Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana kondesatorów

grzesik

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie rozebrałem swoje kolumny i przeraziłem się kiedy ujrzałem, że nie ma w nich ani śladu zwrotnicy. Są tylko kondesatory o następujących oznaczeniach:M.D.L 2,2 uf, 50 V, NP+- 10%.

Oczywiście jestem kompletnym laikiem w tej dzidzinie dlatego proszę o pomoc. Czy to badziewie można zastąpić jakimś kondesatorem lepszej klasy dla poprawienia przynamniej niskich tonów.

Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/7941-zmiana-kondesator%C3%B3w/

Są to kolumny jamo studio 180 czyli takie tam budżetówki. Poniżej przedstawiam zdjęcie

[obrazekLUKASZ-114348_1.jpg] [obrazekLUKASZ-114348_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1388-100005421 1170256027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymianą kondensatorów (w tym przypadku) niskich tonów nie poprawisz. Lepiej pokombinuj z ustawieniem głośników lub/i wytłumieniem pomieszczenia. Swoją drogą możesz wymienić te kondensatory na np. polipropylenowe

Zdecydowanie wymień na MKP SCR (akkus.com.pl).

Szeregowo z głośnikiem niskotonowym natomiast podłącz cewkę powietrzną 0,47mH (grubość drutu 1,4mm), dostępna na tej stronie.

Poprawi się bas, wysokie tony, a średnica nie będzie tak natarczywa.

Obudowę wytłum wełną mineralną, około 2-3cm na górnej, dolnej i tylnej ściance.

Cały tuning Cię wyniesie około 70zł, ale warto.

Gdyby wysokich było za dużo szeregowo z tweeterem dasz ewentualnie tłumik z rezystorów.

Wysokotonowiec ma 2" i kondesator 2,2 uF

sredniotonowiec ma 3" i 1,0 uF

rozumiem że po zamontowaniu cewki przewody do średnio i wysokotonowego głośnika poprowadzić nie od niskotonowego (tak jest teraz) tylko od złącz u dołu kolumny?

też mi się to wydało dziwne ale sprawdzwałem kilka razy, co do inpedencji to dla kolumny producent podaje 4-8 ohm, a dla poszczególnych głośników to nie wiem, jest tylko z tyłu logo producenta i nic więcej

Jedyne wytłumaczenie jakie mi przychodzi do głowy to to, że impedancja średniotonowca musi być duża (np znamionowo 16R), a wysokotonówki np 4R. Z ciekawości, zmierz omomierzem rezystancję głośników.

Prawdę mówiąc to ta kolumna praktycznie nie ma zwrotnicy, te kondensatoy są tylko po to, żeby te głośniki się nie spaliły.

Najlepsze wyjście to zrobić ją od nowa, ale jak nie masz czym mierzyć to lepiej nie ruszaj.

Na chwilę obecną mogę Ci tylko doradzić włożenie cewki szeregowo z niskotonowcem (około 0,62mH), w średniotowcu i wysokotonowcu wymiana kondensatorów elektrolitów na MKSE lub MKT, lub w droższej wersji na SCR MKP z akkusa.

Przydała by się jeszcze cewka po kondensatorze w torze średniotonowca, ale może to spowodować przesunięcie fazowe średniaka, a tym samym jakieś dziury lub podbicia w charakterystyce.

Zmiana kondensatorów i dołożenie cewki to bezpieczny tuning i można go robić w ciemno.

Możesz jeszcze wytłumić obudowę, dużo wełny na dół, po 2-3 cm na tył i górę.

Wełna mineralna mocno pyli. Szkodliwośc polega na tym że może drażnić drogi oddechowe. Ale jest prosty sposób. Zamiast wełny mineralnej do środka włożyć watę lateksową. Taką jaką stosuje sie do ocieplania zimowych kurtek . Przygotować jeden duży płat z kilku luźno ułozonych warstw, ponacinać na rogach - tak żeby boki się łatwo zaginały i włozyć to do środka na tylną scianę i zawinąc układając na ścianach bocznych, górnej i dolnej. Tylko zamiast w sklepie budowlanym trzeba jej szukac w sklepie z dodatkami krawieckimi :))) I na sto procent zdrowe ;)

pozdr.

Wełna mineralna to praktycznie to samo co szklana. Najbardziej pyla maty szklane zrobione z krótkich włokien ciętych kierunkowo i niektóre rodzaje tkanin szklanych. Generalnie te tworzywa sa tak zrobione że pyla dopiero po naruszeniu ich struktury. Ja miałem taka żółtą wełnę - w sprasowanym kocyku. Dopuki sie tego nie ruszyło było ok. Ale wystarczyło przytrzeć przeciąć lub rozedrzeć i juz było czuć w powietrzu pył. To są materiały do izolacji termicznej ale nie stosuje sie ich w miejscach gdzie występuje przepływ powietrza w pomieszczenaich mieszkalnych.

Tonsili stosuje oryginalnie wypełnienie watą lateksową (czy poliamidową - nie wiem jak się to dokładnie nazywa) i to tworzywo nie rodzi żadnych problemów i też nie jest drogie. Do kupienia w sklepach i hurtowniach z materaiłami krawieckimi :)

pozdr.

• 5 miesięcy później...

Tansze cewki niz na Akkusie (wiekszy wybor) ale te same mozna kupic tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tańsze kondensatory, o ile oczywiście nie wymieniłeś już, kupisz w audiosklepie (Jantzen Audio), a jużeli z warszawy masz możlwość zakupu, na wolumenie w łikend, ponoć foliowe za symboliczną złotówkę kupisz :) Cewki powietrze też ponoć tanie.

Cześć igod :). Przyznam , że z niekłamaną radością widzę po wakacjach, jak wartościowo udzielasz się na forum :)

A pamiętasz nasze starcia ?.... Ech , to były czasy ; )

Ps. A niechęć do kablarzy Tobie jednak została ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.