Skocz do zawartości
IGNORED

połączenie PC przez amplituner, 2 monitory

jpalach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki sprzęt:

1. Komputer PC,

a) z kartą graficzną Ati Radeon 4870 (Wyjście HDMI oraz DVI)

b) z kartą muzyczną zintegrowaną - Realtek HD audio 5.1 (3 wyjścia jack)

2. Monitor Samsung SyncMaster 206BW (wejście DVI)

3. Monitor Samsung T260 (wejście DVI i HDMI) (monitor nie TV)

4. Amplituner Denon AVR-1911

4 wejścia HDMI, 1 wyjście HDMI, 1 wejście coaxial, 1 wejście TOSLINK

Dekodery dźwięku

Dolby Digital

Dolby Digital EX

Dolby Digital Plus

Dolby ProLogic II

Dolby ProLogic IIx

Dolby TrueHD

DTS 96kHz/24bity

DTS Discrete 6.1

DTS Matrix 6.1

DTS-HD

DTS-NEO:6

Sercem zestawu jest amplituner. Do niego podłączone jest 5 głośników (kino domowe) oraz na wyjściu jest monitor T260 podłączony przez HDMI. Do tej pory było tak, że komputer miałem podłączony kablem DVI-DVI z monitorem SyncMaster, a jako drugi monitor podłączałem kablem HDMI-DVI T260 (przez co do T260 wchodził HDMI od amplitunera i DVI od PC). Dodatkowo kablem jack-RCA podłączałem dźwięk z komputera do amplitunera.

Działało to dobrze, z dwoma wyjątkami - dźwięk z komputera był tylko stereo (chinch'e), do monitora T260, włączając kabel zasilający, szły 3 kable.

Zainstalowałem sterownik Ati HDMI audio, dzięki czemu do wyjścia HDMI karta graficzna dołącza dźwięk, odpiąłem połączenie PC(HDMI) - T260(DVI) i zmieniłem na PC(HDMI) - Amplituner(HDMI). Zadziałało. Po wybraniu na amplitunerze odpowiedniego źródła (podpiąłem pod SAT/CBL) oraz dołączenia we właściwościach drugiego monitora - obraz pojawił się na nim (przechodząc przez amplituner), a dodatkowo - był też dźwięk (karta muzyczna widziana jako ATI HD AUDIO REAR).

Tutaj pojawił się pierwszy problem - bez względu na to czy puszczałem dźwięk z winampa czy z filmu z płyty DVD - dźwięk nadal był tylko stereo. Ale stwierdziłem, że później się tym zajmę, ważne że udało mi się wyeliminować dwa kable (jeden HDMI-DVI do monitora z PC oraz drugi jack-RCA do amplitunera), zamieniając je na jeden HDMI-HDMI. Odpiąłem ten kabel, żeby puścić go za meblem, ale po podpięciu już nie włączył się drugi monitor. Po paru próbach, (włączanie/wyłączanie przewodów, próba ustawienia w Catalyst drugiego monitora, ustawienie w amplitunerze dla tego źródła na sztywno jako źródła HDMI - wczesniej było AUTO) w końcu się ten drugi monitor włączył (widoczny we właściwościach ekranu jako AV DENON). Po jakimś czasie jednak znowu się wyłączył (zmieniłem w międzyczasie źródło na konsolę (podpiętą HDMI-HDMI) i do tej pory już mi się go nie udało włączyć, nie mam więc ani dźwięku, ani obrazu na drugim monitorze. Zachowuje się to bardzo niestabilnie. Połączenie amplituner -> monitor jest po kablu HDMI 1.3 (może to ma znaczenie), ale podłączanie konsoli nie stanowi żadnego problemu. Dodatkowo amplituner prezentuje ustawienia na monitorze podłączonym do wyjścia - nie ma z ich wyświetlaniem żadnych problemów.

Wcześniej myślałem o kupnie karty dźwiękowej z wyjściem optycznym, żeby podpiąć dźwięk po TOSLINKU, ale może uda się zaoszczędzić te 150zł. Połączenie analogowo trzema jackami -> 5 RCA też nie wchodzi w grę - amplituner analogowe wejścia ma tylko pojedynczo (stereo).

Oprócz konsoli, do amplitunera mam podłączony też odtwarzacz CD po coaxialu.

podsumowując ten dośc długi i zawiły opis:

1. Dlaczego podłączenie tego drugiego monitora jest takie niestabilne i jak je ustabilnić może zmiana kabla na HDMI 1.4 ?

2. Jak uzyskać i czy w ogóle się da dźwięk 5.1 z komputera przez HDMI?

3. Może całość połączyć w jakiś inny sposób?

Całość to właśnie amplituner, dwa monitory, xbox, PC, CD - w przyszłości pewnie tuner telewizyjny np astera - też po HDMI, w jeszcze dalszej przyszłości może jeszcze odtwarzacz bluray.

Zdaję sobie sprawę, że brzmi to dość zawile - chętnie doprecyzuję ewentualne pytania ;)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.