Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe czy Zestaw stereo

hadrion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym prosić o pomoc w wyborze jakiegoś sensownego zestawu do muzyki/filmów.

po 1) tj. lokalizacja, mieszkanie w bloku, pokój 5 x 3,5 odległość od ekranu (Panasonic p42y10, 720p) ok. 2,5-3m, z jednej strony duże okno 2,5 x 2 z drugiej dalsza część pokoju

2) budżet jest niestety ograniczony dość mocno ze względu na wydatki ślubne :) myślę, że gdyby udało się zmieścić w 1500-2000zł byłoby fajnie, z nastawieniem na dolną granicę

3) sprzęt ma służyć do 25% CD, 25% radio, 25% filmy, 25% ipod/mp3 jak przyjdą znajomi, żeby nie żąglować cd, z biegiem czasu myślę, że cd/radio będą stanowiły większość zastosowań lub też będzie do nich oddzielny sprzęt w drugim pokoju

nie nastawiam się na sprzęt nowy i wręcz wolałbym coś dobrego, a starszego, amplituner nie musi mieć złącz hdmi, wystarczy optyczny/coax, telewizor ma 3 złącza hdmi + componenty więc myślę, że wystarczy na najbliższy czas, odtwarzacz do filmów to viewsonic vmp-71, ma wyjście optyczne, które chciałbym wykorzystać do podłączenia z amplitunerem

pierwszy mój pomysł to amplituner KD i do tego zestaw głośników 5.0/5.1

amplituner np. Harman Kardon 7000, do tego głośniki Wharfedale diamond 8.4 (zestaw mogę kupić za 700zł)

rozważałem też tannoye M3 lub F4 jako zestaw stereo, mission m73, jako zestaw kd Quadral quintas 5000, taga tav 606

jednak mógłbym też zrobić to tak aby najpierw kupić ampli + głośniki, potem wzmacniacz do stereo i jakiś dobry CD, na początek mam jakiś odtwarzacz DVD więc bardzo biednie ale jednak cd odtworzę, wolałbym kupować rzeczy etapami, ale jednak być z nich zadowolonym niż musieć co rok/dwa wymieniać wszystko,

nie jestem audiofilem i pewnie na początek wszystko mnie zadowoli, gdyż aktualnie mam zestaw logitecha x530 :) ale chciałbym, żeby to jakoś sensownie zagrało

co do muzyki to lubię głównie rock/pop/jazz lub też bardzo okazjonalnie klasyka, ale głównie to co na początku.

z góry dziękuję i pozdrawiam,

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/80886-kino-domowe-czy-zestaw-stereo/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.