Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Przetwornik DAC jest konieczny ?

kardas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mało się znam na przetwornikach i mam małe pytanie. Posiadam DVD Pioneera DV-420K. Chciałbym je podłączyć do zestawu stereo. DVD ma dwa analogowe wyjścia stereo. Czy podłączając do tego zestawu przetwornik DAC zyskam lepszą jakość dźwięku?

DVD służy mi tylko do oglądania filmów i ewentualnie koncertów. Nigdy nie jest używane do odtwarzania muzyki stereo, do tego mam odtwarzacz CD.

Rozumiem że podłączając DACa, podłączam go najpierw do DVD kablem optycznym/coaxialnym i dopiero wychodzę sygnałem stereo z DACa do wzmacniacza? Tylko po co skoro DVD już ma wyjście analogowe stereo?

Czy zatem DAC przetwarzając sygnał poda go w lepszej jakości? Czy będzie to w ogóle odczuwalne w filmach? Czy nie warto zawracać sobie tym głowy i bezpośrednio DVD podłączyć do wzmacniacza poprzez 2xRCA ?

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

https://www.audiostereo.pl/topic/79883-czy-przetwornik-dac-jest-konieczny/

Rozumiem, ze filmy/koncerty z DVD wyłącznie w stereo. Jeśli tak (i tylko w takim przypadku) podłączenie DAC-a może mieć sens, ale niekoniecznie to usłyszysz, zależy od pozostałych komponentów. DVD ma owszem wyjście analogowe z wewnętrznego DAC-a (kiepskiej jakości) i chodzi właśnie o jego zastąpienie czymś (teoretycznie) lepszym. Moim zdaniem do filmów czy nawet koncertó na DVD nie ma sensu. No chyba, ze ten CD o którym piszesz jest kiepski, idzie w odstawkę i zamiast tego DVD+DAC będzie również do muzy. Tak się standardowo robi.

Dzięki za odpowiedź. No właśnie odtwarzacz CD to Naim CD5X zatem nie ma co nawet porównywać do DVD Pioneera. Tak jak pisałem głównie chodzi mi o filmy, muzyka stereo nie będzie odtwarzana przez DVD. Zostanę zatem przy podłączeniu DVD ze wzmacniaczem poprzez 2xRCA bez DACa.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Jasne. Jedna uwaga - założyłem, ze nie masz Dac-a (tylko myślisz o sensowności ewentualnego zakupu). Jeśli już masz i w dodatku DAC posiada wolne wejście cyfrowe, to oczywiście marnotrawstwem byłoby go nie wykorzystać. Szczególnie dla koncertów na dvd ze ścieżką PCM stereo.

Rozważam sens zakupu DACa, nie posiadam rzecz jasna go w zestawie. Chyba jednak pozostanę przy podłączeniu DVD ze wzmacniaczem przez RCA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.