Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject RPM 1.3 - prośba o opinie

90125

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Dlugosc zylki nie bedzie miec wiekszego znaczenia. Natomiast trzeba dac lzejszy ciezarek, np. dopilowac do zadanej masy ciezarek wedkarski i zawiesic go na nowej zylce o podobnej srednicy. Jesli tego nie zrobisz, mozesz zniszczyc zawieszenie wkladki. W Pro-Jectach antyskating to wg mnie blad konstrukcyjny, bo powinni dolaczac do gramofonu komplet ciezarkow AS do roznych wkladek o roznych podatnosciach.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Z matami musisz poeksperymentować - nie ma prostych rozwiązań zarówno co do materiału jak i grubości. Ja mam gumową, filcową oraz akrylową o różnych grubościach. Każda zachowuje się inaczej a dodatkowo wymieniłem talerz w swoim Pro-Jectcie ze zwykłego na akrylowy więc pełna gamma różnorodności brzmień w zależności od gatunku oraz wkładki.

Tu łatwo nie ma. Czym więcej eksperymentów tym większe doświadczenie oraz satysfakcja. Chcąc w tym polu poeksperymentować musisz mieć w miarę dobre pre aby móc wyłapać istotę brzmień poszczególnych mat.

Nie wspomnę o reszcie toru.

Gość chml

(Konto usunięte)

W Pro-Jectach antyskating to wg mnie blad konstrukcyjny, bo powinni dolaczac do gramofonu komplet ciezarkow AS do roznych wkladek o roznych podatnosciach.

Z tego co pamiętam można sobie zamówić ciężarki o różnej masie u dystrybutora PJ. Nie zmienia to faktu, że konstrukcja żyłkowa jest złym rozwiązaniem.

• Redaktorzy

Z tego co pamiętam można sobie zamówić ciężarki o różnej masie u dystrybutora PJ. Nie zmienia to faktu, że konstrukcja żyłkowa jest złym rozwiązaniem.

Dla mnie to niedopuszczalne. To trochę tak jak byś kupił u dilera nowy samochód typu VAN, który jest zglebiony i wręcz trzre o asfalt. I żeby rozwiązać problem musiałbyś kupić nowe inne sprężyny zawieszenia, bo fabryczne przeznaczone są do sedanów.

Natomiast nie uważam, że konstrukcja żyłkowa jest złym rozwiązaniem. Działa i jest przede wszystkim bardzo tania w produkcji. Prawidłowo dobrany ciężarek spowoduje, że układ AS będzie poprawny. Wiadoma rzecz, że jest to uproszczenie techniczne. W rzeczywistości siła dośrodkowa jest zmienna - zmienia się wraz z przesuwaniem się igły do środka płyty. Tak naprawdę układ AS powinien być o liniowo zmiennej sile działania. Druga rzecz to, fakt, że ten antyskating powinien być przyłożony do tipa igły, czyli dokładnie równoważyć skating, który "idzie" własnie od tipa. A wiadomo, że AS realizowane są od strony ramienia, a nie tipa.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Niewiem jaka grubość maty powinna być..czy mata 1milimetr czy 4milimetry zrobią aż tak duże zmiany..ramienia wolał bym nie ruszać z powodu maty

Natomiast co do skatingu to jestem ciekaw czy waga wkładki ma tak duże znacznie...

Bo naprawdę mocno ciągnie mi ramię na zewnątrz... Wkładka 2m blue

Czy zwiększenie wagi na ramieniu coś pomoże?czy może to niebezpieczny zabieg.?

O ile nie przekroczysz dopuszczalnego nacisku na igle to bedzie ok. Antyskating bedzie tak samo ciagnal w swoja strone ale plyta bedzie bardziej ciagnela w druga strone. Pytanie czy aktualne ustawienie jest faktycznie za duze? Igla jest wygieta w stosunku do wkladki czy idzie mniej wiecej po srodku?

gramofon jest wypoziomowany.igła nie wydaje się skrzywiona podczas odtwarzania...sprawdzałem siłe antysk.na końcu płyty może tam są największe przeciążenia?

rozważam rozwiercenie ciężarka od dołu by zmniejszyć wagę...

a czy ten drut na którym spoczywa żyłka jeśli jest lekko skrzywiony może mieć znaczenie?bo tak naprawdę niewiem czy poprzedni właściciel go nie skrzywił...

No ok to że ciągnie mocno to nie znaczy jeszcze że za mocno więc może spróbować by to najpierw ustalić przed fizycznymi modami. Nawet metoda z czystym kawałkiem płyty coś powie mimo że nie jest zupełnie miarodajna ale jeżeli na takim kawałku płyty igła będzie powoli płynęła na zewnątrz albo wręcz nie będzie albo po płynie do środka to wtedy nie jest to na pewno za duże ustawienie.

okazało się że docisk ramienia był zbyt mały..skorygowałem docisk i antyskating działa już normalnie..

a czy posiada ktoś namiary na stronę z szablonem do ustawiania wkładki?bo powiem szczerze że ten oryginalny to jest g...no wart...zbyt krótkie linie..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na końcu jest szablon do ściągnięcia.

Jeszcze jedna sprawa. Jeżeli ramię ucieka na zawnątrz, pomimo właściwego skalibrowania ramienia oraz wypoziomowania gramofonu, spróbuj przetrzeć wacikiem nasączonym spirytusem ramię od spodu w miejscu, w którym dotyka ono windy oraz powierzchnię windy w miejscu, w którym dotyka ona ramienia. To pomaga przynajmniej w p - j 5.1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.