Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V630 problem z podłączeniem dvd

tajland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem natury technicznej. Jestem posiadaczem amplitunera Yamaha RX-V630 i zakupiłem do niego dvd Yamaha 661,który posiada wyjście hdmi oraz cyfrowe wyjście typu coaxial. Amplituner niestety nie posiada wejścia hdmi,a wejście cyfrowe coaxial posiada jedynie na cd. Czy istnieje zatem możliwość podłączenia tego zestawu tak aby był dźwięk 5.1 ?

podłącz amplituner pod tv (ten ampli ma OSD, można też z poziomu wyświetlacza w ampli, ale menu ekranowe jest bardziej czytelne na tv), a opcję tą zmieniasz w menu... pilotem oczywiście nawigujesz

123... test

od początku

kabel wpinasz w amplitunerze na tylnym panelu do gniazda żółtego - video ( na samym dole oznaczone są jako monitor out) w tv w aux/ext też do żółtego, przestawiasz tv w tryb aby wyświetlał z tego wejścia, później pilotem menu i masz menu na tv

123... test

Z tyłu w ampli nie ma żółtego. Tam gdzie jest napis monitor out są trzy kolory czerwony,niebieski i zielony.m Podejrzewam,że dwa są na audio,a jedno na video. Jednak w który nie wetkne kabla to nic nie widać na telewizorze. Gdy to samo robie z dvd to jest obraz. Nie wiem co tam nagrzebałem, ale przycisk menu w ampli przestał działać,choć wyświetla się czerwona dioda jakby z pilota nadawany był sygnał.

a obok o lewej masz te wejścia video

ps

te zielone niebieskie czerwone to są wejścia component też do obrazu ale po nich OSD nie działa dla menu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

123... test

Dobra poradziłem sobie,choć obrazu z ampli nie miałem na telewizorze,ale pilot nagle zaczął działać i jakoś do tego doszedłem. I jeszcze jedno pytanie. Choć słyszę,że jest dźwięk 5.1 i to nieporównywalny z tym jaki miałem na poprzednim dvd (manta ha ha)to skoro jest to podłączone pod gniazdo na cd to nie ma jakiś strat w porównaniu do tego jakbym podłączył pod gniazdo optyczne przeznaczone na dvd?

tu masz instrukcję, co prawda eng, ale z obrazkami :)

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

123... test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.