Skocz do zawartości
IGNORED

Creative x-fi 5.1-problem z wyjściem optycznym do amplitunera

tajtus5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was. Mój problem jak w tytule, mam kartę x-fi 5.1 i amplituner yamaha ax-2. Jeśli karta jest podłączona analogowo 5.1 wszystko działa ok, ale po podłaczeniu przez optyka mam jedynie dźwięk stereo o czym świadczy napis na ampli...sygnał który dochodzi to PCM (niezależnie od ustawień na karcie 2.1/5,1) a nie przestrzenny. Kabel i amplituner na pewno są sprawne ponieważ x-box360 działa bez problemu pod tym wejściem optycznym. Za wszelką pomoc bardzo wam dziękuję.

Masz na myśli Creative x-fi surround 5.1(podłączana przez usb? Jeśli tak to muszę cię zmartwić ale ta karta nie pozwala wysyłać dźwięku 5.1 optykiem:(. Tylko niektóre karty Creative podłączane do płyty głównej mogą wysyłać cyfrowy dźwięk 5.1.

No to mnie troszkę zmartwiłeś ponieważ jest u mnie zauważalna różnica w jakości dźwięku miedzy optykiem a analogiem podczas słuchania stereo. No ale nic...pozostaje jedynie kupić lepsze kable i może to zrekompensuje mi słabszą jakość na cinch/jack :)

Pobaw się AC3filter i odpowiednim programem do odtwarzania, który umie przesłać sygnał 5,1. Jeżeli natomiast pytasz o dźwięk 5,1 w grach po optyku - nie ma takiej opcji.

Masz na myśli Creative x-fi surround 5.1(podłączana przez usb? Jeśli tak to muszę cię zmartwić ale ta karta nie pozwala wysyłać dźwięku 5.1 optykiem:(. Tylko niektóre karty Creative podłączane do płyty głównej mogą wysyłać cyfrowy dźwięk 5.1.

Moment. Jak to w ogole mozliwe zeby karta potrafila wyslac spdif tylko w ograniczonej ilosci kanalow?

server unreachable;--

Jakie ma byc zrodlo tego dzwieku 5.1? Bo jesli to juz jest dts/ac3 to karta nie potrzebuje zadnych dekoderow ani enkoderow, bo ma tylko przepychac sygnal na wyjscie spdif nie modyfikujac go w zadne sposob. Natomiast jesli zrodlo jest stereo to podobny efekt uzyskasz wlaczajac upmixing na amplitunerze.

A tak w ogole to nie ma alternatywnych sterownikow do tej karty?

server unreachable;--

źródłem oczywiście ma byc sygnał przestrzenny, nawet podczas sprawdzania głosników w panelu kontrolnym creative dźwięk wydobywa się tylko stereo, choc teoretycznie jest odtwarzany w każdym z 6. Tak jak pisalem wcześniej, nawet mimo ustawienia w panelu wyjścia 5.1 to i tak na amplitunerze wyświetla mi się że sygnał docierający do niego optykiem to stereo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu jest opis jak zrobić aby z karty Creative'a wychodził cyfrowo dźwięk 5.1. Ale jak mówiłem trzeba mieć odblokowany pakiet kodeków, którego twoja karta nie obsługuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wielkie dzięki seba za ten link, pomógł w rozwiązaniu problemu. Ustawilem wyjście na spdif-out i o dziwo jedynie zmiana w ustawieniach ac3filter rozwiązała cały problem. W końcu mogę się cieszyć cyfrową jakością dd i dts:) dzięki wam jeszcze raz.

Heh. Czyli jednak nie potrzeba tych kodeków:) Najwidoczniej pomyliło mi się z analogowym dźwiękiem 5.1(np. w grach). Wtedy jeśli nie posiada się tych kodeków to mamy tylko sygnał stereo przez spdif.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.