Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kina domowego

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

skoro juz tak rozmawiamy . bylem na odsluchu wczoraj i bylo bardzo fajnie . odsluchiwalo sie dobrze . swietny dwiek . sprzedawca powiedzial mi ze wazne sa kable " interconecty " czy jakos tak . nie pamietam . chodzi o rca od cd do wzmacniacza . ja mam od komputera dosc slabe kable . ale mysle ze nie ma sensu kupowac do kompa 3 metdy kabla jakiegos tylko lepiej bylo by kupic odtwazacz cd i odsluchiwac z cd muzyke . co wy na to ? jeszcze mam pytanie . co mozecie mi powiedziec o kabelkach takich rca i glosnikowych ? jakie polecacie do stereo kable glosnikowe ? duzo ich nie potrzebuje do stereo bo z 5 -6 metrow moze mniej . bo mam zwyczajne z miedzi . bylem i kupilem dosc grube . nie pamietam grubosci . no i mysle nad zakupem takowych . nie wiem co myslicie o takich kotz ? moze nawet odrazu w Bi-Wiring ? bo jak kupowac to mysle odrazu zeby bylo dobrze . ja dopier ozaczynam przygode z audiofilstwem tak wiedz prosze o jakis rachunek dobroci ;] i nie denerwowania sie na mnie ze poruszam tematy morze

napisze jeszcze ze u tego pana przesluchiwalem na swoim wzmacniaczu i on mial jako zrodlo cd i dobrej jakosci rca i kable glsnikowe . roznica u niego a umnie to miedzy innymi co czuc to scena jest troche inna . bas pewnie tez. ale i tak czuc jakosc tych kolumn skoro graja na takich kablach i na troche kiepskim zrodle bo slabe mam chinche od komputera

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

karte dzwiekowa mam sound blaster fatal1ty x-fi platinum

dokladnie taka . o to dane techniczne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

po korekcie w ustawieniach i zwiekrzenia prubkowania na najwyzsze widze znaczaca roznice . po tym jak lekko dodalem funkcji crystal tez bardzo przyjemnie sie zrobilo . hm moze nie bylo by glupie zakupic interconekty do tek karty dzwiekowej . tylko ze to by wymagalo jakis 3 metrow kabla . czy to nie za duzo ? czy dzwiek na tym nie straci ?

odrazu sie zapytam . co sadzicie o formacie muzyki w flac? przesluchiwalem kiedys i bylem zdziwiony dzwiekiem jaki wydostawal sie z kolumn

Ukryta Zawartość

Od konca.

Dazy sie do tego zeby w dzwiek nie ingerowac wiec wszelkiego rodzaju upsampling i crystalizery sa be.

Z kablami nie szalej, bo zmiany jakie one wnosza sa najczesciej wyolbrzymiane do monstrualnych rozmiarow przez autosugestie sluchajacego. Jesli masz kable z miedzi (ale miedzi z miedzi a nie z aluminium lub stali z dodatkiem miedzi, bo i taki syf mozna trafic) 2.5mm^2 to zainwestuj kase, ktora przeznaczylbys na ich zmiane w akustyke swojego pokoju. Element niestety notorycznie zaniedbywany. Co nie zmienia faktu, ze tandetny interkonekt nalezaloby wymienic na cos lepszego. Jesli juz klotz to moze zrob sobie takie kabelki wlasnorecznie. Na forum jest instrukcja, kosztuje to grosze, a satysfakcja z ukonczonej pracy jest bezcenna. :)

A tak swoja droga to skad masz standy ostoi w takiej cenie? Wlasnie potrzebuje potrzebuje pary na tyl do kina...

PS

Flac to ta sama jakosc co cd - kompresja bezstratna.

server unreachable;--

Od konca.

Dazy sie do tego zeby w dzwiek nie ingerowac wiec wszelkiego rodzaju upsampling i crystalizery sa be.

Z kablami nie szalej, bo zmiany jakie one wnosza sa najczesciej wyolbrzymiane do monstrualnych rozmiarow przez autosugestie sluchajacego. Jesli masz kable z miedzi (ale miedzi z miedzi a nie z aluminium lub stali z dodatkiem miedzi, bo i taki syf mozna trafic) 2.5mm^2 to zainwestuj kase, ktora przeznaczylbys na ich zmiane w akustyke swojego pokoju. Element niestety notorycznie zaniedbywany. Co nie zmienia faktu, ze tandetny interkonekt nalezaloby wymienic na cos lepszego. Jesli juz klotz to moze zrob sobie takie kabelki wlasnorecznie. Na forum jest instrukcja, kosztuje to grosze, a satysfakcja z ukonczonej pracy jest bezcenna. :)

A tak swoja droga to skad masz standy ostoi w takiej cenie? Wlasnie potrzebuje potrzebuje pary na tyl do kina...

PS

Flac to ta sama jakosc co cd - kompresja bezstratna.

standy mam o tego pana od ktorego kupilem cdm 1 okazyjnie z monitorami je kupilem . na wiecej sztuk nie mam niestety dojscia .

co do kabli to sa 2x 2.5 bojdajze . miedz ale czy jakis shit czy jak nie wiem bo od kolesia z gieldy . tak kupilem narazie z mysla o kupieniu innych a te przejsciowo

a co dokladnie masz na mysli zmiana akustyki w pokoju ? maty wygluszajace ? i co do tych kabli to zapodasz jakis link co do tego zrobienia wlasnorecznie

?

Szkoda, bede musial wyszarpnac wiecej na nowe standy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Na poczatek wystarczy, a pozniej mozna sie bawic w cos lepszego. Tylko nie nalezy przesadzac z dlugoscia.

Co do akustyki to nalezy zaczac chociazby od ustawienia kolumn, poprzestawiana mebli itp. Wrzuc "akustyka" w wyszukiwarke to bedzie pare przyzwoitych tematow. A tak od strzalu zajrzyj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wystarczy kilka ostatnich stron.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Ukryta Zawartość

Na poczatek wystarczy, a pozniej mozna sie bawic w cos lepszego. Tylko nie nalezy przesadzac z dlugoscia.

Co do akustyki to nalezy zaczac chociazby od ustawienia kolumn, poprzestawiana mebli itp. Wrzuc "akustyka" w wyszukiwarke to bedzie pare przyzwoitych tematow. A tak od strzalu zajrzyj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wystarczy kilka ostatnich stron.

dzieki ;] super mi poradziles ;] naprawde ;].

wczoraj robilem male przemeblowanie kolumny ladnie ustawilem wedlug zalecen na stronie symetrycznie i wogole . skierowalem kolumny w strone sluchajacego i to wszystko poprawilo odsluch ;]

zamowilem dzis kable , wtyki na interconekty i przejsciowki . zrobie jutro lub po jutrze wlasne kable dity ;]

zrobie sobie interconekty od komputera do wzmacniacza i dodatkowo zrobie sobie juz na zapas interconekt zeby polaczyc amplituner z wzmacniaczem zeby go zastosowac jako koncowke mocy . powinno byc lepiej zwlaszcza ze mam zastosowane w tej chwili kable z tesco najzwyczajniejsze cieniutkie kabelki

jako kabel zastosuje Sommer The Spirit XXL a wtyki Neutrik NYS-373

mialem doczynienia juz z Neutrik NYS-373 i bardzo mi sie podobal w wykonaniu . wtyki bardzo dobrze przylegaja i dobrze trzymaja sie . az ciezko je odlaczyc

od komputera zastosuje 6 metrowy interconekt a zeby podlaczyc wzmacniacz z ampli to pol metra . za tyle kabla markowego nie wiem jakiegos gotowca musial bym bardzo duzo wydac skoro klotz kosztuje okolo 70 zl pol metra a ja zaplacilem za to wszystko czylo 13 metrow i 8 wtykow niespelna 200 zl .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co sadzis o takich podstawkach po te moje cdm 7?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kable jusz przyszly i po lutowalem koncowki . po nie dlugim odsluchu slychac roznice w lepszym basie i poprawionej szczegolowosci . poprawila sie przestszen i wiecej szczegolow slychac w stereo

dodam ze poprzednie kable to zwyczajne rca z tesco . zrobilem sobie tez dodatkowy 2x 50 cm rca

sprawa doboru amplitunera kd jest jeszcze nie zamknieta . czekam jeszcze na przelew zeby miec te 2.6 kafla na amplituner i do tego czasu mam jeszcze czas na ewencualna zmiane . moze jakies propozycje inne ? mam na oku nowy amplituner yamahy rx v 1900 chcial bym taka 3800 uzywana znalesc w fajnej cenie ale ciezko jest. chodzi mi glownie o amplituner swietnie spisujacy sie w kd bo do stereo bede miec na fronty ax 900 . budzet okolo 2500 zl . prosze o propozycje

taka yamaha rx v 4600 tez wchodzi w gre . chodzi mi glownie o jakosc w kd

czytalem wlasnie opinnie pewnego pana ktory mial i dobry wzmacniacz stereo i dobry amplituner i stwierdzil ze jak mial by drogi raz kupowac to wybral by tanszy amplituner na rzecz lepszego wzmacnaicza stereo . wiedz nie wiem . chyba pozostane przy tym 1900 .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.