Skocz do zawartości
IGNORED

Chromatyczny Frescobaldi ;-)

aleksandraU

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj dotarł do mnie zamówiony 3-pak wydawnictwa Ligia. Utwory Frescobaldiego. Ależ ta muzyka znakomicie się uzupełnia z fantazją chromatyczną Bacha, z utworami Gesualdo...

Na płycie m.in Messa della Madonna, Messa della Domenica, sporo fantazji, ricercarów itd. Jean-Marc Aymes znany jest mi wyłącznie ze znakomitej płyty Pianto della Madonna, zawierającej sporą ilość Monteverdiego. Płyta jak na moje uszy znakomita.

Co sądzicie o wykonawstwie Aymes'a i generalnie tym wydawnictwie? Może ktoś mógłby coś jeszcze Frescobaldiego polecić?

3487549902212.jpg

Pozdrawiam,

Ola

https://www.audiostereo.pl/topic/80219-chromatyczny-frescobaldi/

Nic nie powiem, a tylko będe na razie czekał Aleksandro na Twą porównawczą introspekcję Messa della Madonna i Messa della Domenica.

Dzisiaj zagłębiam się głównie w fantazje z pierwszej płyty, ale jak poznam całość - z przyjemnością opisze wrażenia.

Warto również dodać, że znakomita jest jakość nagrania. Tak soczyste i bogate brzmienie klawesynu mam co najwyżej na płycie Hantaia z

Das Wohltemperierte..

Pozdrawiam,

Ola

cieszę się Olciu, że Ci się spodobało :-)

celuj zatem w nagrania z "consonanze stravaganti" i "cembalo cromatico" w tytułach, zresztą wysyłam Ci dwa artykuły recenzyjne, a jednak trzy wysłałem :-)

pozdrawiam!

cieszę się Olciu, że Ci się spodobało :-)

celuj zatem w nagrania z "consonanze stravaganti" i "cembalo cromatico" w tytułach, zresztą wysyłam Ci dwa artykuły recenzyjne, a jednak trzy wysłałem :-)

Dziękuję za ciekawe artykuły. Zresztą chyba widziałam nawet w Duo płyty Tactusa z wykonaniami Vartolo (tym bardziej że recenzja b. zachęcająca).

Pozdrawiam,

Ola

Interpretacja kapitalna, ale czy należy aż tak się zachwycać discopolo 17 wieku? Chyba nie było więkczego kiczu w muzyce tamtych czasów niż "la battaglia":))) Przecież Frescobaldi ma w swoim dorobku naprawdę wartościowe utwory.

interpretacja kapitalna - sam Kolega napisał - więc po co to jęczenie? kto się tu niby zachwyca bataglią jako taką? po co te sugestie, że jestem miłośnikiem discopolo? mógłby sobie Kolega darować, naprawdę...

a to, że ja lubię discopolo to jest kwestia zupełnie odrębna od Frescobaldiego ...

...niech żyje wolność! wolność i swoboda! niech żyje zabawa i dziewczyna młoda! tralala :-)))

a to, że ja lubię discopolo to jest kwestia zupełnie odrębna od Frescobaldiego ...

Chyba nie zupełnie odrębna. Bo discopolo ma pewne powiązanie z italodisco, które z kolei ma korzenie między innymi w 17-wiecznych kiczowatych i prymitywnych formach typu "la bataglia".

Chyba nie zupełnie odrębna. Bo discopolo ma pewne powiązanie z italodisco, które z kolei ma korzenie między innymi w 17-wiecznych kiczowatych i prymitywnych formach typu "la bataglia".

jak szanowny Kolega chce pogadać o powiązaniach discopolo i italodisco to może łaskawie założy osobny wątek? nota bene na pewno by skorzystał bo się w ogóle nie orientuje ;-)

• 9 miesięcy później...

Ostatnio na forum dyskusje o Bachu, a tymczasem nikt nie wspomniał o bardzo ciekawym wznowieniu (uzupełnionym zresztą) boksu

"Frescobaldi: Complete Edition":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znakomite. Dzisiaj w odtwarzaczu płyta "Canzone" z powyższego boksu. Warto przypomnieć że Frescobaldi to mistrz chromatyki i cudownego brzmienia.

Z jego Fiori Musicali kopiował i Bach i Buxtehude. Nie słuchałam jeszcze "Messa della Madonna". Ciekawa jestem jak wypadnie w porównaniu ze znakomitym Canticum.

Oczywiście Sergio Vartolo, którego niegdyś polecił Graaf jest bezkonkurencyjny. Mimo szalonych zmian tempa

i odjechanej jazdy :-) Taki Frescobaldi na sterydach.

Może ktoś podzieli się spostrzeżeniami na temat ciekawych, wartych uwagi nagrań Frescobaldiego?

Edycja: A to jedna z Libro D'Arie Musicalli Per Cantarsi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

Gość glazior

(Konto usunięte)

Bardzo dajna płytka z delikatnym cieniowaniem wokalu i instrumentacji:

Ukryta Zawartość

Tutaj instrumentalne canzony, Cocset świetnie prowadzi ekipę:

Ukryta Zawartość

Tutaj przykład że solidna robota zawsze znajdzie kogoś kto ją doceni. Jak - to inne zagadnienie :D

Ukryta Zawartość

Aymesa niestety nie słyszałem.

Bardzo dobry jest Andrea Marcon grający na organach, wydany przez Divox.

coś w oryginalnych klimatach tj czuciu głosu i gestu, niekoniecznie kanonicznie, fajnie się słucha:

Ukryta Zawartość

Jako nawiązanie do Frescobaldiego warto porównać jego drogę ze Sweelinckiem, puściłem tekścik o płytce z tamtej szkoły

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.