Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe AA

zeneca

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dzisiaj w sklepie/salonie odsłuchowym Audio Academy pogawędzić i posłuchać anonsowanych ostatnio przez producenta nowych modeli zestawów głośnikowych. No i trochę sobie posłuchałem. Jeden model, to 2 drożna wolnostojąca konstrukcja oparta o 2 głośniki średnio-niskotonowe Westry (na oko 18 lub 20 cm) i kopułkę tegoż samego producenta. Z wyglądu trochę przypominają tańsze Pearlessy z wklęsłą wkładką przeciwpyłową lub TVM ale na magnesach wyraźnie było nadrukowane "Westra / Made in Europe". Zresztą wygląd i podobieństwo nieważne. Ważne jak grają. A grają przyjemnie i ... audiofilsko. Wprawdzie słowo "audiofil" i wszelkie jego odmiany wyświechtały się ostatnio okrutnie. Ale mam wrażenie, że do tych głośników takie słowo będzie pasowało znacznie lepiej niż inne epitety opisujące brzmienie. A znaczy to dla mnie ni mniej ni więcej niż to, że głośniki grają dobrze z dobrą płytą (dobrze zrealizowaną) i na przynajmniej przyzwoitym sprzęcie. Do tańszych amplitunerów czy wzmaków dobrą "partią" raczej nie będą. Nie silą się też na sztuczne ocieplanie nagrania czy jego wyostrzanie. Słuchając ich na początku z kablami Reasona miałem wręcz wrażenie, że są lekko bezduszne, chłodne i wyjątkowo analityczne w stosunku do Hyperionów czy Phoebe, z którymi je porównywałem. A o dziwo materiał odsłuchowy był raczej czadowy (ZZ TOP)... Potem przerzuciliśmy się na lepsze realizacje (jedna z nich to bodajże Patricia Barber i jakiś akustyczny jazzik). I od razu było dużo lepiej. Bas z kontrabasu miał wreszcie naturalny dźwięk i siłę. Aż czuło się jak facet szarpał struny. Wokale świetne. Do sopranów miałem trochę zastrzeżeń. Wprawdzie były szczegółowe i dobrze się separowały ale jak dla mnie miały tą nieprzyzwoitą w sprzęcie tej klasy "miałkość" czy sypkość w rejonach niżego sopranu. Sprawiało to czasami wrażenie nadmiaru tego zakresu pasma i rozjaśnienia w brzmieniu. Pan Kęcerski stwierdził więc, że pobawimy się kablami i Reasony zamieniliśmy na Tarę Labs. Modelu niestety nie znam, bo i o to nie spytałem. Ale różnica w dźwięku była diametralna. Sopran, który do tej pory mnie lekko konfudował, wreszcie stał się prawie taki jak lubię - naturalny ale i dosadny. Blachy wybrzmiewały szczegółowo (na wyższych poziomach głośności wręcz lekko agresywnie) ale z życiem, neutralnie i bez tego nieszlachetnego "dodatku" jaki generowały Reasony. Do tego scena, która na Reasonach była niezła (ale miałem wrażenie, że zawężona w pasie między głośnikami i jakieś 20 cm poza nimi), teraz się ładnie poszerzyła, nabrała głębi i zaokrągliła a wokale nabrały jeszcze więcej ekspresji. Barber'owa jakby chciała wyjść z cd i śpiewać na żywo. Byłem pod wrażenie po pierwszych odłuchach. Wprawdzie do pełni szczęścia brakowało jeszcze by głośniki były wykończone i cieszyły również wizualnie (puki co były zamontowane tylko w wypolerowanych obudowach bez okleiny). Umówiłem się więc na kolejne odsłuchy tym razem ze swoimi płytkami. Z tego co się jeszcze dowiedziałem a co przychodzi mi na gorąco do głowy to to, że kolumny są znamionowo 8 omowe i mają dynamikę rzędu 88 - 89 dB. I faktycznie w salonie, który ma około 30 - 35 metrów zagrały potężnie na poczciwym wzmaku NADa. Nazwy zapomniałem ale znów coś związanego z gwiazdami i księżycami :-) I z tego co się dowiedziałem mają zastąpić Hyperiony. Akurat tego mi szkoda, bo te grały wyjątkowo fajnie ale ponoć się nie kalkulują cenowo w związku z planowanym eksportem do Niemiec, Belgii i Holandi i koniecznością podzielenia się marżą z zagranicznymi salonami - jak mi powiedział Pan Michał. Z ciekawostek dowiedziałem się też, że wkrótce na westrowskich głośnikach, które mają być modyfikowane pod kątem AA będzie nadrukowywane jego logo. To tyle o większych kolumnach a teraz o monitorach. Też są oparte chyba o głośniki Westry, choć głowy nie dam. Przynajmniej kopułka wyglądała podobnie. Basowiec ma wymiary spore bo odniosłem wrażenie, że jest większy od tych jakie są w większym modelu. Może jest to więc 20 albo i więcej cm. I o dziwo jest to kolumna w obudowie zamkniętej. I jako taka ma swoje ograniczenia na dole pasma. Kontrabas nie był już tak swobodny i energetyczny, choć przyznam szczerze, ze nadal bardzo naturalny. Wyższy bas z zakresu bębnów może się podobać. Natomiast wokale Barber czy Waters'a z "Amused to Death" były rewelacyjne. Ciepłe, swobodne, z życiem choć oddane inaczej niż np. w Phoebe. Powiedziałbym, że z większą głębią i drapieżnością. Soprany również bardzo solidne, choć miałem do nich to samo zastrzeżenie co przy wolnostojącej nowości - lekka sypkość w części pasma. I znów sytuacja zmieniła się diametralnie gdy zmieniliśmy kable na Tare z Reasona. Soprany nabrały jeszcze większej swobody, żywotności i zniknęło to COŚ, co mnie lekko irytowało. Widać Reasony, to nie najlepsze kable do tych zestawów - przynajmniej dla mnie. I to by było na tyle jesli chodzi o pierwsze odłuchy nowych kolumn Audio Academy.

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/

Głośniki Westra to na 80% jest Tesla czyli TVM-Valmez przynajmniej jeśli chodzi o głośniki KW-160-24 - są to odpowiedniki ARN5614 Również KW-180- i KW-221- (czy jakoś tak). Co najmniej jedna kopułka w ofercie Westry pochodzi z TVM-Valmez. Ceny W detalu to 20-22EUR za unit i są to te droższe typy głośników Westry.

ARN5614 kosztuje 271kc (nie wiem czy brutto czy netto). W Polsce do kupienia za 33zł. czasem nawet do 50zł. w zależności od miejsca. Ten typ nadaje się do obudowy BR, wersje 8-omowe zwykle mają za duży Qts. A przez Internet dostępne np. tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobne wersje tych samych głośników sprzedaje Intertechnica (czyli QBA) ale z membranami lakierowanymi "w spiralę" - kosztowały jakieś 80zł./szt.

Jest to najlepszy dowód na to, że dobrze grające kolumny nie muszą być na renomowanych głośnikach. Zdaje się że AA ma już doświadczenie w stosowaniu Tesli. Od producenta można je kupić jeszcze taniej, a naklejkę z nazwą wydrukować także w Polsce. Na takich głośnikach robiła też parę swoich zestawów Czeska AuRa - Rational Audio.

Przy okazji warto zwrócić uwagę że w Polsce te głośniki sprzedawane są przez dystrybutorów takich marek jak DBS (DiBiSi - po 16zł. za głośnik w hurcie). A w Niemczech prowadzone w sklepach handlujących np. Monacorami czy Morelami (to ostatnie to głośniki z Izraela - a nie śliwki ;)

pozdr.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-112772

aha- ja też zabawię się w proroka, chociaż na tym FORUM jestem od niedawna- za jakiś czas pojawią się głosy "...mówiłem że Tonsil to gwarancja dobrej jakości, ciągle jeszcze mam stare solidne Altusy..". Swoją drogą te ostatnie z lampą i winylem to jednak bajka...aż się łezka w oku kręci.

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-113173

Akurat mam wrażenie - a nawet przekonanie :) że ani Intertechnika ani Westra nie produkuja głośników, tylko je sprzedają. A dla Westry jest to uzupełnieniem oferty. Obydwie firmy zamawiają je w TVM-Valmez. Na stronie Tesli pojawiło się wiecej modeli, które są własnie wersjami robinymi tylko dla zagranicznych odbiorców. Widziałem juz w hurtowniach w Polsce - chyba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tesle z membranami lakierowanymi w spirale - czyli te z Intertechniki.

Głośniki Tesli wykorzystują słowackie i czeskie manufaktury w najtańszych-podstawowych modelach, które wcale nie sa takie tanie - mozna poszukac przez linki tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zazwyczaj cena po przeliczeniu na PLN z Kc to jakieś 1000-1200zł. W przelicznikach z EUR wychodzi znacznie drożej (oczywiście chodzi o przeliczniki w Czechach i Słowacji, bo w Polsce powinno wyjśc tyle samo). Co może sugerować że zakup hurtem u producenta Tesli moze być bardzo korzystną inwestycją:)))

Tonsile z membranami polipropylenowymi i tak uważam za lepszy stosunek cena/jakośc choć ich ceny sa 2,5 raza wyższe. Ale znowu wynika to z aplikacji. Nikt nie bedzie do głosników za 33zł. stosował drogich komponentów zwrotnic. W ten sposób powstaje takie "ideowe" ograniczanie brzmienia tanich przetworników.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-113184

->Piotreq

Moja mentalność pozostaje niezmienna ;-)

Nie twierdzę, że Altusy to dobre głośniki, ale wierzę, że jeśli pojawi się zapotrzebowanie na wyższej klasy przetworniki, Tonsil będzie w stanie je wykonać...

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-113186

Toż ja nie nie pisałem ze Westra tylko Tesle sprzedaje. Napisałem że Tesla głosniki sprzedaje. Tonsil tez produkuje więc trudno nazywać Westre Takim Niemeckim Tonsilem. Westra robi aparaty słuchowe a Tonsil chyba jeszcze nie ;)

PIOTREQ - a masz jakiś link do wyrobów Tonsila sprzedawanych do Swajcarii? Chodzi mi o to czy sa jakieś zagraniczne firmy sprzedające te głosniki pod swoimi (lub tonsila) markami poza Polską?

pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-113193

Sprzedaje je np. niemiecka firma Conrad

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-113194

tak, miałem gdzieś adres sklepu internetowego ze Szwajcari z głosnikami tonsila, ale musiałbym poszukać.

Natomiast u naszych bliższych zachodnich sąsiadów, też czasem można nabyć jakieś nowinki z Tonsila- teraz mowa o Conrad-zie.

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-113195

tak, są jeszcze takie z fioletową membraną, ale to jeszcze nie to. To co podałeś w linku jest to średnio-wyższa klasa w Tonsilu. Natomiast wyższa klasa w wykonaniu Tonsila, tak jak pisałem ja je spotkałem w Szwajcarii.

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-113196

Dobre brzmienie kolumn wymaga dobrych głośników, ale chyba zestojenie całości (głośniki, zwrotnice, obudowa) jest chyba ważniejsze niż jakość samych głośników. Mając "zwykłe" (czytaj niedrogie) głośniki można, dobrze zestrajając całość, uzyskać dobre brzmienie i odwrotnie mając drogie głosniki w złych obudowach i nie dość dobrze dopasowanych zwrotnicach, brzmienie może być słabe np. krzykliwe. Należy pamiętać, że zasada działania głośników powszechnie stosowanych w kolumnach jest taka sama, a różnią się między sobą tylko szczegółami wykonania. Producenci oczywiście zawsze zapewniają, że te szczegóły decydują o całości, ale gdyby wykonać rzetelne testy to zdania prawdopodobnie byłyby podzielone. I tak pewnie kręci się audiofilizm...

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-113478

Nooo - warto zwrócić uwagę, że do tanich głośników nikt nie daje drogich komponentów, bo wtedy "taniość" przestaje być tania i traci sens. Dlatego tak naprawdę nie wiadomo ile maksymalnie da sie wycisnąć dobrego brzmienia z tanich przetworników, bo nikt sie z nimi tak nie "pieści" jak np. ze Scan Speakami. Tanie przetworniki używa się gdy całość ma być tania. Sami ocenicie czy rzeczywiście jest tania, ale ja bym chciał posłuchać takich konstrukcji na Tesli, z cewkami taśmowymi i kondensatorami Mundorfa lub Hovlanda - nawet i z SCR-ami.

pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-113485

Gdybym był producentem kolumn to zastawiałbym się co jest dla mnie większym kosztem, czy robocizna (projekt, wykonanie prototypu, zestrojenie), czy materiały (głośniki, obudowa). Ale w świecie biznesu liczy się jeszcze coś co nazywamy marką. Zwróćcie uwagę, że gdybysmy mieli ten sam głośnik z napisem Tonsil i np. Seas, to ten drugi będzie uważany niejako z założenia za lepszy. I tu producenci mają dylematy co wybrać.

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-113496

przy wyborze danego głośnika do projektu nie powinno sie patrzeć na markę, ale na parametry (T/S) jakimi dysponuje dany głosnik, oraz pomieżyć je i sporządzic wykresy charakterystyk, sprawdzić jakość wykonania głośnika, i potem dopiero mozna wybrać jakiś głosnik. Należy także zadać sobie parę pytań przed wyborem, jaka konstrukcję mamy zamiar zbudowac, czy ma dysponować dobrym basem czy lepiej postawić na nieco wyższy, ale z lepsza odpowiedzia impulsową, itp...

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-113500

paww - poruszasz temat i zaraz sie właczą różne lole i qb i stwierdzą żeś socjalista, politykier, nie znasz się na niczym bo oni mają trzy szkoły (po trzy lata na każdym roku;) prowadzą "biznesy" (ujemne dochody ze sklepu od 5 lat;) i nic nie wiesz o wrogich przejęciach (polskich cenionych na świecie manufaktur głośnikowych:)))

W Polsce praktycznie żadna firma nie posiada rozpoznawalnej marki - a tym bardziej mała firma. Dlatego nie może na niej zarabiać. Jesli spróbuje, to się wykończy. Konkurować może ceną - jak każda inna. Ale obnizenie kosztów stałych w produkcie, zależy głównie od skali działania. Dlatego małe firmy rozwijaja się na bogatych rynkach i to też bardziej w okresie ich wzrostu (potem zwykle są przejmowane a własciciele montują nowe przedsięwzięcia).

pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-113504

Słusznie, też uważam, że powinno się w pierwszej kolejności patrzeć na parametry głosników, aby były zgodne z przyjętymi założeniami projektowymi. Jednak świat tak funkcjonuje, że większość ludzi nie zna się na technice i patrzy często tylko wyłącznie na markę produktu. Tak jest również wśród audiofili. Na tym forum były wyrażane opinie, że wyrób markowy i drogi, a brzmienie jest nieprzekonujące i nieadekwatne do ceny.

https://www.audiostereo.pl/topic/7860-nowe-aa/#findComment-113505
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.