Skocz do zawartości
IGNORED

KODA CZY KBR-X: KTÓRE KINO DOMOWE LEPSZE

Wiesław

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

W wakacje mam zamiar wreszcie nabyć dobry sprzęt muzyczny w rozsądnej cenie, ale znam sie na tym mało.

Mam swoje typy, dlatego mądre osoby prosze o doradzenie, o pomoc w wyborze.

Biore pod uwage tylko dwie firmy: KODA i KBR-X. Chce kupić zestaw kina domowego zarówno do filmów jak i naturalnie do muzyki, która jest bardzo dla mnie ważna. Pierwsza firma to KODA. Mam na oku model: KODA AV707 + DRA-660 + SW-850 (adres:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i jeszcze drugi model: KODA AV701 + DRA-660 + PW-850 (adres:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Co sądzicie?

Druga firma to KBR-X. Tutaj zauważyłem zestaw kina bez subwoofera, gdyż producent uznaje, że gra tak doskonale, iż sub nie jest potrzebny. Oto on: (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Model ten to KBR-X S003K. Co by było lepsze. Jaki do tego drugiego zestawu trzeba by było kupić w miare niedrogi odtwarzacz dvd, żeby był w nim wzmacniacz + radio? Jakiej firmy? I jak myślicie ile kable mogą kosztować do całego zestawu kina domowego? Prosze o jakieś porady tutaj lub na e-mail: [email protected].

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KBR-X nie słyszałem a i nie wiem cio to za firma lepiej odsłuchaj jesli masz gdzie moze okazac sie jak w przypadku kolumn AMTECH ładnie wyglądających ale beznadziejnie grających ze to kupa FENIX tonsila zjada je,wiec sie zastanów jesli nie chcesz pózniej wyrywać sobie włosów.

jesli KODA to polecam AV 702 choć woofa wybrałbym SW 1000

Na początek powiem, że firma KBR-X to firma którą ostatnio zwęszyłem. Prosze wejśc na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tam pisze o tej firmie. Osobiście jej nie znam.

Powiem, że zaciekawiła mnie firma KODA, z tym, że ona ma dużo modeli i każdy brzmi inaczej i ciężko jest wybrać.

Ile? Mam oczywiście limit. Jest to 2600,00 zł i ani centa więcej.

Teraz do PAULI PF: zdublowałem posta i sie nic nie stało i tyle moge powiedzieć. Już tego nie zrobie, ale kto wie:)

Ukryta Zawartość

nie polecam tego KBR-X,do Kody co by tu nie mówic nie ma szans,i jak tandetnie wyglada,i zapewnie jakosc wykonania nie ta co u Kody,a jak zobaczylem na tej stronce pewien zestaw do kina to raczej byl identyczny co takie Voice Krafty,czyzby to ta firma tylko pod innym logiem??cos wyczuwam ze tak,wiec nie polecam.

a jesli interesuje Cie koda to polecam przesluchac zestaw f51 mam taki od pól roku i jestem bardzo zadowolony,a jak jeszcze zrobisz im tuning to pokarza do czego sa zdolne,oczwyscie fajniebylo by jak byc okreslil jakiej muzyki sluchasz bo to jest bardzo wazne i jakiem asz pomieszczenie ile m2.

Elfan gdzie zrobiles tuning swoich glosnikow( a moze sam to zrobiles) na czym polegal i ile kosztowal,jakies namiary?, pytam bo moje kody 702f powoli przestaja mnie satysfakcjonowac (mam na mysli gł. srereło), napewno taki tuning sporo by poprawil ,bo na lepsze glosniki nie mam narazie kasy, pzdr

ja robilem sam tuning bo jak dla mnie to jest bardzo proste,ale tuning nie byl jakis bardzo zaawansowany,raczej tradycyjny,i przed wymiana raczej bylem zadowolony z moich kolumn tylko jak sobie pomyslalem ze malym kosztem moge uzyskac zdecydowana poprawe i jeszcze te komentarze forumowiczów to czemu nie,poeksperymentuje,i zakupilem kondensatory SCR,i kabelki oelbacha,do frontów te lepsze KP SN( 55zl sztuka) a do centrala i tylów MKP,a zwrotnica w kodach jest raczej minimalistyczna wiec duzo kasy nie poszlo, i na dodatek producenci w tanszych kolumnach i nie tylko siegaja po oszczednosci w komponentach do zwrotnic,i jak wszystko zrobilem to pierwszy odsluch i zdziwienie,spodziewalem sie ze bedzie lepiej ale nie wiedzialem ze az tak!!! polepszyla sie zdecydowanie sterofonia,przestrzen,srednie a najbardziej wysokie tony,bardziej szczególowe i calkiem inaczej grajace,z wieksza kultura brzmienia,zdecydowanie mniej syczace i detaliczne wysokie,a sprawdzalem to na plytach które w miare znam i wiem jak graja,no by sie rozpisywac gra o klase wyzej,i swiadomosc ze ma sie lepsze komponenty od kilka razy drozszych kolumn,wiec teraz moje kolumny graja w kinie jak i podczas odsluchu stereo nieporownywalnie lepiej od tego co bylo przed tuningiem ale bylo tez dobrze,tak bylo w moim przypadku nie wiem jak bedzie w twoim modelu kolumn,ale zycze CI zebys tak samo byl zdziwiony i uradowany jak ja.POZDRO

P.S wszystko kosztowalo okolo 200zl ,wiec koszt jest bardzo maly jak na korzysci z tego plynace,ale jak nie chcesz tyle wydawac to zmien chociaz te elektrolity fabryczne na jakiekolwiek MKP,albo SCR MKP za 10_20zl sztuka,ale cena zalezy od pojemosci,mozesz tez zaszalec i wpakowac Hovlandy Musicapy za 150zl sztuka ale to bylo by raczej nie powazne:) i roznica nie do uslyszenia miedzy SCR KP SN ktory jest o polowe tanszy.

widzisz wszystko ladnie tylko ze ja sie kompletnie na tym nie znam sam balbym sie nawet odkrecic glosnik,zeby czegos nie popsuc, a w sklepie nie wiedzialbym co kupic z tych kondensatorow,musialbym miec instrukcje krok po kroku co zrobic, moze jestes z wawy i pomoglbys mi w wymianie kondensatorow, dogadalibysmy sie jakos?

Gość Przemski

(Konto usunięte)

=> Bez posłuchania raczej nie zastanawiałbym się nad zakupem sprzętu takiej marki. Oczywiście, że tak jak koledzy mówią jakość wykonania pod niektórymi względami będzie gorsza, ale ostatecznie nie należy też ich przekreślać. Wątpie że ich producent zdecydował się na długotrwałe testy i ma pełne labolatorium z komorami itp. Obecnie z odpowiednim oprogramowaniem prawie każdy może dokonać obliczeń potrzebnych do budowy kolumny głośnikowej, wszelkie materiały są stosunkowo łatwo dostępne, największym problemem jest obudowa i ona moim zdaniem może być przynajmniej po części wyznacznikiem jakości w tej grupie sprzętu.

Himler nie ma sie naprawde co bac,to jest proste,wystarczy srubokret,lutownica,i checi,no ale jak sie boisz to trudno,nie jestem z wawy tylko z Kraka wiec troszke jest to daleko;) ale moge Ci podac skrócona instrukcje jak to mniej wiecej wykonac;) :

idziesz do sklepu albo na www.akkus.pl,zamawiasz kondensatory,jakie Ci spasuja,ale np takie jak ja mam czyli SCR KP SN,(musial byc srubokretem rozkrecic zaciski do kabelków,bez strachu to tylko cztery srubki;) te z tylu) i sprawdzic co w trawie piszczy,czyli jaki kondzolek tam sobie siedzi,i czy cos jeszcze,a kond to jak nie wiesz jak wyglada to zobaczysz na akkusie;) wiec sprawdzasz wartosci na nim ile tam pisze,np 2,2 micro F,albo cos innego,i takiego samego kupujesz w sklepie,i puzniej bierzesz sie za lutowanie,spokojnie bez nerwów;) zeby sobie nie utrudniac zycia to mozesz sobie odpuscic na razie wymiane kabelków,same kondy wystarcza,wiec nie bedzie potrzeby odkrecac glosników(jeszcze srubokret przez przypadek by sie zeslizgnol) wiec montujesz tego kondzilka tak jak ten orginalny,krok po kroku i powoli,naprawde jest to bardzo latwe,i puzniej sie delektujesz swoimi podrasowanymi kolumami,a jak chcesz wymienic kabelki w srodku to kupujesz dla Ciebie odpowiednie np takie jakie masz od ampli do kolumn i rozkrecasz glosniki i montujesz to tak jak w orginalnym polaczeniu,i pózniej skrecasz i gotowe,mam nadzieje ze cos zrozumiales;) POZDRO

dobra odkrecilem tyl, sa dwie cewki i jest kondensator elektrolityczny, i jeszcze takie cos male niebieskie na ktorym nic nie jest napisane, kondensator ma oznaczenie 3,3 miF 100V,odpowiednik polipropylenowy z akkusa SCR KP kosztuje 66zl szt. no wyglada to nie najgorzej mysle ze sobie poradze z wymiana, tylko jedno pytanie jak poznac gdzie jest + a gdzie -. tyczy to się zarowno jednego jak i drugiego kondensatora, chodzi o to zeby nie przylutoac nowego odwrotnie,postaram sie dla pewnosci podrzucic jutro fotki tej zwrotnicy.

ten maBy niebieski to rezystor,czyli taki tumik dla wysokotonowca,min sie nie trzeba interesowac,tak samo cewki,wymieD tylko kondensator tego elektrolita na takiej samoej wartosci SCR KP,i co do + i - to nie martw sie bo to nie kondensatory spolaryzowane czyli bez + i - podlaczasz jak chcesz i nic sie nie stanie,ja polecam podlaczyc tego SCR zgodnie z jego welsciem i wyjsciem,bo prawdopodobnie tak lepiej brzmi,czyli wejscie jest tam gdzies sie napis zaczyna a wyjscie tam gdzie sie konczy,czyli wejscie podpinamy od strony terminala glosnikowego a wyjscie na wysokotonowca.

ok. jak narazie wszystko kumam, pewnie w przyszlym tygodniu wymienie te kondensatory,jak znajde jakis sklepik( a moze ktos wie gdzie w wawie kupie scr kp?), a jak nie to kupie z akkusa. Napewno napisze jak mi poszlo i jak to wplynelo na dzwiek .dzieki za pomoc.

elfan. i H.Himler piszcie sobie o swoich problemach gdzie indziej - to jest mój post więc prosze mądrych o porady na temat zestwu kina domowego, a nie obchodzą mnie wasze sprawy!!!

Wypad!

Wieslaw ze tak sie spytam : POOGŁO CIE ???

ale jaja "moj temat" ha ha

a co do scr to mam dwa mkp 3,3mU moge sie pozbyc bo zostaly mi z tuningu moich kolumienek kody ex588

pozdrawiam Michal

to net boy: chetnie kupilbym od Ciebie te mkp to surandów, ale okazalo sie ze moje maja pojemnosc 4,7 miF( mikro-faradów-chyba tak to sie nazywa,ale nie jestem pewien) takze chyba nie beda mi pasowaly, a do frontow chce uzyc KP ;)

Wieslawie nie denerwuj sie tak!!!!, wyluzuj troche :)

do H.Himler-a

Przepraszam , że się wtrącę , ale Ci "elfan" głupoty opowiada

to małe niebieskie to nie żaden rezystor czy tłumnik na wysokotonowcu ( bo go w 702 nie ma ) tylko zwykły ogranicznik natężenia prądu , który zabezpiecza wysokotonowy przed spaleniem ( słaba wytrzymałość mocowa tego głośnika ) w razie przesterowania lub zbyt głośnego grania przez dłuższy czas.

Ten kondensator 3,3 uF wymienić na zwykły polipropylen ( ostatecznie może być MKP SCR ) ale wkładanie tam KP SN to już poprostu głupota ( sam głośnik wysokotonowy kosztuje koło 50 zł i to on stanowi ograniczenie możliwości kolumn , i żaden tunning tego nie zmieni.

Możesz też wymienić kable ( zamiast wydawać kasę na te KP SN ) np na górę Cable Talk Concert ( albo inne łagodne ) a na dół np, DNM Reason - koniecznie dolutować kable do końcówek ( żadnych spinek ) ale uwago to już wyższa szkoła jazdy ( zwłaszcza na wysokotonowcu )

i to by było na tyle

Tak swoją drogą to i tak kolum za 2-3 tys z tego nie zrobisz

do elfana - myślę , że motto lekarskie w tym przypadku też ma znaczenie " po pierwsze nie szkodzić"

"Możesz też wymienić kable ( zamiast wydawać kasę na te KP SN ) np na górę Cable Talk Concert ( albo inne łagodne ) a na dół np, DNM Reason - koniecznie dolutować kable do końcówek ( żadnych spinek ) ale uwago to już wyższa szkoła jazdy ( zwłaszcza na wysokotonowcu )"

to wieżysz w kabelki a kondensatory nie?? dziwne?? :) a to że nie wierzysz w to co mozna zrobic takim tuningiem to twoja sprawa,ja wiem swoje,i też słysze co jest grane,a co do tego rezystorka to fakt pomyliłem sie za dobrze moze już sie tak nie znam,to jest tłumik,i powiem jedno:według mnie tuning bardzo dużo pomógł a zwłaszcza w tym modelu co mam. POZDRO

H.Himler rób jak chcesz ale napewno nie wymienił bym wysokotonowca,niech on sobie kosztuje nawet te 20zł ale jak słychac to słychać,w żadnym wypadku nie naciągam Cie na koszty,to Twoja sprawa czy chcesz to robić czy tez nie ja tylko opisuje co ja doświadczyłem po tuningu,i nie żadne kabelki inne do wysoko i średniotonowca tylko zwykłe Oehlbachy OFC o przekroju 2,5mm i wystarczy bo te co są fabryczne to jakieś chyba od 220V ;) i nie ma sensu naprawde wymieniac na lepsze kabelki a kupowac tańszego Konda,ja wpakowałem tego SCR KP i wiem co teraz słysze,zapewne na zwykłym jak miałem wczesniej też była róznica w stosunku do elektrolita ale jak zastosowałem SCR KP,to...... już Ci mówiłem wczesniej,a co do zakupów to www.akkus.pl ja tam kupowałem bo u mnie w Kraku nie mogłem znaleśc tych kondów.POZDRO

wierzę w kondzie , sam stosuję Mundorf Supreme ( to już proawie najwyższa półka - dalej to już tylko olejowe Jenseny ) ale do trochę !!!!!!!!!!!!!!!! lepszych głośników

Naprawdę wierz mi w ślepym teście nie odróżniłbyś czy w twoich kolumnach jest MKP SCR czy KP SN SCR , to nie ta klasa głośnika wysokotonowego.

Kable moim zdaniem poprawiają brzmienie kolumn ale znowy bez przesady , mój limit to 50-100 pln za m

Nie wiedzieć bowiem czemu nawet w kolumnach za 8000 tys znajdzie się jakiś "drut" za parę złociszy. inna sprawa , że bardzzo mało widziałem kolumn , gdzie kable lutowano do głośników ( zamiast tyych spinek ) - a to jest naprawdę zabija szczegóły.

pozdro

stosuję więc zasadę wąskiego gardła co pozwala optymalizować stosunek jakości do włożonych kosztów

w sumie to troszke był dziwny test,ale przed montowaniem zaistalowałem w jedej kolumnie ten scr a w drugiej miałem zwykły poripropylen i róznica w brzmieniu pomiędzy kolumnami była znaczna,i zaraz przed montarzem słuchałem znanej mi płyty wiec zaraz po tuningu zrobiłem to samo i róznica w brzmieniu była naprawde inna,na + dla scr kp,i wiesz dodo naprawde nie dam sie przekonać,ja tą róznice słyszałem i tyle,i nie mam zamaru wymieniac kolumn czy też wysokotonowca,i powiem ci ze to nie był tuning z tego powodu ze grało mi kiepsko,było super ale jesli mogło być jeszcze lepiej to czemu nie i za takie koszty jakie poniosłem,wiec tuning się opłacał w moim wypadku.POZDRO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.