie na cos zdecydowac!

Nie słuchaleś a już się zdecydowałeś. Nie za szybko? Nawet wśród tańszego sprzętu jest spory wybór. Dla uspokojenia - poczytaj trochę. Tyle sie dowiesz - nie katując wlasnych uszu, że za te pieniądze może być bardzo różnie. Także i bardzo źle. Ale - dobrze też. Czy i dla Ciebie dobrze, lepiej sprawdź już sam. Jak wykażesz sie cierpliwościa - właśnie cierpliwością - to upolujesz to co wypatrzyłeś i sprawdziłeś w ogłoszeniach lub na Allegro znacznie taniej używane. O Tawo jeślisz ciekaw znajdziesz opinię i na forum. Są złe. Sam nie słuchalem ale jakbym chciał to miałbym chyba kłopot. I to byłby mój własny komentarz. Polecić moge od siebie do takiego pomieszczenia Goky EX-868T. Nie tak dawno chodziły nowe po 750 złotych. Odsłuchałem i są w porządku. Bardzo dobra recenzja też HiFi i Muzyka. Monitory ale wielkie skrzynie. Otwór bass-refleksu z przodu więc na szafkę z nimi (półka mogłaby nie zdzierżyć) i powinno na 20 m2 być dobrze.

JBL ATX 40(podłogówka) słuchałem jakiś czas temu u brata, podłączone do amplitunera Yamahy i paskudnie to grało, zdecydowanie odradzam. Te kolumny mają jakiś substytut głośnika wysokotonowego, inne głośniki też marnie się prezentowały, jedyne co mogę dobrego powiedzieć to skrzynia nie była najgorsza, wyglądała na solidną i była ciężka. Nie polecam. (a mówiłem mu, że jak będzie sprzęt kompletował to ma się do mnie zgłosić ale nie posłuchał ;)

Pzdr.

No i kupilem Eltaxy Century!

Podlaczylem, posluchalem i uwazam ze za te pieniadze zrobilem dobry zakup! Chcialbym jeszcze wymienic kable (te co dostalem w zestawie to jawna kpina!). Jakie kable beda dobre? Jaki powinny miec przekroj? Dodam ze mam juz bananki do kabli (prolink).

Hm... można nie słuchać kabli, wtyczek, przewodu zasilającego, zacisków ale nie słuchać kolumn to jak nie obejrzeć telewizora przed zakupem, albo nie usiąść w fotelu który ma się zamiar kupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.