Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do rocka/metalu + połączenie z ampli

Neb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich miłośników lamp i muzyki. Chciałbym trochę odgrzebać temat sprzed 2 lat - jaka lampa do rocka/metalu. Czytam forum od jakiegoś czasu, oprócz wspomnianej dyskusji przewertowałem jeszcze kilkanaście/kilkadziesiąt, i po momentcie uczucia, że zaczynam cokolwiek wiedzieć i rozumieć z arkanów lampowej magii zdałem sobie sprawę, że tak naprawdę mam w głowie wielki chaos.

Tyle tytułem wstępu i jako usprawiedliwienie założenia nowej dyskusji. Będę wdzięczy za wszelkie sugestie, które pomogą mi skompletować system cieszący moje ucho.

Posiadam Monitor Audio RX8 (i potwierdzam przypadłości, już kilka razy wytknięte na tym forum - ostra góra, często słyszalna sybilizacja, rozlazły dudniący bas). W tym momencie grają z amplitunerem HK AVR460, (który na pewno nie poprawia brzmienia RX8 a wręcz przeciwnie). Słucham sporo rocka i metalu(również w ekstremalnych odmianach, co często wiązało się z kiepską produkcją). Od kilku lat zaobserwowałem u siebie tendencję do podróżowania raczej w kierunku stoner rocka i bluesa co niewątpliwie jest związane z procesem starzenia się ;) Od czasu do czasu lubię też zarzucić na ruszt Możdżera, Dianę Krall czy Kitaro. Doszedłem do wniosku, że wzmacniacz lampowy prawdopodobnie poradzi sobie z natarczywością górnego pasma RX8 (których póki co nie chciałbym wymieniać) i do tego da możliwość w miarę elastycznego tuningu poprzez wymianę samych lamp. Nie boję się chińszczyzny, ale też nie znam się na elektryce, lampę wymienię, ąle z innymi podzespołami może być problem. Dysponuję kwotą max do 2500PLN. Chciałbym ją dobrze zainwestować z Waszą pomocą.

Stąd 2 pytania - jedno raczej bazujące na subiektywnej opini i doświadczeniu ludzi posiadających ogromną wiedzę w temacie; 2gie techniczne:

1. Jaki wzmacnacz do max 2500PLN według Waszej opini ma szanse sprawdzić się z RX8 przy odgrywaniu dźwięków o których wspomniałem?

2. Jak zaadaptować wzmacniacz lampowy do systemu z amplitunerem pięciokanałowym (AVR460 ma pre-out)? CD, gramofon i głośniki przednie podpiete do wzmacniacza (jeśli słucham stereo to nie włączam amplitunera) z możliwością włączenia amplitunera z 3ma pozostałymi kanałami kiedy zajdzie potrzeba obejrzenia filmu. Większość wzmacniaczy lampowych we wspomnianym przedziale cenowym nie ma wejścia power AV, czy zatem mogę podłączyć amplituner(po pre-out) do jednego z wejść na wzmacniaczu (dajmy na to DVD)?

Jęsli wypisuję herezje proszę o wyrozumiałość.

pozdrawiam

Neb

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.