Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie lasera w odtwarzaczu CD

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Podczas przewijania płyty w czasie odtwarzania ("głośne" przewijanie) CDP czasem rysuje plyty. Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy? Czy moze byc tak, ze laser jest ustawiony zbyt blisko plyty i jego elementy zasem zahaczaja o powierzchnie krazka? Mam racje czy przyczyna jest zupelnie inna? Czy taka wada jest latwa do usuniecia? Czy wystarczy regulacja lasera? Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/82702-ustawienie-lasera-w-odtwarzaczu-cd/

Naprawiłem już setki odtwarzaczy i nie miałem przypadku by soczewka bądź inny element rysował płytę.

Może to zachodzić jedynie gdy osunięty jest talerzyk silnika SPINDLE na którym jest osadzona płyta.

W normalnie pracującym CD raczej nie możliwe jest że w trakcie przewijania/szybkiego trackingu/ miałoby zachodzić rysowanie płyty,fakt że wówczas

focus bardziej może podnosić soczewkę do góry ale wątpliwe by aż tak wysoko by zaszła sytuacja rysowania .

Profilaktycznie oczyścić optykę- izopropanol i waciki do czyszczenia uszu(najlepiej jakieś z miekkich włosków,spotyka się teraz tanie waciki skręcone z tak twardej waty że może porysować soczewki z tworzyw).Ruchem spiralnym prowadzić patyczek , od środka soczewki do zewnętrznych krawędzi.

Wprowadzić płytę do mechaniki i sprawdzić odległość od górnej obudowy pick-up'a , musi być kilka milimetrów odstępu.Sprawdzić czy nie ma nadmiernego bicia płyty,może sam nośnik jest zdeformowany.

Wielkie dzieki za pomoc! Jesli rysowanie przez soczewke jest malo prowdopodobne, co moze byc przyczyna rysowania? Zdarza sie ono raczej dosc incydentalnie i nigdy przy sluchaniu normalnym plyty od poczatku do konca. Rysy pojawiaja sie przy trackingu lub czestym przeskakiwaniu z utworu na utwor. Jak rozumiem dobry CDP nie ma prawa w ogole rysowac - tani Denon mojego kolegi jest pod tym wzgeldem wzorowy - plyty sa jak nowe!

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.