Skocz do zawartości
IGNORED

klocki Harmana i kolumny Tannoy M4

harmanek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie grupowiczów.

Temat pewnie stary jak świat ale wasze rady są tym cenniejsze, bo......... są sprawdzone. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem wzmaka Harman Kardon 670, CD HD 750 oraz pary kolumn Tannoy M4. Przesiadka na ten sprzęt po klockach Technicsa to dla mnie, laika w zakresie sprzętu audio naprawdę duża zmiana. Problem, jakiego wcześniej nie miałem a jaki powstał po odczytaniu iluś tam tematów tej grupy dyskusyjnej dotyczy kabli i przewodów połączeniowych zarówno w zakresie kabli pomiędzy wzmacniaczem a CD oraz wzmacniaczem i kolumnami. Używam obecnie zwykłych kabli połączeniowych audio typu RCA oraz zwykłęgo przewodu kolumnowego o średnicy 2,5mm. Powiedzcie, czy należałoby zmienić kable audio i przewody kolumnowe na jakieś bardziej wyrafinowane? Czy faktycznie jest jakaś różnica w odsłuchu, czy to tylko wyłącznie wynik autosugestii? Podobno gdyby zastosować ślepe testy, czyli słuchając muzyki nie wiedząc jakie kable są testowane to można się mocno pogubić. Ponadto, czy należałoby by może połączyć wzmacniacz z CD poprzez wejścia/wyjścia cyfrowe (otycznie/coaxialne) czy pozostać przy analogowym? Czy to coś by wniosło do jakości odsłuchu muzyki? Jakie kable głośnikowe według was należy zastosować do mojego zestawu jeśli uważacie, że to wpłynie na jakość dźwięku? Oczywiście w rozsądnych przedziałach cenowych (czyli dla mnie do 200pln przwód audio i 30pln za m kabla głośnikowego)

Bądźcie wyrozumiali bo wiedzę na ten temat mam dużo gorszą niż "ucho".

https://www.audiostereo.pl/topic/8154-klocki-harmana-i-kolumny-tannoy-m4/

Witam. Jesli dopiero zaczynasz audiofilska przygode to nie sadze zebys uslyszal roznice pomiedzy "kablem od lampki" a kablami za kilkadziesiat czy kilkaset pln. Musisz przede wszystkim poznac swoj system, wiedziec co chcialbys ewentualnie zmienic w jego brzmieniu. Poza tym im wiecej i dluzej sluchasz (nie tylko swojego systemu) tym lepiej. Mozna powiedziec ze kablami "dopieszcza" sie brzmienie posiadanego zestawu. Pozdrawiam.

Pewnie użyłeś wyszukiwarki i wiesz, że temat kabli i ich wpływu potrafi doprowadzić do burzy z piorunami na forum. Jeśli chcesz uzyskać poradę co do kabli, powinieneś określić co przeszkadza Ci w obecnym brzmieniu lub jakiego efektu poszukujesz. Jeśli chcesz się przekonać czy wymiana okablowania coś daje, proponuję wypożyczyć jakieś kable (głośnikowe), podłączyć do sprzętu i ... posłuchać. Jeżeli podoba Ci się brzmienie Twojego zestawu to zostaw tak jak jest - za jakiś czas sam dojdziesz do tego co jest do porawy.

Pozdrawiam

PS Jak sie sprawuje CD - napęd nie hałasuje, czyta CD-R'y? Pytam, bo sam będę się przymierzał do zakupu źródła po odebraniu wzmacniacza.

Niedawno testowałem sporo kabli i głośnikowych i interkonektów, a ponieważ mamy podobny sprzęt (ja mam HK 680, HD 710 i Tannoy M4 ;-)) ) więc coś mogę Ci powiedzieć.

Jeżeli chodzi o głośnikowe to u mnie najlepiej zagrały Real Cable bm 400 (w porównaniu z obecnie posiadanymi Jamo Flat II rewelacja!!) Są to kable które lekko rozjaśniają górę i to na prawdę słychać, a Tannoy'om przydaje się lekkie rozjaśnienie!

Jeżeli chodzi o interkonekt to tu chyba wypożyczyłem najwięcej i u mnie najładniej zagrał Monitor Andros i Van den Hul de Bay C5- scena stała się wręcz nieograniczona.....

Real Cable kosztuje jakieś 33 zł/metr a Monitor 330 zł. Van den Hul koło 380 zł.

Zanim jednak cokolwiek kupisz- wypożyczaj kable do domu i słuchaj. Tylko wtedy kupisz na prawdę to co Ci odpowiada! Poza tym każdy ma inny gust, a o gustach się nie dyskutuje, więc nie słuchaj żadnych opinii, tylko słuchaj. Tym bardziej że wypożyczenie kabla nic nie kosztuje.....

Dziękuję za opinie. Zolty - jeśli chodzi o cd Harmana to powiem szczerze, że napęd jest słyszalny ale dla mnie nie na tyle żeby z niego zrezygnować. Wydałem na niego 780pln i nie żałuję ani chwili. Zresztą sprzedawca nie taił niczego i powiedział, że kosztem innych elementów mechanika jest słabsza. Jednak robiłem odsłuchy innych źródeł i dla mnie pasuje najbardziej właśnie ten model, dodatkowo pasuje do wzmaka :-) Poza tym czyta CDRy, CDRW bez problemu. Zdażyło się jednak, że nie przeczytał płytki audio ale to była wina "wiekowego brudu na nośniku". Po przeczyszczeniu poszło idealnie. Stąd wniosek, że korekcja błędów ustawiona dość nisko. Co do propozycji Rafka to oczywiście świetna propozycja żeby wypożyczyć kable do odsłuchu ale na moim zapiecku reakcja sprzedawcy na nazwę Monitor Andros i Van den Hul de Bay C5 sprzedawcy nie mówiąc o chęci wypożyczenia tych kabli spotkałaby się z całkowitą ignorancją z gestem pukania w czoło.

Niemniej postaram się pożyczyć kable w "stolicy".

Powiedzcie mi jeszcze czy macie jakieś doświadczenia z tunerami radiowymi abym mógł coś wybrać. Lubie słuchać radia pomimo dużej ilości głupawych przekazów i reklam.

Jeszcze a propos kabli i interkonektow. U mnie Hk670 gra z HD740 i Phonarami Volume 1.1. Co do interkonektow, to nie odsluchiwalem wielu: jakis tanszy Ixos, czerwony Nakamichi, wspomniany juz Van den Hul Bay C5 Hybrod i oczywiscie kabelki pudelkowe 'no name'. Bardzo wyrazna roznice odczulem jedynie porownujac te kabelki z pudelka z firmowkami, zas porownujac same firmowki, hm... roznice byly pomijalnie male. Pozostawilem sobie VDH. Kolumny polaczylem kablem Real Cable, nie pamietam oznaczenia, ale kosztowal 20 PLN-ow za metr biezacy. Gra bardzo ladnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.