Skocz do zawartości
IGNORED

jak zbudować wzmacniacz hi end

hauser7

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze raz o mocy:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

• 1 miesiąc później...

Odgrzewam, albowiem zbudowałem testowy kanał końcówki, której schemat jest w poscie #210.

Thd=0,00645% @ 22V rms 1kHz @ 6R; Imd=0,02% @ 60Hz/7kHz 4:1 dla Ibias=15mA, 1 para 5200/1943, zasilanie +/-53V.

Przyzwoicie. Z ciekawości zacząłem podnosić bias i przy około 600 mA zniekształcenia obniżyły się jeszcze o 20dB, ale chwilowo mam ją na radiatorze uniemożliwiającym dłuższe testy z takim biasem. Jeśli coś dobrego wycisnę z tego układu to pokaże. Pozdrawiam

Piotr

Garść pomiarów:

Spektrogramy nie znormalizowane

Harmoniczne 1kHz, 20V rms @ 6R

Ukryta Zawartość

Intermodulacja 60Hz / 7kHz 4:1

post-33778-0-86267700-1310751698_thumb.jpg

Intermodulacja 8 i 9kHz

post-33778-0-96997300-1310751686_thumb.jpg

Wieloton

post-33778-0-48927600-1310751712_thumb.jpg

Zbliżenie na 10kHz

post-33778-0-56987900-1310751727_thumb.jpg

Dla porządku dodam, że nie jest to klon rzeczonego w #210 wzmacniacza.

Schemat ten przewija się przez zachodnie publikacje dla DiY audio od przeszło 30 lat.

Poniżej moja wersja tego wzmacniacza.

post-33778-0-11485500-1310754540_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra obota :)

Widać że nawet przy prostym układzie można osiągnąć przyzwoite rezultaty :) TPC robi swoje ale był bym ostrożny przy jej stosowaniu. Możesz wrzucić oscylogramy z opp. impulsowej ?

Dał bym zabezpieczanie z pocięta charakterystyką jednak.

Zmodyfikował bym tez lekko tą kaskadę :) Rezystory emiterowe możesz spokojnie dać 0.22oma.

Przy 600mA jest już sporo klasy A jakieś 6W dla 8om :)

Wszystkie pomiary były robione na 20W/6om ?

I daj Zobla bo bez niego masz oscylacje przy obciążeniu dużym głośnikiem niskotonowym jak w banku.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

A więc tak: zbudowałem kolejny kanał tego wzmacniacza celem testowania przy wysokich biasach. Okazało się że zwiększanie biasu ponad 100mA niczego już nie poprawia, a nawet pogarsza. Obserwacja z przed kilku dni była błędna, a jej przyczyną było to, że w pierwszym pomiarze przy biasie 25mA była pętla masy, a przy pomiarze wariackim, tym gdzie na chwilę bias podniosłem do ponad 500mA, pętli masy nie było. To też pokazuje dlaczego eliminacja pętli mas jest ważna nie tyle z powodu wnoszonego przydźwięku sieci, co z powodu, że we wzmcniaczu z pętlą sprzężenia zwrotnego, dodatkowy sygnał zakłócający jest 'obrabiany' przez sprze zwrotne tak jakby był sygnałem błędu samego wzmacniacz, a że nim nie jest to wzmacniacz wytważa sygnał korygujący, który niczego nie koryguje, a wydostaje się z sygnałem do obciążenia. Może właśnie dlatego w pewnym czasie modne stały się wzmacniacze bez pętli sprz zwr. które były nie czułe na powyższą pętle masy i grały w pewnych warunkach nieco lepiej.

Przedstawione powyżej spektrogramy są już bez pętli, co jeszcze potwierdziłem dzisiejszym testem:

bias=100mA

Ukryta Zawartość

potem zacząłem zwiększać bias obserwując widmo, aż do momentu 'smoke in the lab'.

Tu widok na dzisiejsze moduły, obok tem , który bąka:

post-33778-0-50053300-1310986005_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A więc tak: zbudowałem kolejny kanał tego wzmacniacza celem testowania przy wysokich biasach. Okazało się że zwiększanie biasu ponad 100mA niczego już nie poprawia, a nawet pogarsza. Obserwacja z przed kilku dni była błędna, a jej przyczyną było to, że w pierwszym pomiarze przy biasie 25mA była pętla masy,

To ze znieksztalcenia przy duzym pradzie spoczynkowym beda malec- ba musza malec jest opisane w wielu powaznych pracach i udokumentowane pomiarami laboratoryjnymi. Po prostu to czym mierzysz samo w sobie prawdopodobnie ma blad pomiarowy. Zreszta z drugiej strony podawanie 1kHz i pomiar THD mija sie z celem bo malo co mozna zobaczyc na tej czestotliwosci najlepiej podac 20kHZ i wtedy zobaczyc prazki i jak to, ze wraz ze wzrostem pradu beda one malec. Druga sprawa wraz ze wzrostem pradu zmniejszaja sie znieksztalcenia crossoverowe przejscia przez 0, przelaczania sie tranzystorow w klasie AB to tez slychac BARDZO bo petla nigdy tego nie obrobi do konca, jaki by nie byl szybki wzmacniacz! Zrobilem testy gdzie ukladowo minimalizowane byly przejscia w zerze jak i w drastyczny sposob ograniczane bylo zatykanie sie tranzystorow i dzwiek jego gladkosc naturalnosc poprawia sie rowniez drastycznie.

Zreszta gdyby nie klasa A czemu istniala by firma PASS jak i wielu jej entuziastow??? Czemu w przypadku Passa przy obwodzie ktory ma wiele roznych innych problemow ukladowych takie jego cechy jak to ze ma niski TIM z uwagi na swoja konstrukcje oraz to ze pracuje w klasie A czyni ten wzmacniacz wybitny dzwiekowo? Bo ucho slyszy w dziedzinie czasu nie czestotliwosci bo ucho nie lubi znieksztalcen mechanicznych nie wystepujacych w przyrodzie!

• 1 rok później...

Czyzby wzmacniacz zaczal umierac zanim sie tak naprawde narodzil?

zycze udanego weekendu i szalonych pomyslow na jego spedzenie i ich szczesliwej realizacji ale zycze tez pomyslow elektronicznie bardziej trzezwych,

pozdrawiam,

Chciałbym odświezyć temat.

Znalazłem opis wmacniacza z zasilaniem 50V na czesci napięciowej i 35V na prądowej.

Wzmacniacz jest z korekcją błędów (coś podobnego do tego z elektroniki praktycznej (albo radioelektronik).

THD na pełnej mocy około 0,0003% (50W).

Link do tekstu (PDF po angielsku)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedz mi co tam było sknocone??

Za grubo cyny czy może za długie przewody??

Napisz co można sknocić mając spis elementów i gotowe PCB (dobrze zaprojektowane)

Np ekranowanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.